۱ـ۳ ضرورت و اهمیت تحقیق
آگاهی از ویژگیهای فیزیولوژیک و آنتروپومتریک ورزشکاران نخبه در یک رشته ورزشی خاص ممکن است به منظور بهینه کردن برنامههای تمرینی، با توجه به نیازمندیهای رشته مورد نظر، مفید باشد. از سوی دیگر کمبود شناخت عمیق و کافی از ورزشکاران نخبه، علاوه بر اینکه امکان تشخیص تفاوتهای فردی بین آنها را میسر نمیسازد، همچنین ممکن است منجر به این شود که افرادی با قابلیتها و ویژگیهای فیزیکی نامناسب انتخاب شوند. بنابراین از نظر تئوریک آشنایی با نیازهای فیزیولوژیک و آنتروپومتریک یک ورزشکار نخبه امکان استعدادیابی علمی را میسر میسازد. (Bandyopadhyay, 2007)
اصلیترین عوامل استعدادیابی عوامل وراثتی و محیطی هستند. آستراند[۱۳] (۱۹۹۰)، در بین عوامل وراثتی ویژگیهای آنتروپومتری و فیزیولوژیکی را در شروع ضروری تر میداند. در بین عوامل محیطی رشد مهارتهای پایه، تمرین، امکانات و برگزاری مسابقات ورزشی مطرح شدهاند. بنابراین معیارهای شناسایی استعدادهای ورزشی به ترتیب ویژگیهای آنتروپومتری، فیزیولوژیکی، مهارتی و روانی- اجتمایی هستند. از نظر زمانی در مرحله اول اندازههای آنتروپومتری و سپس ویژگیهای فیزیولوژیکی سنجیده میشوند و در هدایت افراد مستعد در مرحله دوم در جریان مسابقات و تیمهای محلی مهارتهای ورزشی فراگیری و توسعه مییابند. و در مرحله سوم در باشگاهها و تیمهای ملی ویژگیهای روانی- اجتمایی تقویت میشوند). اگر چه مطالعات زیادی در مورد ویژگیهای فیزیولوژیک و آنتروپومتریک ورزشکاران رشتههای ورزشی مختلف وجود دارد. (Bayios et al, 2006)
به هر حال مطالعات کمی در مورد نیمرخ فیزیولوژیک و آنتروپومتریک بازیکنان والیبال و مقایسه آن با بازیکنان هندبال وجود دارد. (Eston et al, 2006)
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
۱ـ۴ اهداف تحقیق
اهداف تحقیق به دو بخش:
۱-هدف کلی ۲- هدف اختصاصی تقسیم میشود.
۱ـ۴ـ۱ هدف کلی
بررسی و مقایسه تاثیر ابعاد آنتروپومتریک اندام فوقانی بر قدرت دست برتر والیبالیستها و هندبالیستهای دختر نوجوان شهرستان دامغان
۱ـ۴ـ۲ اهداف اختصاصی
۱ -بررسی تاثیر گستردگی انگشتان بر قدرت دست
۲-بررسی تاثیر ابعاد دست بر قدرت دست
۳-بررسی تاثیر طول انگشتان بر قدرت دست
۴-بررسی تاثیر پارامترهای محیطی بر قدرت دست
هدف کاربردی: در نظر گرفتن ابعاد آنتروپومتریک در کنار سایر عوامل به عنوان عاملی جهت استعداد یابی و مقایسه قدرت دست هندبالیستها و والیبالیستها
۱ـ۵ فرضیههای تحقیق
به دو بخش فرض کلی و فرضیههای اختصاصی تقسیم میشود:
فرض کلی: ابعاد آنتروپومتریک اندام فوقانی بر قدرت دست و الیبالیستها و هندبالیستهای دختر نوجوان شهرستان دامغان تاثیر دارد و قدرت دست والیبالیستها از هندبالیستهای مورد تحقیق حاضر بیشتر است.
۱ـ۵ـ۱ فرضیههای اختصاصی
قطر مچ و محیط ساعد به طور معنیدار بر قدرت دست تاثیر دارد.
گستردگی انگشتان به طور معنیدار بر قدرت دست تاثیر دارد.
طول دست به طور معنیدار بر قدرت دست تاثیر دارد.
طول انگشتان به طور معنیدار بر قدرت دست تاثیر دارد.
پارامترهای محیطی انگشتان به طور معنیدار بر قدرت دست تاثیر دارد.
اندازه دست هندبالیستها به طور معنیدار بزرگتر از والیبالیستها است.
قدرت دست والیبالیستها به طور معنیدار بزرگتر از هندبالیستها است.
با افزایش سن، به طور معنیدار قدرت دست تغییر میکند.
۱ـ۶ متغیرهای تحقیق
متغیر مستقل: شامل اندازههای آنتروپومتریک اندام فوقانی دختران والیبالیست و هندبالیست میشود.
متغیر وابسته: قدرت دست
۱ـ۷ محدودیتهای قابل کنترل
دامنه سنی
سابقه شرکت در تمرین در رشته مورد نظر
سطح ورزشکار
سابقه آسیب دیدگی در دست برتر
۱ـ۸ محدوده غیر قابل کنترل
حالات روانی، انگیزشی و تغذیهای
تاثیر خستگی بر انجام تست
گرم شدن بخش مورد نظر به میزان لازم قبل از انجام تست
مواردی چون خصوصیات ژنتیکی و خصوصیات فردی
۱ـ۹ تعاریف مفهومی و عملیاتی واژه ها
آنتروپومتری:
آنتروپومتری[۱۴] شاخهای از علم انسان شناختی جسمانی است که خود شاخهای از علم انسان شناسی میباشد (امامی میبدی، فراهانی، ۱۳۵۷).
پیکر سنجی:
ریشه لغوی «پیکرسنجی ورزشی»[۱۵] به حرکت، انسانها و اندازهگیری باز میگردد. به بیان دیگر این دانش عبارت از مطالعه اندازه، شکل، ترکیب، تأثیر بلوغ و عملکرد کلی بدن انسان میباشد.
پیکر سنجی بررسی و مطالعه ابعاد، شکل، ترکیب، تاثیرات بدن، بلوغ و عملکرد بدن انسان برای استفاده، مقایسه و دسته بندیهای انسان شناختی است که شامل اندازهگیریهای بدن، (قد، وزن، طول، پهناها، محیطها، درصد چربی و تیپ بدنی) میباشد.
دانشمندان علوم ورزش، پزشکان و متخصصین، از فنون مختلف پیکر سنجی در امور مهمی چون کشف استعدادهای ورزش، سنجش ترکیب بدن، سنجش نتیجه تمرینات و قابلیتهای جسمانی سود میبرند. یکی از مهمترین کاربردهای پیکر سنجی در ورزش، تعیین سوماتوتایپ یا نوع بدن و انتخاب افراد مناسب برای ورزشهای اختصاصی است. سوماتوتایپ دارای سه جزء آندومورف (چاق پیکری)، مزومورف (عضلات پیکری) و اکتومورف (لاغر پیکری) است. (نادری، ۱۳۷۶).
پیکر سنجی ورزشی به طور گسترده در زمینه الگوهای طبیعی رشد در کودکان و بررسی عوامل مؤثر آن با توجه به ورزش و تغذیه به کار گرفته شده است. در مطالعات ژنتیک، نقش فعالیتهای جسمانی متفاوت در چگونگی اسکلت بندی انسان و همچنین بهداشت عمومی از موارد کاربرد این دانش است.
قدرت عضلانی:
توانایی یا آمادگی یک عضله یا گروهی از عضلات برای وارد کردن حداکثر فشار یا نیرو به یک مقاومت ثابت یا متحرک فقط برای یک بار، را قدرت عضلانی[۱۶] گویند. دو نوع قدرت بر اساس نوع انقباض وجود دارد:قدرت ایستا[۱۷] و قدرت پویا[۱۸]. قدرت ایستا نیرویی است که در برابر مقاومت ثابت ایجاد میشود، مثل هل دادن دیوار، در حالی که قدرت پویا با حرکت همراه است. (گودرزی، رجبی، ۱۳۸۷)
توان:[۱۹]
اگر مقدار زیادی نیرو، در حداقل زمان ایجاد شود، یک حرکت توانی به وجود میآید. (همان)
قدرت فشردن دست:
قدرت فشردن دست، در واقع یک متغیر فیزیولوژیکی است که برای سنجش قدرت ورزشکاران استفاده میشود؛ و اشاره به قدرت و نیروی عضلانیای دارد که آنها با دستهایشان تولید میکنند. نتیجه آن خم کردن قوی همه مفاصل انگشتان و مچ با حداکثر نیرو در وضعیت خاص است که تحت تاثیر تعدادی از عوامل مانند سن، جنس و اندازه بدون قرار میگیرد (Shyamal et al, 2009)
ارزیابی قدرت گرفتن معتبر، آسان، سریع و بدون خطر میباشد و معمولا توسط دینامومتر[۲۰] اندازهگیری میشود. (Ibid)
استعداد یابی:
استعداد در فرهنگهای لغت به معنای «توانایی ویژه و طبیعی» و «ظرفیت دستیابی به موفقیت» تعریف شده است. با بهره گیری از این تعریف، استعدادیابی ورزشی را میتوان شناسائی پتانسیلهای بالقوه ویژگیهای انسانی که تحت تاثیر عوامل مختلف ژنتیکی، جسمانی و رفتاری قرار دارد، معرفی کرد فرایند استعدادیابی رویکردی برای کشف استعداد ورزشی به منظور شرکت در برنامههای تمرینی سازمان یافته و تخصصی و در نهایت هدایت و معرّفی نخبههای ورزشی به سوی باشگاهها و فدراسیونها برای ارتقای قابلیتها و مهارتهای تخصصی میباشد (ابراهیم، ۱۳۸۳)
ورزشکار نوجوان:
در این تحقیق به افرادی که در دامنه سنی ۱۳ الی ۱۷ سال قرار داشته و سابقه ۲ الی ۳ سال شرکت منظم در تمرینات (۲ جلسه در هفته) را داشته و دارای تجربه شرکت در مسابقه استانی هستند اطلاق میشود.
فصل دوم
ادبیات و پیشینه پژوهش
۲-۱ مقدمه