اقلام تعهدی معنایی(ارتباط با واقعیتهای اقتصادی) نتیجه تفسیر و تحلیل رویدادهای مالی است که اگر ساختاری با آنان برخورد شود، باعث گمراه کننده شدن اطلاعات مالی میشوند. درحسابداری و گزارشگری مالی برمحتوای اقتصادی عملیات و رویدادها تاکید می شود، هرچند شکل عملیات و رویدادها مغایر بامحتوای آنها باشد و نحوه عمل دیگری را ایجاب کند. برای مثال، جهت افشای خرید تجهیزات با عمر طولانی، میتوان دونوع برخورد داشت: ساختاری، اعتقاد بر تاثیر گذاری این رویداد فقط بردوره وقوع، معنایی، اعتقاد بر تاثیرگذاری این رویداد بر کل دوره انتفاع دارایی. برخورد ساختاری یعنی قبول اینکه دارایی ها تنها دردوره خرید دارای انتفاعاند و بعد از آن ناباب شده و بیاستفاده میمانند. اما واقعیت این است که تنها درمواقع استثنایی (سیل،زلزله،آتش سوزی و… )است که احتمال دارد دارایی ها در کوتاه مدت ناباب شوند و معمولا دارای عمر طولانیاند. ما از دارایی ها درطول دوره حیاتشان استفاده میکنیم، هرچند به دلیل فرسودگی منافع حاصل، رویه نزولی دارند. بنابراین پرواضح است که اختصاص هزینهها به دوره خرید و استفاده ازمنافع آن در دوره انتفاع دارایی ها، نقص سیستم اطلاعاتی مورد استفاده است. از طرف دیگر، زمانی که ما خرید دارایی را در دوره خرید به عنوان هزینه شناسایی میکنیم، نداشتن تناسب میان درآمدهای حاصل با هزینه های تحمیل شده، سبب می شود هزینهها در دوره وقوع متورم، سود کم و درنتیجه برداشت صحیحی ازعملکرد مدیریت، وضعیت واحد اقتصادی و … نداشته باشیم. در دوره های آینده نیز شناسایی فقط منافع حاصل، ایجاد سود فرضی می کند و این امر، ازیک سو اطلاعات نادرستی جهت استفادهکنندگان از اطلاعات مالی ارائهمیدهد و ازسوی دیگر درصورت تقسیم سود، اصل سرمایه است که تقسیم می شود. به طورکلی دربرخورد ساختاری، رویدادهای مالی فقط بر دوره جاری تاثیرگذار است (گسسته) واین واقعیت که این رویدادها برجریانهای نقدی آینده وعملکرد آینده شرکت موثراست، منعکس نمی شود(پیوسته). تفسیر نادرست این رویدادها باعث ایجاد اختلالهای معنایی می شود.
2-2-3-3- اجزای اقلام تعهدی
اقلام تعهدي را ميتوان به دو جزء تقسيم كرد:
-
- اقلام تعهدي ناشي از رشد فعاليت شركتها(غيراختياري)[77]
-
- اقلام تعهدي ناشي از كارايي مديريت داراييهاي عملياتي شركتها (اختياري)[78]
اقلام تعهدي اختياري آن دسته از تعهدهايي هستند كه به وسيله عمليات عادي توصيف نميشوند. يعني آن دسته از تعهدهايي كه در معرض تحريفهاي مديريت قرار گرفتهاند (استولوي،2000)[79]و ماهيت غير عادي دارند در نتيجه بخش ديگري از اقلام تعهدي كه انتظار ميرود در روند عادي فعاليت موسسه گزارش شوند اقلام تعهدي غيراختياري يا نرمال (پيشبينيشده) ناميده ميشوند. در واقع اين گروه از اقلام تعهدي در اثر رشد فعاليت شركتها، افزايش مييابد(جونز،1991). همانطور كه ميدانيم قضاوتهايي كه به وسيله مديران به كاربرده ميشود، برگزارشهاي مالي تاثير ميگذارد و اين قضاوتها معمولا از طريق بخش تعهدي سود انجام ميگيرد، زيرا قابليت تحريف و اعمال قضاوت در مورد بخش نقدي سود خيلي كمتر از بخش تعهدي است. فرض ميشود كه سودها به روشي قابل پيشبيني و در جهت رسيدن به اهداف خاصي مديريت
ميشوند و اقلام تعهدي اختياري به عنوان نمايندههایی از ميزان سود مديريت شده در نظرگرفته
ميشوند(توماسوزانگ،2000)، يعني هرچه درصد اقلام تعهدي اختياري بيشتر باشد ميزان سود مديريت شده هم بيشتر است. نتيجه مطالعه اخير چن[80] و همكارانش(2006) نيز نشان ميدهد كه پايداري كم جزء تعهدي سود را در اصل ميتوان به اقلام تعهدي اختياري نسبت داد. براي مثال، فرض كنيد كه موجودي ها بدون ارتباط با فروش افزايش يابد. اين افزايش را ميتوان به كاهش بخش كارايي اقلام تعهدي نسبت داد، زيرا افزايش موجودی ها دو دلیل می تواند داشته باشد: اول اینکه افزایشها بیشنمایی شده باشد، که بیانگر تحریف موقت حسابداری است. دوم اینکه مدیریت موجودی ها کارایی لازم را نداشته باشد(رضازاده و همکاران، 1390).
2-2-4- ارتباط تئوريك بين متغيرهاي پژوهش
همانطور كه گفتهشد،صورتهاي مالي شركتها بر اساس مبناي تعهدي تهيه ميشود، بخش عمدهاي از اقلام تعهدي تشكيل دهنده صورتهاي مالي شامل اقلام تعهدي مرتبط با سرمايه درگردش است. بهعنوان مثال ميتوان موجودي كالا را نام برد كه هم در ترازنامه وهم در صورتسودوزيان موثر است. گزارش اقلام تعهدي در صورتهاي مالي بر اساس برآوردهايي است، كه تحت تأثير قضاوت مديريت قرارميگيرد. سطح محافظه كاري گزارشگري در تهيه صورتهاي مالي بر ميزان خطاي برآوردهاي انجام شده و در نتيجه بر كيفيت اقلام تعهدي موثر است. بدليل گردش بالاي داراييها و بدهيهاي جاري در مقايسه با دارايها و بدهيهاي بلندمدت كيفيت اقلام تعهدي مرتبط با سرمايه درگردش تأثير بيشتري بر تصميمگيري استفادهكنندگان از صورتهاي مالي ميگذارد. تناسب اقلام تشكيل دهنده سرمايه درگردش تحت تأثير استراتژي بكارگرفته شده توسط مديريت قرارميگيرد، اقلام تعهدي معمولا در محاسبه بسياري از نسبتهاي مالي مانند نسبت جاري، نسبت آني و…بكار ميرود، و اين نسبتها شاخصهايي پركاربرد در تحليل صورتهاي مالي هستند.
2-3- پیشینه پژوهش
در این بخش پژوهشهاي انجام شده قبلی به تفکیک پژوهشهاي خارجی و پژهشهاي داخلی ارائه شدهاست. با توجه به موضوع پژوهش، پیشینه ارائه شده به بررسی پژوهشهايي که اثرات کیفیت اقلام تعهدي را مورد توجه قرارداده اند و همچنين پژوهشهايي كه استراتژي هاي سرمايه در گردش و محافظه كاري در گزارشگري مالي را بررسي كرده اند، پرداخته شده است.
2-3-1- مروری بر پژوهش های داخلی
حساس یگانه و کریمی در مطالعه ای تحت عنوان اثر انتخاب روشهای حسابداری بر کیفیت سود. نتیجه گرفتند که کیفیت سود گزارش شده تحت تاثیر روشهای حسابداری مورد استفاده قرار نمیگیرد.
مهربانی و همکاران(1390) رابطه بین اقلام تعهدی غیر منتظره و محافظه کاری در حسابداری را مورد بررسی قرار دادند. نتایج آزمون حاکی از این بود که اقلام تعهدی غیر منتظره حاصل مدل جونز تعدیل شده رابطه مثبت و معناداری با محافظه کاری دارد. اما درباره تاثیر اقلام تعهدی غیر منتظره حاصل از مدل جونز تعدیل شده با جریانهای نقدی غیر خطی بر محافظه کاری نتیجه معناداری مشاهده نشد.
دستگیرو رستگار(1389) در تحقیقی به مطالعه رابطه بین کیفیت سود، اندازه اقلامتعهدی و بازده سهام با کیفیت اقلام تعهدی پرداختند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که کیفیت سود با کیفیت اقلام تعهدی رابطه مستقیم دارد، ضمن اینکه با کاهش کیفیت اقلام تعهدی و افزایش اندازه اقلام تعهدی بازده سهام افزایش مییابد.
مهرانی و همکاران(1388) عدم تقارن زمانی در سود حسابداری و رابطه آن با اقلام تعهدی در بورس اوراق بهادار تهران را بررسی کردند. نتایج پژوهش آنها حاکی از این است که سود حسابداری حدود66/3مرتبه نسبت به بازده منفی سهام حساس تر از بازده مثبت سهام است. بنابراین سود حسابداری محافظه کارانه است و حدود 78درصد از محافظه کاری در سود حسابداری توسط اقلام تعهدی سود تبیین می شود.
رضا زاده و آزاد(1387) به تبیین رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران و میزان محافظه کاری در گزارشگری مالی پرداختند. نتایج پژوهش بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار میان عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران و سطح محافظه کاری اعمال شده در صورتهای مالی است. همچنین نتایج نشان میدهد که تغییر عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران موجب تغییر در سطح محافظه کاری می شود.
2-3-2- مروری بر پژوهشهای خارجی
رولندمارتین(2002)[81] در تحقیقی تحت عنوان تاثیر روش های انتخاب شده حسابداری بر کیفیت سود نتیجه گیری نمود، در مورد خطای پیش بینی سود بعنوان یک معیار از کیفیت سود، در یک دوره کوتاه مدت(یک ساله) بین شرکتهایی که غالبا از روش های حسابداری محافظه کارانه، میانهرو و یا تندرو استفاده می کنند تفاوتی وجود ندارد، اما در یک دوره میان مدت(دوساله)خطای پیش بینی سود شرکتهای با روش های حسابداری محافظهکار و میانه رو کوچکتر از شرکتهای با روشهای حسابداری تندرو میباشد، بگونهای که این خطا در شرکتهای تندرو دو برابر شرکتهای میانهرو و سه برابر شرکتهای محافظهکار است. همچنین در یک دوره بلندمدت (سه تا پنج ساله)دقت پیش بینی سود شرکتهای با روشهای حسابداری محافظهکار و میانه بیشتر از دقت پیش بینی سود شرکتهای با روش های حسابداری تندرو است، ولی تفاوت معنی داری بین شرکتهای محافظهکار و میانه وجود ندارد. میرز و سایرین(2003) نشان دادند سطوح بالاتر اقلام تعهدی بویژه اقلام تعهدی غیرعادی نشان دهنده کیفیت پایین تر سود است. بالسام و سایرین(2003) از کیفیت اقلام تعهدی برای بررسی کیفیت سود استفاده کردند و به این نتیجه رسیدند که هر چه کیفیت اقلام تعهدی بیشتر باشد کیفیت سود نیز بیشتر خواهد بود.
ریچارد(2002) به بررسی رابطه بین حسابدارای محافظهکار و کیفیت سود پرداخت. او در مقاله خود از مفهوم کیفیت سود(پنمن و ژانی، 2002) استفاده نمود. پنمن و ژانی، کیفیت سود را بر حسب تغییر در حسابداری محافظهکار درطول یک دوره زمانی تعریف می کند. ایده و تفکر اصلی این است که تفاوت بین خالص دارایی های گزارش شده سیستم حسابداری غیر محافظهکار، سود معکوس نام دارد.
باسو(1997) بیان می کند که انعکاس محافظه کاری از طریق اقلام تعهدی منجر به تفاوتهای قابل پیش بینی در ویژگی های جریانهای نقدی و اقلام تعهدی می شود. او نشان میدهد که به موقع بودن سود بر اثر شناسایی به موقعتر “اخبار بد” از طریق اقلام تعهدی است. با این حال اقلام تعهدی اخبار خوب را به موقعتر از جریان های نقدی شناسایی نمیکنند. پنمن و ژانگ(2002)بیان می کنند، حسابداری محافظه کارانه به معنی اتخاذ روشهای حسابداری است که بطور مستمر ارزش خالص دارایی ها را کمتر از واقع نشان
میدهد. مجموع این روشها موجب پایین آمدن سود و ایجاد ذخایر پنهان میشوند. بنظر آنها هرقدر در ارائه سود حسابداری از روش محافظهکارتری استفاده شدهباشد، کیفیت سود پایینتر خواهدبود. گیولی و هاین (2000) از اقلام تعهدی اختیاری برای اندازه گیری محافظهکاری استفاده می کنند. زیرا به اعتقاد آنها از یک سو حسابداری تعهدی مجرایی برای اعمال محافظه کاری است و از سوی دیگر ، اعمال اختیار از جانب مدیران در شرایط عدم اطمینان زمینه پیدایش محافظه کاری را فراهم میآورد. این پژوهشگران با بررسی انباشت این اقلام طی دوره های مورد بررسی و مشاهده این که با گذشت زمان، اقلام تعهدی اختیاری انباشته ، منفی و منفی تر شده اند، نتیجه گرفتهاند که با گذشت زمان محافظه کاری بیشتر و بیشتر شده است. این بدان معناست که در طول زمان مدیران روشهایی را انتخاب کرده اند که به حداقل شدن سود انباشته منجر شدهاست. پا (2007) با بکار گیری مدل باسو در اندازه گیری محافظه کاری و تفکیک اقلام تعهدی به اجزای منتظره و غیرمنتظره ، با بهره گرفتن از دو مدل جونز تعدیل شده و جونز تعدیل شده با جریانهای نقدی غیر خطی به مطالعه تاثیر اقلام تعهدی غیر منتظره بر محافظه کاری پرداخت. نتایج پژوهش وی حاکی از این است که محافظه کاری منعکس در اقلام تعهدی بیشتر تحت تاثیر اقلام تعهدی غیر منتظره است. لافوند و واتس (2008)به بررسی تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بین افراد داخل و خارج از شرکت بر روی تقاضا برای محافظه کاری پرداختند. آنها بحث می کنند عدم تقارن اطلاعاتی تقاضا برای محافظه کاری را افزایش میدهد.
فصل سوم
روش اجرای پژوهش
3-1- مقدمه
پژوهش، فرایند جستجوی منظم برای مشخص نمودن یک موقعیت نامعین است. از طریق این فرایند،
میتوان درباره ناشناختهها به جستجو پرداخت و شناخت لازم را کسب کرد. در این فرایند به چگونگی گردآوری شواهد و تبدیل آنها به یافته ها، روششناسی گفته می شود. لذا شناخت علم ودستیابی به هدفهای آن میسر نخواهد شد، مگر زمانی که با روششناسی درست صورت پذیرد. از طرف دیگر، تحقیق از حیث روش اعتبار می یابد نه از حیث موضوع تحقیق. روش تحقیق هدایتگر جستجوهای علمی در جهت دستیابی به حقیقت است. هر پژوهشگر در آغاز، در پی طرح مشکل یامسأله است. مشکل یا مسألهای که پرسشهای زیادی را در ذهن پژوهشگر ایجاد و موجب پیدایش فرضیه می شود. پژوهشگر با جمعآوری اطلاعات و آمار مورد نیاز و تجزیه و تحلیل آنها سعی در ارائه پاسخی مناسب برای پرسشهای پژوهش و تأیید یا رد فرضیه های مطرح شده دارد. در انجام تحقیقات علمی جمعآوری اطلاعات و چگونگی تجزیه و تحلیل آنها اهمیت بالایی دارد. این عمل یک مقوله از فرآیندی است که، طی آن نظریه ها در قالب آمار و ارقام علمی تجلی پیدا نموده و ثمره آن به صورت کمی جلوهگر واز این طریق میتوان الگوی نظری پژوهش رامورد سنجش و محاسبه قرار داد. تحقیق حاضر بر آن است که، با شناسایی شدن مسأله تحقیق و به اتکاء فرضیه های تدوین شده درجهت اجرای آزمونهای مناسب و تجزیه و تحلیل نتایج این آزمونها، به جمع آوری اطلاعات موردنیاز تحقیق بپردازد.
3-2- قلمرو پژوهش
3-2-1- قلمرو موضوعی پژوهش
مطالعه تأثیر بکارگیری روش های متفاوت حسابداری برکیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، موضوع این تحقیق است و درحوزه تصمیم گیریهای اقتصادی و مدیریت سرمایه گذاری، قابل طرح و بررسی است.
3-2-2- قلمرو زمانی پژوهش
دوره زمانی تحقیق را ، فاصله زماني سالهای 1391- 1385 در بر گرفتهاست.
3-2-3- قلمرو مکانی پژوهش
شناخت از مکانی که پژوهش در آن صورت میگیرد، می تواند در قضاوت خواننده نسبت به دستاوردهای تحقیق، نقش به سزایی داشته باشد. قلمرو مکانی این پژوهش را کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در برگرفته است.
3-3- فرضيههای پژوهش
با توجه به تحقيقات انجام شده و مباني نظري موجود، فرضيههای تحقيق به شرح زير تعريف شده است :
3-3-1- فرضیه اصلی اول:
استراتژی های سرمایه درگردش بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معناداري دارند.
3-3-1-1 استراتژی های جسورانه بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معناداري دارند. 3-3-1-2 استراتژی های میانهرو بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معناداري دارند.
3-3-1-3 استراتژی های محافظه کارانه بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معناداري دارند.
3-3-2- فرضیه اصلی دوم:
محافظه کاری در گزارشگری مالی بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معنادار دارد.
3-3-2-1 محافظهكاري پايين در گزارشگري مالي بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معناداري دارد.
3-3-2-2 2محافظهكاري متوسط در گزارشگري مالي بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معناداري دارد.
3-3-2-3 3 محافظهكاري بالا در گزارشگري مالي بر کیفیت اقلام تعهدی مرتبط با سرمایه درگردش، تأثير معناداري دارد.
3-4- جامعه آماري پژوهش و نحوه انتخاب شرکتهای مورد مطالعه جهت آزمون فرضیه های تحقیق
جامعه آماري این پژوهش را كليه شركتهاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در برمیگیرد. شرکتهای مورد مطالعه در جهت آزمون فرضیه های پژوهش بدين صورت انتخاب گرديده اند كه، ابتدا كليه شركتهاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در پایان سال 1385 فهرست گرديده، سپس از ميان آنها شركتهايي انتخاب شده اند كه، تمامي شرايط زير را دارا و آن دسته از شركتهاي پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران كه اين شرايط را نداشتهاند از جامعه آماري مورد مطالعه جهت استفاده از اطلاعات آماری آنها برای آزمون فرضیه های پژ.هش حذف گردیدهاند: