دانشگاه شمال
دانشکده فنی و مهندسی
پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد
رشته صنایع – مدیریت سیستم و بهره وری
پیش بینی تقاضا برای بیمه عمر در ایران با بهره گرفتن از شبکههای عصبی مصنوعی
استاد راهنما
دکتر محمد محمدپور عمران
اساتید مشاور
دکتر احمد جعفرزاده افشاری
مهندس مهرداد هاشمی کمانگر
نگارش
روناک محمودیان جگرلویی
زمستان ۱۳۹۲
چکیده
بیمه عمر را میتوان یکی از هوشمندانه ترین ابداعات بشر در راستای تامین امنیت و آرامش محسوب کرد. با توجه به اینکه بیمه عمر یکی از مولفه های تولید ناخالص داخلی است، پیش بینی مقدار آن با بهره گرفتن از متغیرهای اقتصادی کلان برای سیاستگذاران حائز اهمیت است.
در این تحقیق از الگوی پیش بینی ساختاری و با بهرهگیری از دو روش شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون خطی و با بهره گرفتن از دادههای سالانه مربوط به سالهای ۱۳۱۷ تا ۱۳۸۵ هجری شمسی به پیش بینی حق بیمههای عمر با بهره گرفتن از متغیرهای توضیحی” تولید ناخالص داخلی” ، ” تورم” و “مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر اجباری شدن بیمه عمر کارکنان دولت” پرداختیم.
بدین منظور ابتدا تعدادی شبکه عصبی با معماریها و الگوریتمهای آموزشی مختلف و با بهره گرفتن از معیارهای میانگین خطا به توان دو و ضریب تعیین مورد مقایسه قرار گرفتند و در نهایت شبکه عصبی پیشخور ۳ لایه با الگوریتم آموزشی لونبرگ مارکواردت انتخاب شد. در ادامه به پیش بینی با رگرسیون خطی با روش حداقل مربعات معمولی پرداختیم و نتایج حاصل از آن با خروجی شبکه عصبی مصنوعی منتخب مورد بررسی قرار گرفت. در آخر مشخص شد که با توجه به هر دو معیار فوق الذکر، شبکه عصبی مصنوعی دارای عملکرد بهتری میباشد.
واژگان کلیدی : بیمه عمر، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون خطی
تشکر و قدردانی:
قبل از هرچیز، خداوند بزرگ را به خاطر لطفی که همواره شامل حال من نموده شاکرم. سپس، از زحمات استاد محترم راهنما، جناب آقای دکتر محمدپور که نه تنها به عنوان استاد بلکه همچون همکاری در تمام مراحل انجام این تحقیق از رهنمودها و کمکهای بیدریغ ایشان بهرهمند بودهام، به ویژه به خاطر ساعتهای طولانی که به بحث و تبادل نظر در مورد موضوع تحقیق بنده اختصاص دادهاند که همواره برای من الهامبخش ایده و دیدگاهی تازه نسبت به موضوع بوده است، تشکر و قدردانی میکنم. همچنین جا دارد از زحمات اساتید محترم آقایان مهندس هاشمی کمانگر و دکتر جعفرزاده افشاری ، سپاسگزاری نمایم. به علاوه، توفیق آن را داشتهام که از نظرات دلگرمکننده استاد محترم جناب آقای مهندس سید فرزاد حسینی برخوردار شوم که از صمیم قلب از ایشان سپاسگزارم. جا دارد از زحمات جناب آقای دکتر تشنه لب نیز به عنوان نخستین الهامبخش در انتخاب موضوع شبکههای عصبی مصنوعی صمیمانه قدردانی کنم. به موجب این ناچیز که در راه علم و تحقیق حاصل شده است، همواره قدردان آنان خواهم بود .
تقدیم به سپهر و ستاره عزیزم
به پاس مهربانیشان
فهرست مطالب
فصل اول:کلیات تحقیق ۱
۱-۱ مقدمه ۲
۱-۲ تعریف مساله و سوالات اصلی تحقیق…………………………………………….. ۴
۱-۳ فرضیه ها ۴
۱-۳-۱ فرضیه اصلی ۴
۱-۳-۲ فرضیه ها فرعی ۵
۱-۴ اهداف تحقیق ۵
۱-۴-۱ اهداف اصلی تحقیق ۵
۱-۴-۲ اهداف فرعی تحقیق……………………………………….. ۵
۱-۵ روش تحقیق ۵
۱-۶ مراحل انجام تحقیق ۵
۱-۷ ساختار پایان نامه ۶
فصل دوم: مروری بر ادبیات موضوع ۷
۱-۲ مقدمه ۸
۲-۲ تعریف بیمه ۸ ۲-۳ انواع بیمه ۹
۲-۳-۱ بیمههای اجتماعی(اجباری) ۹
۲-۳-۲بیمههای بازرگانی(اختیاری). ۱۰
۲-۳-۳ بیمه اشخاص ۱۲
۲-۴ تاریخچه پیدایش بیمه ۱۳
۲-۵ اصول حاکم بر قراردادهای بیمه ۱۶