۲-۴-۴-پنجهزنی:
سورگوم مثل دیگر گیاهان زراعی که به خانواده پواسه تعلق دارند توانایی تولید پنجه را دارا میباشد(۳۴). تنوع پنجه زنی در این گیاه زیاد است. قدرت پنجهزنی کیفیتی بسیار مطلوب برای تولید علوفه و برای تولید دانه نامطلوب است. پنجهزنی تحت تاثیر غالبیت انتهایی قرار داشته که بهوسیلهی هورمونهای گیاهی تنظیم میشود. غالبیت انتهایی خصوصیتی وراثتی بوده که تحت تاثیر عوامل محیطی و اکولوژیکی تغییر میکند.
عوامل محیطی مانند درجه حرارت، دورهی نوری رطوبت خاک و اکولوژی همانند جمعیت گیاهی عوامل یاد شده با سیستمهای هورمونی داخل گیاه اثر متقابل داشته و درجه پنجهزنی را مشخص مینماید. پنجهزنی در دمای نسبتا مطلوب، حدود ۱۵/۲۰ درجه سانتیگراد اتفاق میافتد.
در سورگوم دانهای پنجهها به مدت ۱۰ تا ۱۵ روز بعد از ساقه اصلی خواهند رسید که در نتیجه این، تاثیر نامطلوبی در برداشت دانه بوجود میآید. بر خلاف پنجهزنی در غلات دانهریز که همزمان رخ میدهد، پنجهزنی سورگوم معمولا همزمان نیست (۲۰).
همزمان بودن پنجهزنی موقعی است که ساقه اولیه به مرحله باز شدن گلها رسیده و به دنبال آن پنجههای ثانویه به این مرحله میرسد. در تحقیقاتی که بر روی همزمان کردن پنجه زنی انجام گرفته و مکانیسمهای کنترل پنجهزنی مطالعه شد، نتیجه گرفتند که غالبیت انتهایی با کاربرد هورمونهای گیاهی و سایر تنظیم کنندههای رشد تغییر مییابد (۴۷).پنجهها نسبت به ساقه اصلی بخصوص در رابطه با نگهداری سطح زنده برگ به تنش آب حساسیت بیشتری دارند. میزان حاصلخیزی خاک، شدت نور و تراکم گیاهی نیز در واکنش پنجهزنی موثر هستند (۳۴).دورهی نوری تاثیر کمی بر روی روند پنجهزنی دارد ولی پنجهزنی نسبت به درجه حرارت واکنش مشخصی را نشان نداد. همچنین اگر گیاهانی که در مرحله ۴ تا ۶ برگی بودند، برای چند روز در معرض متوسط درجه حرارت روزانه ۱۸ درجه سانتیگراد قرار میگرفتند، پنجه زنی آنها تحریک میشد.تمام این عوامل موثر حاکی ازآن است که تولید و بقاء پنجهها با موادفتوسنتزی قابل دسترس رابطه دارند (۳۴).
۲-۵-معرفی برخی از هیبریدهای سورگوم علوفهای:
۲-۵-۱- سورگوم علوفهای واریته اسپیدفید:
این هیبرید دارای چند چین بوده و زود به گل میرود و در شرایط مختلف کشور بعد از ۷۰-۵۰ روز به گل میرود. این رقم مقاوم در برابر گرما، خشکی و تا حدی شوری بوده و سرعت رشد مجدد آن بالاست.
این رقم با سرعت بالایی که دارد حدود ۸ هفته بعد از کاشت میتوان اولین چینبرداری را انجام داد و چینهای بعدی در مدت تقریبی ۶ هفته آماده برداشت میشود. در حال حاضر بذر سورگوم علوفهای هیبرید اسپیدفید از طریق کشت لاینهای والد به میزان کافی در ایران تولید میشود (۳۱).
۲-۵-۲-سورگوم علوفهای شیرین هیبرید شوگرگریز:
این هیبرید خوشخوراکی بالایی داشته و با افزایش طول دورهی رشد خود میزان قند موجود در ساقهی آن بالا رفته پس جهت تولید علوفه سیلویی رقم مناسبی است. رقم شوگرگریز گلدهی متوسط داشته که پس از ۹۰ روز به گل میرود ولی چینهای بعدی به حدود ۸۰ روز کاهش مییابد (۳۱).
۲-۵-۳- سورگوم علوفهای هیبرید جامبو:
این هیبرید از کشور استرالیا وارد ایران شده و رقمی است که بسیار دیر به گل میرود که این هیبرید حدود ۱۵۰ روز به گل میرود. میزان برگ آن نسبت به ساقه از درصد بالایی برخوردار است. درصد قابلیت هضم این واریته ۸/۶۹ بوده و در مناطق مختلف کشور از این رقم ۲ تا ۶ چین علوفه بدست آمد. این رقم مقاومت بالا به خشکی داشته و تحمل به شوری خوبی دارد. با افزایش سن گیاه ساقهی آن شیرین شده و به همین دلیل یکی از ارقام مناسب برای تهیه علوفه سیلویی میباشد (۳۱).
۲-۶-اکولوژی سورگوم:
سورگوم بیشتر در مناطق نیمه گرمسیری و معتدل مدیترانهای رشد مینماید. از این نظر درعرض جغرافیایی ۴۵ تا ۴۹ درجه عرض شمالی و تا ۴۰ درجه عرض جنوبی رشد مینماید. انواع علوفهای و قندی آن بیشتر در عرض شمالی کاشته میشوند (۱۸).
سورگوم از سازگاری اقلیمی بالایی برخوردار است و تا ارتفاع ۴۰۰۰ متری از سطح دریا میتواند کشت گردد. سورگوم بهطور معمول گیاهی است روز کوتاه و طول روزهای ۱۰ ساعتی موجب گلدهی زود هنگام آن میشود. افزایش طول روز سبب افزایش تولید ماده خشک و تا حدی حفظ کیفیت و تاخیر در گلدهی شده که این هم به ارقام بستگی دارد. اغلب سورگومها بهویژه نژادهای گرمسیری به روزهای کوتاه حساس هستند. حساسیت به طول روز مطلق نیست و به وسیله روند طول روز (افزایش یا کاهش) و مرحله نمو رویشی تعدیل میشود (۱۵).
۲-۷- واکنش به خاک:
سورگوم را میتوان در ردیف گیاهانی قرار داد که حساسیت کمی نسبت به نوع خاک از خود نشان میدهند. بهترین خاک برای سورگوم خاکی است که دارای عمق کافی، قوی و قابل تهویه و رطوبت را به اندازه کافی در خود نگه داشته و خاکهای کمی اسیدی برای رشد سورگوم مناسبتر از خاکهای خاکهای قلیایی یا کمی قلیایی میباشد (۴۷).
سورگوم را در اراضی با واکنشهای متفاوت (۵/۸-۵/۴)pH= میتوان کشت کرد. این گیاه در مقابل نمک و شوری خاک حساس بوده و بهترین خاک برای رشد و نمو آن خاکهای رسی شنی است که از نظر مواد غذایی قوی باشند. خاکهای شنی به علت آنکه خیلی زود خشک و گرم میشوند، برای کاشت این گیاه مناسب نمیباشند (۴۷).
سورگوم را برای تولید جارو باید در اراضی متوسط و حاصلخیز کشت نمود زیرا در غیر این صورت نمیتواند شاخههای طویل تولید نماید.در اراضی سنگین به شرط اینکه زهکشی شوند محصول خوبی خواهد داد. pH مناسب برای کشت سورگوم علوفهای ۸-۵/۶ میباشد (۴۷).
۲-۸-مراحل رشد و نمو کلی سورگوم:
مرحله اول رشد شامل سبز شدن تا زمانی که مریستم انتهایی از حالت رویشی به زایشی تبدیل شود. مرحله دوم رشد از تشکیل پانیکول تا گلدهی و مرحله سوم رشد دوره پر شدن دانه است.
مرحله اول: این مرحله از زمانی که بذر کاشته شود تا خروج جوانه از زمین باتوجه به عمق کاشت، شرایط محیطی همانند دمای محیط و آب حدود ۳ تا ۱۰ روز طول میکشد. در این مرحله از رشد رویشی برگ ها و پنجه ها به طور کامل ظاهر شده و ریشه تقریبا به طور کامل استقرار پیدا میکند. مدت زمان لازم برای گذراندن این دوره بستگی به خصوصیات ژنتیکی و محیط دارد. از آن جایی که برخی از ارقام زودتر به گل میروند، اثر متقابل شدیدی بین دوره نوری و دوره گرمایی برای تعیین طول مدت مرحله اول در رشد سورگوم وجود دارد (۳۴).
مرحله دوم: شامل توسعه برگ و ریشه و افزایش ماده خشک میباشد. ۶۵ تا ۷۵ درصد گسترش سطح برگ در این مرحله است. هر گونه تنشی که منجر به اختلال در این مرحله شود، سبب کاهش عملکرد بذر و علوفه میگردد. این مرحله با توقف توسعه سطح برگ و شروع گرده افشانی پایان مییابد (۳۴).
مرحله سوم: این مرحله از گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیکی دانه طول میکشد و آخرین قسمت از چرخه زندگی سورگوم است (۳۴).
۲-۹- زراعت سورگوم:
۲-۹-۱-آماده کردن زمین:
زمینی که در آن سورگوم کاشته میشود بایستی بدون علفهای هرز باشد، پس بهتر است قبل از آن از نباتات وجینی و یا لگومینوزها استفاده کرد. هر چند این گیاه به کم آبی مقاوم است ولی بهتر است عملیات شخم را در پاییز انجام داد تا در زمستان رطوبت مناسبی در زمین ذخیره گردد (۴۷).
اگر امکان داشته باشد می توان یک شخم در پاییز و شخم دوم را در اوایل بهار زد (۴۷). در بهار هنگامی که درجه حرارت مناسب باشد و تاریخ کاشت فرارسد زمین را دیسک زده تا کلوخ ها به اندازه کافی خرد شود، سپس لولر زده شده تا زمین صاف و مناسب کاشت باشد. در تهیه زمین باید دقت کافی به عمل آید، زیرا جوانه اولیه سورگوم به کندی از زمین خارج شده و در این مرحله قدرت مقابله با عوامل نامساعد را ندارد (۱۸).
پس عملیات تهیه بستر فیزیکی زمین را می توان به صورت زیر خلاصه کرد:
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید.
یک دیسک سنگین پس از گاورو شدن جهت همگن کردن رطوبت خاک وجلوگیری از ایجادکلوخه های بزرگ.
یک نوبت گاوآهن عمیق.
یک یا دو نوبت دیسک.
یک نوبت لولر.
۲-۹-۲زمان کاشت:
زمان کاشت سورگوم هنگامی است که درجه حرارت در عمق کاشت ۱۲ درجه سانتی گراد باشد. درجه حرارت بیشتر باشد مدت زمان سبز شدن کوتاهترودرصد گیاهان سبز شده افزایش مییابد (۴۷).کشت زود باعث میشود که دانه ها در زمین فاسد گردند و زراعت مورد هجوم علفهای هرز قرار گیرد. اگر تاریخ کاشت به تعویق بیفتد زمین آب خود را از دست داده و شرایط مناسب رویش از بین میرود. در دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد بذور جوانه نمیزنند. بهترین درجه حرارت برای رویش ۲۱ درجه سانتی گراد است و عمق کاشت ۳ تا ۵ سانتی متر میباشد (۲۰و۴۷).
بهترین زمان کاشت سورگوم در خوزستان در نیمه اول فروردین ماه در مناطق شمالی استان و نیمه اول اردیبهشت در جنوب میباشد. کشت زودتر از نیمه اول فروردین ماه به دلیل وجود مگس جوانه خوار سودانگراس موجب وارد شدن خسارت به بوتههای جوان میگردد، که این آفت را میتوان با رعایت تاریخ مناسب کاشت کنترل نمود.
کشت دیرتر از نیمه اول اردیبهشت ماه موجب از دست دادن فرصت زمانی مناسب و عدم استفاده گیاه از شرایط مناسب آب و هوایی جهت رشد و نمو شده و قاعدتا تعداد چین کمتری بدست خواهد آمد.
۲-۹-۳-انتخاب بذر:
در انتخاب بذر بایستی عوامل را مدنظر داشت. این عوامل عبارتند از نوع بذر جهت علوفه یا تولید دانه، طول دوره رشد، کیفیت دانه یا علوفه، مقدار محصول در هکتار، نوع رقم و مقاومت آن نسبت به رطوبت و خشکی.قبل از کاشت بایستی بذور سورگوم بر علیه بیماریها و آفات با سمومی مانند ویتاواکس ضدعفونی گردند. قدرت جوانهزنی سورگوم در مزرعه خیلی ضعیف بوده و طبق تحقیقات انجام شده در بهترین شرایط رطوبت و حرارت ۳۰ تا ۵۰ درجه سانتی گراد، درصد جوانه زنی کمتر از شرایط آزمایشگاهی است (۱۸).
۲-۹-۴-میزان بذر مصرفی:
میزان بذر مصرفی بستگی به واریته مورد استفاده، هدف کشت، اندازه بذر، میزان رطوبت قابل دسترس خاک، قوه نامیه بذر دارد. میزان بذر مصرفی برای سورگوم دانهای ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم، برای سورگوم علوفهای در صورتی که از ردیف کار استفاده نماییم و تهیه زمین مناسبی داشته باشیم ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم و در کشت نیمه مکانیزه که عملیات بذر پاشی به وسیله دست و یا بذر پاش صورت میگیرد، میزان بذر مصرفی ۲۰ تا ۲۵ کیلوگرم در هکتار است (۴۷).
با توجه به افزایش درجه حرارت و شرایط نامساعدی که در اثر آبیاری غرقابی جهت جوانه زدن بوجود میآید، میزان بذر مصرفی ۲۰% بیشتر در نظر گرفته میشود (۱۸).
۲-۹-۵-عملیات کاشت بذر:
طریقه کشت سورگوم بر حسب نوع استفادهای که از آن میشود، متفاوت است. این گیاه را می توان به صورت های مختلف کشت کرد. در بعضی مناطق به صورت دست پاش کشت شده و همچنین میتوان آن را به صورت ردیفی با دستگاه خطی کار در مناطقی که هوای گرم دارند مانند سنگال، کشت کرد. در کشت نشایی آن، ابتدا بذر را در خزانه کاشته و پس از آن که ارتفاع نبات در خزانه به ۲۰ و حداکثر ۳۰ سانتی متر رسید، آن را در زمین اصلی نشا میکنند (۱۸). کاشت معمولا در مناطق به دو روش انجام میگیرد:
۱- به صورت ردیفی:
برای کاشت ردیفی سورگوم ابتدا زمین را فارو زده، که فاصله بین دو ردیف حدود ۵۰ سانتی متر است، سپس میتوان با ردیف کار اقدام به کشت کرد. در صورتی که سطح خیلی گسترده باشد، بهتر است فاصله ردیف ها را ۷۵ سانتی متر در نظر گرفته، چون دستگاههای برداشت موجود با فاصله ۷۵ سانتی متر میباشند.
۲- به صورت کرتی:
در صورتی که کاشت به صورت کرتی انجام گیرد، ابتدا بذر با کودپاش سانتریفوژ و یا با دست به صورت یکنواخت در سطح خاک پاشیده شده و سپس با زدن یک دیسک سبک بذر را در عمق مناسب زیر خاک مینماییم.
۲-۹-۶-مواد غذایی مورد نیاز سورگوم:
نیاز سورگوم در دوره رشد تقریبا همانند سورگوم است. سورگوم به مواد غذایی به ویژه ازت نیاز شدیدی دارد. واکنش سورگوم نسبت به کودها بستگی بسیار زیادی به رطوبت و بافت خاک، دوره رشد و شرایط جوی دارد. میزان ازت مورد نیاز سورگوم در خاکهای سبک بیش از خاکهای سنگین میباشد (۴۷).
در مناطق خیلی گرم از کودهای دامی که سبب افزایش درجه حرارت خاک شده، کمتر استفاده میشود اما در نواحی معتدله کود دامی به میزان ۲۰ تن در هکتار پخش میگردد. مناسبترین روش کوددهی در مورد سورگوم علوفهای کوددهی به روش نواری است. در کودهای فسفره مناسب ترین زمان اعمال کودها پاییز سال قبل و کودهای پتاسه و ازته هنگام کاشت بذر در بهار می باشد. البته در مورد کودهای ازته بهتر است مقداری از کود را به عنوان پایه در نظر گرفته و هنگام کاشت بذر بکار برد و بقیه را در مراحل ۵ تا ۷ برگی شدن گیاه پس از هر چینبرداری استفاده نماییم (۱۰).
۲-۱۰-عملیات داشت:
در عملیات داشت بایستی نکاتی مورد توجه قرار گیرد. این نکات شامل موارد زیر است:
۱-سورگوم گیاهی است که نیاز شدیدی به عملیات داشت دارد (بخصوص ۴۵-۴۰ روز اولیه). قدرت جوانه زدن سورگوم در بیرون آمدن از خاک و لایه خاکی که بر روی آن قرار دارد، بسیار ضعیف است. به همین دلیل و نیز به دلیل ایجاد سله، رشد غیر یکنواختی خواهیم داشت (۴۷). مزرعه را باید پس از کاشت آبیاری نماییم و فاصله آبیاری اول و دوم باید خیلی کوتاه باشد تا از سله بستن خاک جلوگیری به عمل آید.
۲-بطور کلی، سورگوم به علت آن که دارای دانههای کوچکی میباشد در زمان جوانه زدن به آب فراوانی نیاز ندارد ولی کمبود رطوبت و یا فقدان آن رشد را به تاخیر انداخته و یا متوقف میسازد، زیرا جوانه اولیه آن در مقابل خشکی حساس است. در زمان به ساقه رفتن نیاز سورگوم به آب زیاد است. لکن مقدار آب مورد نیاز در مختلف رشد بستگی به رقم و شرایط آب و هوایی منطقه دارد و مقدار آن به مراتب کمتر از ذرت بوده و بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلی متر متغیر است (۴۷).
۳-چون سورگوم در ابتدای کاشت رشد بطئی دارد لازم است برای حفاظت آن از هجوم علفهای هرز دقت زیادی به عمل آید و در صورتی که ما به صورت جوی و پشته سورگوم را بکاریم، مبارزه با علفهای هرز و سله شکنی به آسانی انجام میگیرد. مبارزه با علفهای هرز به صورت مبارزه مکانیکی و شیمیایی بر اساس نیاز انجام میگیرد، مبارزه مکانیکی به وسیله ادوات داشت مقرون به صرفه است. همچنین میتوان از علف کشها جهت مبارزه با علفهای هرز استفاده کرد. وجین دستی هم یکی از راههای مبارزه با علفهای هرز است (۱۰). بهترین راه برای مبارزه با علف هایهرز در کشتهای مکانیزه استفاده از روش های تلفیقی مکانیکی- شیمیایی میباشد.
سورگوم گیاهی است که بایستی در مراحل اولیه رشد از نظر مبارزه با علفهای هرز مورد توجه قرار گیرد، چون رشد کندی دارد. در ابتدای رشد یک یا دوبار وجین ضروریست، که بهتر است در دو مرحله انجام گیرد. مرحله اول وقتی است که سورگوم به ارتفاع ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر برسد و مرحله دوم زمانی است که ارتفاع گیاه ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر است (۱۰).
برای مبارزه شیمیائی با علفهای هرز زراعت سورگوم میتوان به طریق زیر عمل کرد: استفاده از علفکش آترازین به میزان ۵/۰ تا ۱ کیلوگرم ماده موثردر هکتار که عمدتا پهن برگ ها را کنترل کرده و بر خی باریک برگ ها مانند اویارسلام را نیز کنترل می کند (۱۸).علفکش توفوردی به میزان ۵/۱ لیتر در هکتار برای کنترل علفهای هرز پهن برگ علف کش ارادیکان قبل از کاشت به صورت مخلوط با خاک به میزان ۶-۴ لیتر در هکتار هم پهن برگها و هم باریک برگها را کنترل مینماید (۱۰).
۲-۱۱-آفات:
آفات شناخته شده در کشور ایران که در درجه اول اهمیت قرار دارند عبارتند از:
۱-مگس جوانه خوار سودانگراس : معمولا در اوایل فصل مشاهده میگردد که با تغییر تاریخ کشت و کشت به موقع می توان از ظهور آن پیشگیری کرد (۳۱).
۲-سزامیا (کرم ساقه خوار) : این آفت بیشتر در ناحیه شمالی استان خوزستان دیده میشود و معمولا در مزارع آلوده در تمام فصل مشاهده میگردد، در صورت بالا بودن تراکم آفات می توان سریعا نسبت به برداشت مزرعه اقدام نمود (۱۰).
۲-۱۲-برداشت: