۹
۱۳۶۳/۰ ۵۸/۳۹
۴۶۱۶/۰ ۳۰/۶۸۴
۷۷۴۹/۰ ۷۰/۶
۰۴۶۱/۰ ۷۰/۰
خطای فرعی (Eb)
۲۴
۹۹/۶۰
۶۳/۱۸۱۲
۲۳/۲۹
۸۰/۰
ضریبتغییرات (درصد)
۷۴/۱۸
۷۹/۷
۸۴/۱۵
۱۸/۳
توان سمت راست بالا نشان دهنده سطح احتمال خطاست
۴-۲-۲ارتفاع ساقه
ارتفاع ساقه تحت تأثیر تاریخ کاشت در سطح احتمال خطای یک درصد معنیدار بود ولی بُر تأثیر معنیداری بر این صفت نداشت (جدول۴-۷). مقایسه میانگین نشان داد که با تأخیر در کاشت ارتفاع از ۵۴/۱۲۶ سانتیمتر در تاریخ کاشت اول به ۹۶/۹۳ سانتیمتر در تاریخ کاشت چهارم کاهش پیدا می کند (شکل۴-۱۲). نتایج تومار[۸۷] (۱۹۹۵) نشان میدهد که با افزایش دما طی دوره رشد و کاهش طول دوره، گیاه نمیتواند فرصت کافی برای ذخیره نمودن مواد غذایی پیدا کند و در نتیجه ارتفاع ساقه کاهش مییابد.
شکل ۴-۱۲ تأثیر تاریخ کاشت بر ارتفاع ساقه
با افزایش طول مراحل نموی از کاشت تا شروع رشد زایشی، ارتفاع ساقه نیز افزایش مییابد. اثر زمان کاشت بر روی ارتفاع بیش از هر چیز به اثر دماهای متفاوت در زمانهای مختلف کاشت برمیگردد به این ترتیب افزایش طول دوره گرما، زمان لازم را برای رشد کامل در برخی موارد تقریباً تا ۵۰ درصد کاهش میدهد (ناصری، ۱۳۷۵). کاشت بههنگام باعث افزایش طول دوره رویشی شده در نتیجه گیاه فرصت کافی جهت رشد رویشی و افزایش ارتفاع را بهدست میآورد (جودی و همکاران، ۱۳۹۱). به نظر میرسد کاهش طول ساقه و به تبع آن فشردهتر و کوتاهتر شدن میانگرهها و سلولها می تواند با حفظ بیشتر آب به همراه تنفس کمتر یکی از مکانیسمهای سازگاری به شرایط گرم باشد (گیلانی، ۱۳۸۸).
۴-۲-۳قطر ساقه
قطر ساقه تحت تأثیر معنیدار تاریخ کاشت در سطح احتمال خطای یک درصد قرار گرفت (جدول۴-۷). نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بیشترین قطر ساقه در تاریخ کاشت ۲۷ آبان با میانگین ۹۳/۱۱ میلیمتر و کمترین در تاریخ کاشت ۹ دی با میانگین ۹۶/۳ میلیمتر بهدست آمد (شکل۴-۱۳).
شکل۴-۱۳ تأثیر تاریخ کاشت بر قطر ساقه
افزایش قطر ساقه در تاریخهای کاشت زودتر را میتوان به طول دوره رشد و ماده خشک کل بیشتر در این تاریخهای کاشت مربوط دانست که تا حدودی به صورت افزایش قطر ساقه نمایان شده است (فرجیآرمان و همکاران، ۱۳۹۰). اکبری و رضا دوست (۱۳۸۸) گزارش نمودند که برتری معنیدار قطر ساقه در کاشت زودتر نیز می تواند در اثر رشد رویشی طولانیتر و در نتیجه حجم بیشتر مواد فتوسنتزی مازاد بر نیاز گیاه باشد که در ساقه ذخیره شده اند و موجب افزایش قطر ساقه و رشد گیاه شده اند. بنابراین ساقهها بهعنوان یکی از منابع مهم ثانویه، نقش بسیار ارزندهایی را در پر شدن دانهها در مراحل پایانی رشد دارند.
۴-۲-۴ طول خورجین
نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر معنیدار تیمار تاریخ کاشت و بُر بر طول خورجین در سطح احتمال خطای یک درصد و اثر متقابل آنها در سطح احتمال خطای پنج درصد بود (جدول۴-۷). برشدهی اثر متقابل نشان میدهد که مصرف بُر در تاریخ کاشت اول، سوم و چهارم در سطح یک درصد معنیدار بودند (جدول۴-۸). مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بیشترین طول خورجین در تاریخ کاشت ۲۷ آبان با میانگین ۲/۶ با مصرف بُر به صورت خاک کاربرد و محلولپاشی در مرحله رزت بهدست آمد. در تاریخ کاشت ۲۶ آذر و ۹ دی نیز بیشترین طول خورجین مربوط مصرف خاک کاربرد بُر با میانگین ۹/۵ و ۸/۵ بود. کمترین طول خورجین در همه تاریخهای کاشت مربوط به تیمار شاهد بود (جدول۴-۹).
جدول۴-۸ برشدهی اثر متقابل تاریخ کاشت و بُر بر طول خورجین
تاریخ کاشت
درجه آزادی
مجموع مربعات
۲۷ آبان
۳