در این تحقیق، منظور از اندازه گیری رضایت مشتریان، درک فاصله بین انتظارات مشتری و عملکردی است که مشتری درک می کند.(بندریان، ۱۳۹۰)
صنعت بیمه[۵]: سازمان های بیمه از تأثیرگذارترین سازمانها در جامعه میباشند که میتوانند از طریق قطع ارتباط مالی بین ارایهدهنده و گیرندهی خدمت به ارتقای اثربخشی، بهرهوری و رضایتمندی منجر شود. (رئیسی و همکاران، ۱۳۹۲) با توجه به نقش انکارناپذیر صنعت بیمه در جبران خسارت و جایگاه آن به عنوان یک نهاد سرمایهگذار و رویکرد واسطهگری مالی، بیمه می تواند با ایجاد ارزش افزوده، به تشکیل درآمد ملی کمک شایان توجهی نماید. (رحیمی کلور، ۲۰۱۲)
تئوری خاکستری[۶]: به طور کلی در تئوری سیستمهای خاکستری، تمام سیستمها به سه دسته سفید، سیاه و خاکستری تقسیم بندی میشوند که قسمت های سفید نشان دهنده پیامهای واضح در یک سیستم میباشند و قسمت های سیاه شامل پیامهای کاملا ناشناخته هستند. ناکامل بودن اطلاعات و یا عدم اطمینان درمورد اطلاعات بیانگر رنگ خاکستری برای سیستم میباشد. بهعبارت دیگر عدم اطمینان خاکستری، هم پیامهای شناخته شده و هم پیامهای شناخته نشده را در بر میگیرد. (دنگ[۷]، ۱۹۹۸)
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت 40y.ir مراجعه نمایید.
منطق فازی[۸]: منطق فازی شامل طیف وسیعی از تئوریها و تکنیکها می شود که بر اساس ۴ مفهوم بیان شده است که این ۴ مفهوم شامل: مجموعههای فازی، متغیرهای کلامی، توزیع احتمال و قوانین اگر آنگاه فازی (ین و لانگاری[۹]، ۱۹۹۹) میباشد.
کانو[۱۰]: تحلیل کانو یکی از ابزارهای اندازه گیری کیفیت برای اولویت بندی خواسته های مشتریان براساس تاثیر آنها در رضایت و خوشنودی مشتری میباشد. (کانو و همکاران، ۱۹۸۴)
کانو فازی[۱۱]: لی[۱۲] در پژوهش خود نشان داد که مصاحبه شوندگان در پاسخگویی به پرسشنامه کانو، احساسات چندگانه دارند که درمقابل مجبورند تنها به یک گزینه جواب دهند که این امر، احساسات جزئی پاسخ دهندگان را به گزینه های دیگر نادیده میگیرد. بنابراین رویکرد فازی پرسشنامه مدل کانو، در راستای مقابله با مسئله عدم اطمینان مشتریان در پاسخگویی به سؤالهای پرسشنامه ارائه شد. پرسشنامه فازی کانو، افزون براینکه قادر است خواسته های پاسخ دهندگان را کامل دریافت کند با مدلهای تفکر انسانی هم سازگاری بیشتری دارد. (صادقی مقدم و همکاران، ۱۳۹۱)
۱-۸- دامنه زمانی
انجام این تحقیق از ابتدای بهمن ۱۳۹۳ آغاز و تا اردیبهشت ۱۳۹۴ به طول انجامیده است.
۱-۹- جامعه تحقیق
مشتریان بیمه در شهرستان بروجن، جامعه آماری تحقیق را تشکیل میدهند.
۱-۱۰- مراحل انجام پژوهش
این پژوهش با هدف شناسایی و دسته بندی عوامل مؤثر بر رضایت مشتری در صنعت بیمه انجام گرفته است. بدین منظور گامهای زیر برای رسیدن به این هدف برداشته شده است:
گام اول:
ابتدا با بهره گرفتن از تحقیقات کتابخانهای یک لیست از عوامل مؤثر بر رضایت مشتری در صنعت بیمه فراهم شده است.
گام دوم:
با بهره گرفتن از نظرات خبرگان این لیست تعدیل و برای تهیه پرسشنامه و اقدامات بعدی آماده شد.
گام سوم:
طراحی پرسشنامه تئوری خاکستری و توزیع آن بین جامعه آماری که مشتریان شرکت بیمه میباشند.
گام چهارم:
جمعآوری و تحلیل داده های بدست آمده. که در این قسمت با بهره گرفتن از تکنیک تئوری خاکستری مؤلفه ها از ۲۶ عدد به ۱۰ عدد تعدیل داده شدند.
گام پنجم:
طراحی پرسشنامه کانو فازی و توزیع آن بین جامعه آماری
گام ششم:
جمعآوری و تحلیل داده های بدست آمده و قرارگیری هریک از مؤلفه ها در یکی از طبقه های کانو
گام هفتم:
ارائه نتایج به رئیسان شعب بیمه به منظور اجرایی کردن آنها
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
مقدمه فصل
بررسی تاریخچه، مفاهیم، تعاریف و به طور کلی مبانی نظری یک مفهوم، پیشنیاز شناخت و پیادهسازی آن مفهوم است. بر این اساس، فصل حاضر با هدف شناسایی مفاهیم مورد استفاده در این پژوهش در چهار قسمت ارائه میگردد.
قسمت اول: رضایت مشتری
۲-۱-۱- مقدمه
در محیط کسب و کار امروز که پیچیدگی و رقابتی شدن آن روزافزون است، رضایت مشتری در حال تبدیل شدن به هدف اصلی سازمانها است. رضایتمندی مشتری، احساس یا نگرش مشتری نسبت به یک محصول یا خدمت بعد از استفاده از آن است. بعبارتی لذت بردن یا مشمئز شدن خریدار نسبت به عملکرد محصول و خدمات پس از مقایسه عملکرد (یا نتیجه حاصل از کارکرد) محصول یا خدمات خریداری شده در مقایسه با آنچه انتظار وی بوده است. (فروزنده، ۲۰۰۳) رضایت مشتری از طریق تکرار خرید، خرید کالای جدید و خرید کالا توسط مشتریان جدیدی که از طریق مشتریان راضی به کالا تمایل پیدا کرده اند، به افزایش درآمد و سود منجر می شود. در واقع مشتریانی که از سازمان رضایت زیادی دارند، تجربیات مثبت خود را به دیگران منتقل می کنند و به این ترتیب وسیله تبلیغ برای سازمان شده و در نتیجه هزینه جذب مشتریان را کاهش میدهند. (کاووسی و سقایی، ۲۰۰۵) سود در تجارت، مستلزم مراجعه دوباره مشتریانی است که به داشتن کالاها یا خدمات شرکت مباهات کرده و دوستانشان را هم به مصرف کالاها یا خدمات شرکت تشویق می کنند. لذا میتوان ادعا کرد که رضایت مشتری موجب وفاداری مشتریان میگردد و درنتیجه افزایش سودآوری آتی شرکت را به دنبال میآورد. تامین رضایت مشتری زمانی حاصل می شود که خواست واقعی مشتری تامین شده و نیاز او در زمان معین و به روشی که او میخواهد برآورده شود. بنابراین اولین اصل در دنیای کسب و کار امروزی، ایجاد ارزشهای مشتریپسند میباشد. (کاوندی و شاکری، ۱۳۸۹)
۲-۱-۲- تعریف مشتری
مشتری بزرگترین سرمایه هر مؤسسهای است. مشتری همه حقوق، مزایا و دستمزد ما را می پردازد. (تقی زاده و کرمانی،۱۳۹۰) مشتری همان کسی است که نیازش را خود تعریف می کند، کالاها و خدمات تولیدی ما را مصرف می کند و حاضر است بهخاطر آن هزینه مناسبی را بپردازد. ولی زمانی این هزینه را متقبل می شود که در کالاها یا خدمات تحویلی، ارزشی را ببیند که پرداخت آن هزینه را توجیه نماید. (خبیری، ۱۳۹۰)
۲-۱-۳- ارزش مشتری
ارزش، تفاوت بین مزایای دریافتی و هزینه پرداختی توسط مشتری برای رسیدن به آن مزیت است. مزایای حاصل، شامل درک مشتری از بهره بدست آمده از مشخصات محصول و خدمت و راهی است که تقاضا و نیاز مشتری به محصول یا خدمت را برآورده میسازد. (گودرزی و نامقی، ۱۳۸۹) امروزه جمله “مشتری تاج سر ماست”، دیگر یک شعار نیست ؛ بلکه مشتری، محور فعالیتهای سازمانها قرار گرفته است؛ به طوری که بیانیه مأموریت سازمانهای مدرن بر محور مشتری تعریف می شود.
محصولات و خدمات شاخص هایی از ارزش مشتری هستند که از طریق محصولات کیفی، خدمات برتر برای مشتری، قیمت گذاری عادلانه و غیره ارزیابی میشوند. ارزش مشتری را با قیمتی که مشتریان تمایل به پرداخت آن دارند و رضایت خاطر آنان از محصولات و خدمات اندازه گیری می کنند. (الکلتی[۱۳]، ۲۰۰۶)
۲-۱-۴- تعریف رضایت مشتری
رضایتمندی مشتری، احساس یا نگرش یک مشتری نسبت به یک محصول یا خدمت، پس از استفاده از آن میباشد. رضایتمندی مشتری نتیجه اصلی فعالیت بازاریاب است که به عنوان یک عامل ارتباطی میان مراحل مختلف رفتار خرید مصرف کننده عمل مینماید. ( استیری و همکاران، ۱۳۹۱)
۲-۱-۵- سطوح رضایت مشتریان
مشتریان ناراضی، کسانی هستند که برای برآوردن نیاز خود به محل دیگری به جز شما مراجعه می کنند. دربرابر هر مشتری ناراضی که به شما شکایت می کند، ۲۵ مشتری ناراضی وجود دارد که به شما شکایت نمی کنند. هر مشتری ناراضی، نارضایتی خود را به ۸ تا ۱۶ نفر دیگر منتقل می کند. بیش از ۹۰ % مشتریان ناراضی دیگر از شما خرید نمی کنند. (استیری و همکاران، ۱۳۹۱)
مشتریان راضی، از فرصتهای بهتر از شما نیز استقبال می کنند.
مشتریان وفادار، با وجود پیشنهاداتی که از طرف رقبا به آنها میرسد، باز هم به شما مراجعه می کنند.
پرفسور کانو معتقد است که همه مشتریان با هم برابر نیستند؛ به همین جهت شناخت و انتخاب مشتری دائمی و وفادار تنها شرط بقای دائمی هر شرکت است. تحلیل قانون پارتو در نظام مشتری محور بیان می کند که ۲۰ ٪ مشتریان، ۸۰ ٪ درآمد ما را تأمین می کنند و مابقی یعنی ٪۸۰ مشتریان فقط ۲۰ ٪ کالا و خدمات ما را میخرند؛ لذا شناخت و سنجش میزان وفاداری مشتریان برای ما بسیار ضروری است. (فیروزیان و همکاران، ۱۳۸۵) ۶۵ تا ۸۵ درصد مشتریانی که به عرضهکننده دیگری مراجعه کرده اند از عرضهکننده قبلی خود راضی بوده اند. مشتریان بسیار راضی، ۶ برابر بیشتراز مشتریان راضی برای خرید دوباره مراجعه می کنند و به طور میانگین هر شرکت بعد از پنج سال نیمی از مشتریانش را از دست میدهد و جالبتر از همه اینکه هزینه جلب مشتری جدید ۴ تا ۱۰ برابر بیش از نگهداری مشتری قدیمی است. (ونوس و صالحپور، ۱۳۸۵)
۲-۱-۶- سنجش رضایت مشتری
مدلهای سنجش رضایت مشتری برای شرکتهای خدماتی براساس نوعی تقسیم بندی، مورد توافق توفر[۱۴] و سباستین پافرا[۱۵] است، این تقسیم بندی شامل دو نوع عینی و ذهنی میباشد. مدلهای عینی رضایتمندی مشتری از طریق شاخص هایی که به شدت با رضایتمندی مشتری همبستگی دارند، قابل سنجش است و این شاخص ها عقاید شخصی مشتریان نیستند. رضایتمندی مشتری منجر به وفاداری مشتری می شود و نارضایتی مشتری منجر به از دست دادن مشتری میگردد. باتوجه به این توجیه، مدلهای عینی شاخص هایی مانند سهم بازار، تعداد شکایات، سود سالانه و … را مدنظر قرار میدهند.
مدلهای ذهنی براساس شاخص های انتزاعی نمی باشد بلکه ادراک خود اشخاص از رضایتمندیشان میباشد. مدلهای ذهنی به دو دسته روشهای رویدادگرا (حادثهمدار[۱۶]) و خصیصهگرا (ویژگیمدار) تقسیم میشوند. روشهای رویدادگرا یا غیرقابل رایانهای شدن فقط توسط انسان پردازش میشوند و این روشها، روشهای کیفی هستند که براساس کشف رضایتمندی مشتریان از طریق تجارب مشتریان در رابطه با کالاها یا خدمات شرکت میباشند. این تجارب مشتری به “زمان رویارویی با واقعیت” مشهورند. روشهای خصیصهگرا در دسته روشهای قابل رایانهای شدن طبقه بندی میشوند زیرا میتوان برای کاربرد آنها یک الگوریتم قابل یرنامهریزی ایجاد کرد. این مدلها احتیاج به حضور انسان برای مشاهده و تجزیه و تحلیل شکایات و رفتار مشتریان ندارند.
روشهای خصیصهگرا به دو دسته سنجش صریح و سنجش ضمنی تقسیم بندی میشوند. روشهای سنجش ضمنی یا تلویحی از معیارهای غیرمستقیم رضایتمندی استفاده می کند که میتوان از آنها رضایتمندی را استنتاج نمود. این روشها برای سنجش رضایتمندی مشتری از روایی بالایی برخوردار نیستند زیرا استنتاجهایی که از معانی بعضی از شاخص ها صورت میگیرد نمی تواند دقیق باشند یا حتی غلط هستند. روشهای صریح یا روشن، روش بهتری برای سنجش رضایتمندی مشتری ارائه می دهند زیرا آنها براساس ایجاد مقیاس رضایتمندی که می تواند تکبعدی یا چندبعدی باشند هستند. (میتاس و همکاران، ۲۰۰۵)
سنجش رضایت مشتری
مدلهای عینی
مدلهای ذهنی یا مفهومی
روش رویدادگرا
روش خصیصه گرا
شکل ۲-۱) تقسیم بندی مدلهای سنجش رضایتمندی مشتری (اقتباس از: توفر، ۱۹۹۹، ص۳۰۱)
۲-۱-۷- مدل شکل گیری رضایت مشتری
فرایندهای مختلف شکل گیری رضایتمندی مشتری را میتوان در مدلهای مختلفی طبقه بندی نمود که این مدلها ارتباط میان رضایتمندی مشتری و محرکهای آن را ترسیم می کنند. معتبرترین مدل شکل گیری رضایتمندی مشتری، بر اساس نظریه عدم تأیید انتظارات بنا شده است. بر اساس این نظریه بطور کلی رضایت مشتری از محصولات و خدمات یک سازمان را میتوان در نتیجه دو متغیر شناختی دانست: انتظارات پیش از خرید و ناسازگاریهای ادراکی پس از خرید. انتظارات پیش از خرید، باورهای مشتری در خصوص پیش بینی محصول و ناسازگاری ادراکی از محصول هم تمایزات میان انتظارات پیش از خرید و ادارکات پس از خرید محصول را نشان میدهد. (جمال و ناصر[۱۷]، ۲۰۰۲ ) بر این اساس در صورتیکه مشتری انتظارات پیش از دریافت محصول را منطبق با ادراکات محصول دریافت شده ببیند، احساس رضایت نموده و از طرف دیگر اگر عملکرد ادراک شده از انتظارات مشتری کمتر باشد، مشتری عدم رضایت را تجربه خواهد نمود.
کیفیت ادراک شده
رضایت مشتری
انتظارات
شکل (۲-۲): مدل شکل گیری رضایت مشتری (اقتباس از جمال و ناصر، ۲۰۰۲، ص۱۵۵ )
در این قسمت برخی از انتظارات مشتریان که از مطالعه ادبیات پیشین در خصوص رضایت مشتری بدست آمده است را ذکر میکنیم:
قابلیت درک و وضوح اطلاعات عرضهشده
هماهنگی یکپارچه بین تمام وظایف در ارتباط با مشتری
تمرکز بر رضایت مشتری از خدمات جهت حفظ مشتری