۴-IL
سلول های T فعال شده
فعال کردن سلول های B، بیان IgE
۵-IL
سلول های T فعال شده
تمایز ائوزوفیل ها، بلوغ
۶-IL
سلول های Tفعال شده، ماکروفاژها
رشد سلول های BوT، تمایز، تحریک، پاسخ مرحله حاد
IFNα
گلبولهای سفید
فعالیت ضد ویروسی، تحریک فعالیت سلول کشی
IFNβ
فیبروبلاست ها
فعالیت ضد ویروسی، تحریک فعالیت سلول کشی
IFNγ
سلول های NKوT
فعال کردن ماکروفاژها، تحریک فعالیت سلول کشی
TNFα
سلول های NK، ماکروفاژها
تحریک فعالیت سلول
– سلول کشی علیه سلول های سرطانی، التهابی موضعی
اینترلوکین ها (IL) در انسان شامل چندین سایتوکاین غیر وابسته به هم می باشد که توسط بعضی از گلبولهای سفید مانند سلوهای T، مونوسیت، ماکروفاژها، سلول های NK تولید می شوند( ۸۸، ۸۷). اینترلوکین ها در برخی از خواص خود (مانند تحریک اعمال سلول های ایمنی ) شبیه به هم هستند ولی به طور کلی از نظر ساختمانی به هم وابستگی ندارند(۸۶،۸۹) .
۲-۲-۱۶-اینتر لوکین β۱ (β۱-IL)
منوسیت ها منبع اصلی ترشح ۱IL- می باشند. مونوسیت ها به طور عمده β۱-IL را تولید می کند. هم چنین β۱-IL،α۱-IL توسط ماکروفاژها، فیبروبلاست ها و سلولهای دندریت نیز تولید می شوند(۴۴). β۱-IL نوع غالب ۱-IL در انسانهاست در حالی که α۱-IL نوع غالب در موش ها می باشد(۴۴). β۱-IL و α۱-IL جز سایتوکاین های التهابی هستند که نقش مهمی را در دفاع ایمینی بر ضد عفونت ها دارا می باشند(۴۸). پروتئین β۱-IL دارای ۲۶۹ اسید آمینه است و وزنی حدود Kda35 دارد. ژن انسانی β۱- IL دارای طولی حدود Kb97 با هفت ناحیه اگزونی می باشد و نقشه کروموزومی آن
۱۲q-13q2 است (۴۸). ۱-IL دارای دو نوع گیرنده است.گیرنده نوع I با وزن مولکولی Kda80 که عموماً بر روی سلولهای T بیان می شود وگیرنده نوع II وزن مولکولی Kda60 که عموماً بر روی سلولهای β، گرانولوسیت ها و ماکروفاژها بیان می شود. قدرت پیوندی هر دو این گیرنده ها برای β۱-IL، α۱-IL یکسان می باشد(۴۸). فعالیت بیولوژیکی: β ۱-IL، α۱-IL، تا حدود زیادی فعالیت های بیولوژیکی مشابهی را به انجام می رسا نند. سنتز ۱IL می تواند توسط سایتوکاین هایی چون TNF-α و IFN های آلفا، بتا وگاما القا شود(۷۱). از سویی ۱IL می تواند خود میزان سنتزش را از طریق مسیر باز خورد منفی با توجه به شرایط و نوع سلول دارونما نماید (۴۸). یکی از اصلی ترین فعالیت بیولوژیکی ۱-IL تحریک سلولهای کمکی T می باشد که باعث ترشح ۲-IL و بیان گیرنده ۲-IL می شود. هم چنین از سویی دیگر می تواند به طور مستقیم بر روی سلولهای β تاثیر گذاشته موجب تکثیر آنها و سنتز ایمونوگلولین ها شود(۸۶) .
همچنین می تواند عامل محرک در تکثیر و فعال سازی سلولهای NK شود. سایتوکاین مهمی که موجب افزایش آثار التهابی و افزایش بیان مولکول های چسبنده می شود (۴۸). دو سایتوکاین β۱-IL،α ۱-IL باعث افزایش بیان فاکتورهای اتصالی بر روی سلولهای اندوتلیال می شوند که امکان جابجایی لکوسیت ها به محل عفونت را فراهم ساخته و مرکز تنظیم دمای هیپوتالاموس به وسیله رهایش پروستوگلاندین ها باز تنظیم می نماید که در نهایت منجر به افزایش دمای بدن میشود که اصطلاحاً تب نامیده می شود(۹۰،۴۸). هم چنین تولید β۱-IL دربافت های محیطی هنگام تب باعث افزایش حساسیت به درد می شود(۹۰) .
سطوح β۱-IL با مصرف ۷/۲ و ۸/۵ گرم به ترتیب EPA و DHA در افراد سالم و بیماران آرتریت روماتوئیدی کاهش یافته است (۹۱). نشان داده شده است که افزایش سطوح β۱-IL ناشی از ورزش شدید چون دوی ماراتن تحت تاثیر مصرف۶/۳گرم EPA و DHA قرار نمی گیرد که بیان می کند که سطوح β۱-IL به روشنی به ورزش شدید پاسخ می دهد(۹۲). که می تواند توضیح دهد که چرا عوارض عفونت در تداخل با مصرف EPA و DHA بسیاری نشان نمی دهد (۹۳،۹۴).
۲-۲-۱۷-فاکتور نکروز دهنده تومور (TNF)
TNF ها یکی از مهمترین واسطه های دفاع میزبان بر علیه عفونت های ویروسی و باکتریایی به حساب می آیند. TNF آلفا و بتا به طور موازی در جهت کشتن برخی از سلولهای هدف عمل می کنند (۹۵). این سایتوکاین ها فعالیت سلول کشی سلولهای ۸TCD، NK و ماکروفاژها را تحریک و فعالیت ضد باکتریایی ماکروفاژها را تقویت می کنند. این سایتوکاین ها به دو صورت موضعی و منتشر (عمومی) عمل می کنند. عمل کرد موضعی آنها در بافت ها شامل افرایش نفوذ پذیری عروق و مهاجرت گلبولهای سفید به محل بروز عفونت یا التهاب می باشد. آثار عمومی TNF به همراه اینترلوکین یک و شش باعث ایجاد پروتئین های مرحله حاد و تب می گردد. عمل کرد موضعی این سایتوکاین می تواند زیان آور بوده و باعث گسترش عفونت و ایجاد شوک شود(۴۸،۷۲،۹۶) .
TNF-α: سایتوکاینی التهابی است که آثار بسیار زیادی چون افزایش دمای بدن، کاهش اشتها و تحریک دیگر سایتوکاین های تعدیل کننده ی ایمنی دارد (۲۷).
TNF-α یک سایتوکاین دارای نقش در التهاب سیستماتیک است و عضو خانواده ای از سایتوکاین هاست که واکنش مرحله حاد را تحریک می کند. نقش اولیه TNF در تنظیم ایمنی سلولی است.TNF می تواند مرگ برنامه ریزی شده سلولی را القا و موجب التهاب شود. از سویی دیگر تولید تومور و تکثیر ویروس را مهار می کند(۹۷،۲۷ ).
TNF توسط ماکروفاژها، مونوسیت ها، نوتروفیل ها، سلولهای T و سلولهای NK به دنبال تحریک باکتریایی ترشح می شود. سنتز TNF آلفا توسط محرک های بسیاری چون اینترفرون ها، ۲IL- و کمپلکس های ایمنی القا می شود. از سویی دیگر تولید TNF توسط۶IL- ، TGF-β مهار می شود(۹۷،۲۷).
TNF الفا پروتئین ۱۵۷ اسید امینه ای است که هیچ جایگاه گلیکولیزه شده ای ندارد. طول ژن انسانی TNF-a حدود Kb6/3 است حاوی چهار اگزون می باشد و نقشه کروموزونی آن ۱۲q2-23p6 می باشد . دو نوع گیرنده برای TNF یافت شده است که گیرنده نوع I دارای وزن ملکولی حدودKDa60-33 و گیرنده نوع IL حدود Kda80-75وزن دارد. این گیرنده ها در همه انواع سلولهای بدنی به جز گلبولهای بالغ قرمز بیان می شوند(۹۸). هم چنین TNF دارای گیرنده محلول نیز می باشد که این گیرنده می تواند اثر ضد تکثیری TNF را مسدود کرده و از این طریق تاثیر زیان بار TNF را کاهش دهد(۹۹) .
فعالیت بیولوژیکی: TNF-α طیف گسترده ای از فعالیت بیولوژیکی را نشان میدهد. TNF- α از طریق تخریب رگ های کوچک در درون تومورهای بدخیم از رشد تومورها جلوگیری می کند. فعالیت های متنوع TNF را می توان به صورت زیر طبقه بندی نمودکه معمولاً این فعالیت ها را به همراه ۱IL-، ۶IL- به انجام می رساند(۴۸،۷۲) .
افزایش مقدار TNF در یک منطقه باعث ایجاد علائم التهاب هم چون دما، درد، قرمزی، تورم می شود. برخی زیر گروه هایی از سلولهای T تنها در حضور TNF- α به ۲IL-پاسخ می دهند. در حضور ۲IL-، TNF- α تکثیر و تمایز سلولهای β را باعث می شود(۸۶).
اثر روغن های ماهی بر TNF-α سلول های تک هسته ایی خون محیطی، در مطالعه اسمیت و همکاران[۴] بر روی افراد سالم در ۱۱ مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است که ۶ مطالعه سرکوب آثار TNF-α را نشان دادند که با آثار ذاتی تولید TNF- α و با پلی مورفیزم TNF-α و ژنهای لیفوتوکسین α قابل توضیح است (۱۰۰).در مطالعه تریبل و همکاران[۵] پلی مورفیزم ها ممکن است افزایش غیر منتظرا نه ی TNF-α در بیماران قلبی دریافت کننده ی قلب بعداز مصرف مکمل با ۳٫۴ گرم EPA و DHA برای یک سال، را توضیح دهد (۱۰۱). سطوح TNF-α در سلول های تک هسته ایی به دنبال مصرف مکمل کاهش نشان داده است (۱۰۱). در مطالعه رینس و همکاران[۶] نشان داد که کاهش TNF-α در دوزهای ۲ گرم، کمتر از دوز ۱ گرم از آن بوده است یعنی در دوز کمتر TNF-α کاهش بیشتری را نشان داده است (۱۰۲). در مطالعه ی دیگر نشان دادند که EPA و نه DHA موجب کاهش بیان ۱IL ، ۶IL و TNF-α در آزمایشگاه شده است (۱۰۲).
۲-۲-۱۸- چربی ها(لیپیدها)
ترکیبات آلی نامتجانسی هستند که در آب نامحلول ولی در حلال های غیر قطبی محلول می باشند. لپیدها در ساختمان غشاهای بیولوژیکی شرکت می کنند، ماده ذخیره ای جهت تامین انرژی می باشند، بهترین حلال برای ویتامین های محلول در چربی هستند و اسید های چرب ضروری بدن را تامین می کنند. هم چنین در بیوسنتز ترکیبات شبه هورمون به خصوص پروستوگلاندین ها شرکت می کنند(۱۰۴،۱۰۳). لپیدها را از دیدگاه های مختلف تقسیم بندی می کنند. یکی از این تقسیم بندی ها براساس بود و نبود اسید چرب در ساختمان چربی ها می باشد که باعث ایجاد دو دسته ترکیبات به نام لپیدهای مرکب و لپیدهای ساده می شود. چربی های ساده خود به گروه های مختلف تقسیم می شوند که مهمترین آن ها ترپن ها، ا ستروئید ها و پروستوگلاندین ها می باشند( ۱۰۴، ۶۷) .
۲-۲-۱۹- اسید های چرب
فرمول کلی ا سید های چرب به صورت RCOOH است و فرمول عمومی آن ها را با بنیآن های سیر شده می توان به صورت CH3(CH2) n-COOH نوشت که در آن n از دو تا چهل تغییر می کند و در بیشتر موارد اعداد زوج را می گیرد. شاید فراوانی اسید های چرب زوج کربن در طبیعت یکی به دلیل آسانی سنتز آن ها و دیگری به علت سنتز آن ها از ترکیبات دو کربنه است. اسیدهای چرب عموماً به صورت خطی و بدون انشعاب می باشند. برخی اسیدهای چرب به صورت حلوقی نیز دیده می شود لیکن چون در ساختمان چربی ها شرکت نمی کنند از این رو به اسیدهای چرب غیر طبیعی معروفند. نمونه ای از این اسیدهای چرب حلقوی انواع پروستوگلاینوین ها هستند که از حلقوی شدن آرشیدونیک اسید تولید می شوند(۶۰). زنجیره هیدروکربنی ممکن است اشباع شده باشد در این صورت اسید چرب را اشباع شده می گویند. ممکن است دارای یک یا چند پیوند دو گانه باشد که در این صورت غیر اشباع خوانده می شود (۶۰).
بیوسنتز اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع با یک پیوند دو گانه در موجودات جانوری صورت میگیرد. لیکن قادر به سنتز اسیدهای چرب غیر اشباع که بیش از یک پیوند دوگانه دارند نمی باشند، در حالیکه به وجود این اسید ها شدیداً نیاز مند. مانند اسید لینولئیک که ۱۰ تا ۲۰ درصد کل تری گلیسریدها را در پستا نداران تشکیل می دهد توسط موجودات جانوری ساخته نمی شود به همین دلیل الزاماً بایستی از رژیم غذایی دریافت شوند(۱۰۵). به طور کلی به اسیدهای چربی که موجودات جانوری توان سنتز آن ها را ندارند و الزاماً بایستی از طریق رژیم غذایی دریافت شوند اسیدهای چرب ضروری می گویند. اسید لینولئیک و گاما لینولئیک مهمترین اسیدهای چرب ضروری در PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران محسوب می شوند. اهمیت اسیدهای چرب ضروری نه فقط به علت شرکت آن ها در ساختمان ترکیبات چرب است، بلکه برخی از آن ها پیش ساز برای سنتز اسیدهای چربی می شوند که در منابع گیاهی یافت نمی شوند. پروستوگلاندین ها از حلقوی شدن آرشییدونیک اسید به وجود می آیند. آرشیدونیک اسید در عالم گیاهی وجود ندارد لیکن پستا نداران با دریافت لینولئیک اسید از چربی های گیاهی، آرشیدونیک اسید را برای بیوسنتز پروستوگلاندین ها می سازند. هم چنین از جمله اسیدهای چرب غیر اشباع، اسیدهای چرب امگا-۳ و امگا -۶ می باشند(۴۰).
۲-۲-۲۰-اسیدهای چرب امگا-۳) ۳-ω)
اسید چرب امگا ۳ خانوادهای از اسیدهای چرب سیرنشده هستند که اولین پیوند دوگانه آن ها بین سومین وچهارمین کربن در زنجیره کربنی قرار گرفتهاست(۱۰۶). اسیدهای امگا- ۳ برای تنظیم فعالیت بدن انسان موادی ضروری هستند. ولی در بدن ساخته نمیشوند(۷۶).
اولین بار دو دانشمند به نام های دکتر بنگ و دکتر دایربرگ پس از پژوهشات علمی بر روی چربی های ماهی، نام امگا-۳ را بر آن نهادند و آن را اولین بار در هنگام بررسی روش تغذیه اسکیموها در سال ۱۹۷۹ میلادی کشف کردند. آن ها با مطالعه بر روی خون اسکیموها مشاهده کردن، با وجود اینکه اسکیموها همراه غذای اصلی خود ( ماهی ) از گوشت حیوانات پرچرب شکاری نیز استفاده می کنند، اسیدهای چرب موجود در خون آن ها مانع از تجمع پلاکت و در نتیجه مانع از رسوبات و گرفتگی رگ ها می شود(۱۰۷).
سه نوع عمده اسید چرب امگا ۳ شامل نوع (ALA) که در برخی سبزیجات و گردو وجود دارد و دو نوع (EPA) و (DHA) که در برخی ماهیها همچون سالمون وجود دارد، می شود(۱۰۸). اسیدهای چرب ۳n- (کربن سوم سیر نشده)، که از نظر تغذیهای بسیار مهم اند، آلفا-لینولنیک اسید (ALA)، دوکوساهگزانوییک اسید (DHA) و ایکوساپنتانوییک اسید (EPA) میباشند که همگی دارای غیراشباعیت چندگانه هستند(۱۱۰،۱۰۹، ۱۰۶). بدن انسان توانایی ساختن و سنتز کردن اسیدهای چرب ۳n- را از مولکولهای دیگر ندارد، اما میتواند زنجیره بلند ۲۰و۲۲ کربنی اسیدهای چرب ۳n- سیرنشده مانند EPA و DHA را از زنجیره کوتاه هشت کربنی ALA تشکیل دهد(۱۱۰).
امگا-۳ در بدن به پروستاگلاندینهای ۱PG ،۳PG و یک محصول جانبی دیگر بنام ایکوسانوئید[۷] تبدیل (متابولیزه) می گردد(۱۱۱،۶۶). پروستاگلاندینها در تنظیم فشار خون، انعقاد خون، نقل و انتقالات عصبی- پاسخهای آلرژیک و التهابی عملکرد کلیه ها، معده و روده، رشد و ترمیم بافتها، تولید انرژی- تنظیم هورمونهای جنسی و سنتز دیگر هورمونها نقش دارد(۱۰۴،۵۴). پروستاگلاندینهای ۱PG و۳PG خاصیت ضد التهابی- ضد انعقاد خون و پروستاگلاندینهای ۲PG خاصیت التهابی داشته و لخته شدن خون را تسهیل می کنند و توسط چربیهای اشباع شده و امگا-۳ تولید میگردند(۱۰۴،۶۶،۴۰).
EPA و DHA
مطالعات اخیر گروه جدیدی از تری هیدروکسی کوساپنتانوئیک اسید را مشخص کرده اند که با نام برطرف کننده ی E خوانده می شوند و توسط گروهی از واکنش های سیکلوژناز ۲(در حضور آسپیرین عمل می کند) و لیپوکسی ژناز پروتئین-۵، از EPA تشکیل می شود(شکل۲-۴). به نظر می رسد که این واسطه ها فعالیت های ضد التهابی قوی در نوتروفیل ها، ماکروفاژها، دندریت سل ها و سلول های T اعمال می کنند(۱۱۳،۱۱۲).
شکل۲-۴٫ مسیر سنتز واسطه های EPA و DHA.COX, cyclooxygenase; HpDHA, hydroperoxydocosahexaenoic acid; HpEPE, hydroperoxyeicosapentaenoic acid; LOX, lipoxygenase; LT, leukotriene; PG, prostaglandin; Rv, ایL Tsg; TX, thromboxane.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.