بالاخره باید توجه داشت که در بررسی مسکن نابهنجار فقر تنها بعدی از ابعاد گوناگون مساله را (گرچه بعد بسیار مهم) تشکیل میدهد.
در بررسی مساکن نابهنجار و انواع آن خانوارهایی مشاهده شده است که به راحتی قادر به تامین مسکن کاملاً مناسب در نقاط دیگر کلان شهرهای جهان سوماند، لیکن به دلایل متفاوت و متنوعی اقامت در مساکن نابهنجار را برگزیدهاند. تحقیقات متعدد مربوط به مساله مورد بحث نشان میدهد که با چهار زمینه اساسی بیش از سایر زمینهها، توجه و درنگ شود. این چهار زمینه عبارتند از، فقر و معضل مسکن، نوع مشاغل، آسیبهای اجتماعی و جرم و بالاخره روابط قومی، عشیرهای و تجانس گروهی. طبیعی است که این چهار زمینه عوامل پیدایش و تدوام اجتماع مساکن نابهنجار را در سطح میانه تحلیل مشخص میدارد. در سطح خرد، روانشناسی ساکنین، مسایل بهداشت محیط روابط درون گروهی و برون گروهی و مسایلی از این دست طرح میشود.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
ناگفته پیداست که شرایط ساختاری جامعه محیط بر مساکن نابهنجار و در فرجامین تحلیل ویژگیهای نظامهای سرمایهداری و شبه سرمایهداری وابسته در سطح کلان تحلیل علت اساسی پیدایش چنین پدیدههایی به شمار میروند. لیکن به طور خلاصه میتوان گفت که با توجه به تمامی معیارهای و پارامترهای دخیل مساله مسکن نابهنجار از جمله مشکلات اجتماعی جوامع جهان سوم است که با شتابی هشدار دهنده رو به فزونی است. از سوی دیگر دیدگاههای موجود نیز قادر به تحلیل تام و تمام این پدیده اجتماعی نبودهاند و در کشور ایران به ویژه مطالعات همه جانبه و جامعی در باب مساکن نابهنجار صورت نگرفته است که این خود نشاندهنده ضرورت دست یازیدن به چنین مطالعاتی است. لیکن قبل از هر چیز باید انواع مساکن نابهنجار را مشخص و ویژگیهای هر یک را معلوم داشت.
همانگونه که بیان شد مسکن نابهنجار در هر جامعهای براساس مقتضیات تاریخی، سطح توسعه و شرایط اقتصادی و اجتماعی ویژه خود طیفی از انواع سرپناه را در بر میگیرد که یک سوی ان به قول چارلز ابرامز (Charles Abrams) خیابان خوابان قرار دارند و در قطب مقابل خانههای مستقل لیکن کوچک، روستاگونه و فاقد تسهیلات و تاسیسات شهری مناسب و بهداشتی جای میگیرند. ” خیابان خوابان در واقع از ساکنین مساکن خلق الساعهاند بدون آنکه مسکنی در کار باشد. به سال ۱۹۷۰ در کلکته ۶۰۰۰۰۰ نفر در خیابان میخوابیدهاند. سرشماری سال ۱۹۶۳ بمبئی نشان داده است که از هر ۶۶ نفر یکی بدون سرپناه شب به روز میآورد و ۷۷۰۰۰ نفر در راه پلهها مسکن میگزینند. در لاگوس نیجریه صاحبان مغازهها به برخی از خیابان خوابان آشناتر اجازه میدهند تا بر درگاه مغازه آنان سر بر بالین نهند به شرط آنکه از مغازه پاسداری کند و سایر خیابان خوابان را از آنجا براند.
عکس مرتبط با اقتصاد
خیابان خوابی با ویژگیهایی همراه است که به خیابان خوابان شخصیتی خاص میبخشد، زیرا آرمیدن در فضای باز مانع تشکیل خانواده است و در آن از خلوت و راحت چهار دیواری خبری نیست، آدمی هرگز تنها نمیماند و از گرما، سرما، باد، برف و باران گریزی ندارد و نیازهای سادهای چون قضای حاجت به سادگی برآورده نمیشود و نگاههای تحقیرآمیز و پرمعنا و راندن دایمی از هر موقف و محلی را به دنبال دارد که دریادلان را نیز به ستوه آورد. مرحله بالاتر از خیابان خوابی، کارتن خوابی است و پس از آن ویرانه نشینی است که در جوامعی چون ایران سابقهای کهنسال دارد که به جای خود مورد بحث بیشتر قرار خواهد گرفت. پس از ویرانه نشینی، زاغه، کپر، چادر و آلونک نشینی قرار دارد.
خیابان خوابان و ویرانه نشینان معمولاً مجتمع نمیزیند و نوع سرپناه آنان به گونهای است که فردگرایی مفرط را ترویج می کند. اگر زیر پل و پلهای به کف آید فوراً اشغال میشود و دیگری را بدان راهی نیست چرا که اجتماع در این اماکن معمولاً مساله ساز میشود. اما زاغه، کپر، چادر و آلونک نشینی گونه خاصی از اجتماع (Community) به حساب میآید و ویژگیهای چنین مکانهایی را به خود میگیرد. پائولاین یانگ این مشخصات را به شکل زیرخلاصه میکند:
“اجتماع ۱- منطقه و بخشی از مکان را اشغال میکند ۲- با منافع مشترک ساکنین مشخص میگردد ۳- الگوهای مشترکی بر روابط اجتماعی و اقتصادی ساکنین حاکم است ۴- تجانس و همبستگی مشترکی بین اعضا پدید میآید که از شرایط حاکم بر اجتماع نشات میگیرد. ۵- در برگیرنده مجموعهای از نهادهای اجتماعی است ۶- درجه ای از کنترل اجتماعی در مورد تمامی اعضاء اعمال میدارد.”[۶۹]
۲-۲- تاریخچه حاشیهنشینی[۷۰]
همه شهرهای جهان خصوصاً در کشورهای در حال توسعه به نوعی با مشکلات ناشی از حاشیهنشینی و زاغه نشینی مواجه هستند. انگلس، یکصد سال پیش در انگلستان به محلات زاغهای اشاره میکند و وجود آنها را ناشی از انقلاب صنعتی میداند و نقش مسؤولان دولتی را در احداث مسکن (خانهسازی) و ارائه مقرراتی برای کنترل خانهسازی و ارائه قوانین مربوط به طراحی تصدیق می کند. این مناطق، همان مناطق زاغهای هستند که همه کشورها در صدد رهایی از آن هستند. سکونتگاه غیرقانونی (عدوانی) از مدت زمان طولانی وجود داشته است ولی با مفهومی متفاوت با امروز در واقع این گونه سکونتگاهها غیرقانونی نبودهاند. سکونتگاه غیرقانونی Squatter اصطلاحی است که اخیراً به وسیله غربیها به کار رفته است و اولین بار در نوشتههای چالرز آبرام و جان تورنر و به ویژه پس از کنفرانس مسکن وانکوور کانادا در سال ۱۹۷۶ رایج گردید. این تصویر جدید از چنین سکونتگاههای غیرقانونی و خودمختار به عنوان سکونتگاه عدوانی، باعث میشود که روشهای مقابلهای و دشمنی جویانه نسبت به آنها به روش های حمایت از آنها تغییر کند.
آبرامز (۱۹۶۴) مراحل ایجاد سکونتگاههای غیرقانونی را پیروزی مناطق شهری برای ایجاد سرپناه و مسکن قلمداد میکند و آن را به وسیله قانون اجبار قانونی تعریف میکند. تورنر (۱۹۶۹) در مورد چنین سکونتگاه هایی نظریه مثبتی دارد و آن را به عنوان راه حل بسیار موفقیتآمیز برای مشکلات مسکن مناطق شهری کشورهای در حال توسعه میداند. پاین (۱۹۹۷) تعبیر مشابهی به کار میبرد و گسترش سکونتگاه غیرقانونی Squatter را در چشماندازی سراسری ناشی از رشد شهری جهان سوم و چاره ناپذیری آن قلمداد میکند. تعداد زیادی از مطالعات موردی که در سال ۱۹۷۶ در کنفرانس مسکن وانکوور کانادا مطرح گردید، شرایط این سکونتگاهها را روشن نموده و برای حل مشکلات چنین سکونتگاههایی به یک روش متعهدانه و متمرکز شده تاکید میکند.
شکلگیری و توسعه سکونتگاههای غیرقانونی تابعی از عوامل داخل و خارجی است. از عوامل داخلی میتوان به مواردی مانند فقدان ممر عایدی تضمین شده و دیگر مسائل مالی، شغلهای روزمزد با دستمزد کم که در بسیاری موارد موقت و نیمه دائم است، اشاره نمود و دلایل خارجی مواردی مانند قیمت بالای زمین و مسکن، بیتوجهی دولت نسبت به رسیدگی به وضعیت این مناطق، استانداردهای بالای مسکن قابل قبول، آییننامهها، ضوابط و مقررات، طرحهای پیچیده، مجوزها، تصویب قوانین منطقهای، موانع و مشکلات نهادی و سازمانی را شامل میشوند. شاخصهای داخلی و خارجی که کیفیت و اندازه یک سکونتگاه را تعیین میکنند در جدول زیر دسته بندی گردیدهاند:
شاخصهای خارجی و داخلی موثر در کیفیت و اندازه سکونتگاهها
شاخصهای خارجی شاخصهای داخلی
نحوه مالکیت زمین نژاد/ مذهب
امنیت اقامت مکان کار
شهرداری مکان مبدا
سیاستهای دولت و مقامات محلی زبان و سطح آموزشی
طول اقامت در شهر طول مدت اقامت در سکونتگاه
برای