۶-۳- هدف تحقیق
هدف عمده و اصلی که مبنای این تحقیق قرار گرفته است، در این تحقیق کیفیت سود شرکتهای درمانده مالی با شرکتهای سالم مقایسه می شود تا با مقایسه اهداف زیر تحقق یابد
۱) کمک به استاندارد گذاران و تدوین کنندگان قواعد حکمیت شرکتی برای برخورد سختگیرانه تر با رفتار فرصت طلبانه و مدیریتی در شرکتهایی که به لحاظ مالی مشکل دارند
۲) کمک به بهبود مدل پیش بینی ورشکستگی از طریق پرداختن صریح تلاشهای مدیریتی برای مخفی نمودن ضعف عملکردی خود
مطالعات وسیع و کتابخانه ای برای بررسی رابطه ی بین کیفیت سود با درماندگی مالی صورت گرفت. تا با بررسی دقیق موضوع بتوان گامی مفید در نتایج اجرای این تحقیق برای محققین بعدی ایجاد نمود و نیز ادبیات مربوط به کیفیت سود و درماندگی مالی را غنا بخشید.
۷-۳- فرضیه های تحقیق
فرضیات تحقیق شامل ۳ فرضیه زیر می باشد:
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
در شرکتهای ورشکسته در مقایسه با شرکتهای غیر ورشکسته بر اساس مدل پایداری سود ، کیفیت سود کمتر است.
در شرکتهای ورشکسته در مقایسه با شرکتهای غیر ورشکسته بر اساس مدل سرمایه گذاری در دارائیهای سرمایه ای، کیفیت سود کمتر است.
در شرکتهایی که کیفیت سود بالایی بر اساس مدل السون دارند ، احتمال ورشکستگی پائین تر است.
۸-۳- مدل تحقیق
Bankruptcy = α۰ +β۱ Earnings persistence +β۲ Control Var +з
Bankruptcy ورشکستگی
Earnings persistence پایداری سود
Control Var متغیرهای کنترلی
جامعه ی آماری این تحقیق کلیه ی شرکتهای پذیرفته شده در بورس هستند، و انتخاب نمونه از روش حذف سیستماتیک استفاده می شود. شرایط انتخاب نمونه در زیر آمده است :
۱) پایان سال مالی آنها پایان اسفند ماه باشد.
) جزء شرکتهای سرمایه گذاری و مالی نباشد.
۳ ) از تمامی صنایع انتخاب صورت می پذیرد.
۴ ) از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰در بورس پذیرفته شده باشند.
تحلیل نتایج بر اساس مدل تحقیق و نیز مبانی نظری صورت خواهد پذیرفت و در این راستا از آزمونهای آمار توصیفی مثل میانکین و میانه و واریانس و انحراف معیار متغیر ها استفاده خواهد شد علاوه بر این برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره استفاده خواهد شد و ازآزمونهای F, T برای معنادار بودن ضرایب و خطی بودن روابط استفاده خواهد شد البته آزمونهایی چون دوربین واتسون و گلموگروف اسمیرنف و نرمال سنجی متغیر وابسته صورت خواهد پذیرفت این آزمونها بوسیله نرم افزارSPSS استفاده خواهد شد. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از نرم افزار Excel و برای آزمون فرضیه ها و همچنین آزمونهای تکمیلی به دلیل دو بعدی بودن جداول و وجود شرایط لازم از آزمون فیشر برای بررسی ارتباط بین متغیر ها و فرضیه ها استفاده نمودیم. جهت بررسی آمار توصیفی از شاخص های مرکزی و شاخصهای پراکندگی از جمله میانگین و انحراف معیار متغیرهای مختلف محاسبه شده است. برای تحلیل های آماری جهت بررسی اعتبارمدلها از آنالیز رگرسیون خطی استفاده شد. کلیه اطلاعات به وسیله نرم افزار های Excel و spss 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
فصل چهارم
(تجزیه و تحلیل داده ها
و یافته های تحقیق)
مقدمه
هدایت هر فرایند تحقیق در هر یک از شاخههای علوم جهت رسیدن به یکسری نتایج و یافتههای پژوهشی جهت کار بست در زندگی بشری است به واقع یافتهها برو نداد فرایند تحقیق هستند و موجودیت تحقیق را توجیه و اثبات میکنند. یافتههای هر پژوهش شامل یکسری توضیحات درباره وضعیت موجود و برخی استنباطها بر اساس تفاوتها و رابطهها است؛ تجزیه و تحلیل دادهها برای بررسی صحت و سقم فرضیات برای هر نوع تحقیق از اهمیت خاصی برخوردار است. امروزه تجزیه و تحلیل اطلاعات از اصلیترین و مهمترین بخشهای تحقیق محسوب میشود. فصل چهارم، هسته اساسی تحقیق و مشتمل بر جداول و تجزیه و تحلیل اطلاعات است. تجزیه و تحلیل اطلاعات به عنوان بخشی از فرایند روش تحقیق علمی یکی از پایههای اصلی هر مطالعه و بررسی است. به عبارتی در این بخش، پژوهشگر برای پاسخگویی به مسئله تدوین شده و یا تصمیمگیری در مورد رد یا تأیید فرضیه یا فرضیههایی که برای تحقیق در نظر گرفته است، از روشهای مختلف تجزیه و تحلیل استفاده میکند. لیکن، ذکر این نکته نیز ضروری است که تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده به تنهایی برای یافتن پاسخ پرسشهای پژوهش کافی نیست، تعبیر و تفسیر این اطلاعات نیز لازم است. قبل از پرداختن به آزمون فرضیه ها، لازم است اطلاعات مختصری نسبت توصیف جامعه آماری و متغیر های تحقیق ارائه شود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از روش آمار توصیفی و استباطی می گردد. در این فصل ابتدا به توصیف جامعه آماری و متغیر های تحقیق را بیان نموده و سپس هر یک از فرضیه ها را با بهره گرفتن از روش های آماری استنباطی آزمون می کنیم. در بررسی اطلاعات داده شده ابتدا به بررسی توصیفی اطلاعات و سپس به آزمون فرضیات خواهیم پرداخت.
۱-۴- آمار توصیفی
۱-۱-۴- آمار توصیفی متغیر وابسته: شرکتهای ورشکسته(درمانده مالی)
ما در این تحقیق برای شناسایی شرکتها به ورشکسته و غیر ورشکسته از مدل تعدیل شده آلتمن استفاده می کنیم که مبتنی بر ارقام دفاتر و صورتهای مالی است :
مدل آلتمن : مدل مورد استفاده،مدل (Z’-SCORE) آلتمن است.این مدل که از پنج نسبت مالی: سرمایه در گردش به کل دارایی (X1) ،سود انباشته به کل دارایی (X2) ،درآمد قبل از بهره و مالیات به کل دارایی (X3) ،ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام به ارزش دفتری بدهی (X4) ،فروش به کل دارایی (X5) تشکیل شده به صورت زیر است:
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
(Z’= ۰/۷۱۷ X1+0/847 X 2+3/107 X 3+0/420 X 4 +0/998 X 5
در این مدل اگر Z′( شاخص کل )محاسبه شده برای شرکتهاکمتراز۲۳/۱باشد، احتمال ورشکستگی شرکتها خیلی بالا واگر بین ۲۳/۱و۹/۲ باشد شرکت در ناحیه ورشکستگی ،واحتمال ان وجود دارد.وهمچنین اگر Z′( شاخص کل )محاسبه شده بالاتر از ۹/۲ باشداحتمال ورشکستگی شرکت خیلی کم است آلتمن با این مدل به۹۴درصدپیش بینی صحیح دست یافت.altman2000))
جدول۱-۴ وضعیت شرکتها با بهره گرفتن از مدل آلتمن
وضعیت شرکت تعداد درصد
شرکتهای با احتمال ورشکستگی خیلی کم ۲۵ ۰/۰۲۵
شرکتهای با احتمال ورشکستگی در حد متوسط ۲ ۰/۰۲
شرکتهای با احتمال ورشکستگی خیلی بالا ۷۳ ۰/۰۷۳
مجموع ۱۰۰ ۰/۰۱۰۰
جدول۲-۴ شاخص های مرکزی و شاخصهای پراکندگی از جمله میانگین و انحراف معیار