۲- آبستنی: در تحقیقی در دو گروه گوسفندان شاهد و آزمایش مشاهده شد که میزان مس پلاسما از ۵ هفته پیش از زایمان به طور معنیداری (۰۵/۰>P) کاهش یافته و این میزان در طول این ۵ هفته تقریباً ثابت مانده و پس از ۷۲-۶۰ ساعت پس از زایمان میزان مس پلاسما افزایش مییابد )محبی، ۱۳۷۸).
۳- شیرواری: نیاز غذایی به مس در گاوهای شیری بیشتر از گاوهای گوشتی است. آغوز بر خلاف شیر دارای مس قابل دسترس زیادی میباشد ( وایک[۴۹] و همکاران، ۱۹۹۲;۲۰۰۰ و رادوستیس، ۲۰۰۰).
۴- فصل: نازاکی[۵۰]و راتان[۵۱] گزارش کردند که میزان مس خون گوسفند در فصول سال به ترتیب زمستان> پاییز> تابستان> بهار است که این اختلاف میزان در هر یک از فصول معنیدار است. چون در فصول بهار و تابستان میزان مس مراتع پائین است، کمبود مس در این دو فصل بیشتر شایع است (نازاکی و راتان، ۱۹۹۰) .
در مطالعاتی که در آمریکا انجام گرفت تفاوتی در میزان مس سرم در فصول مختلف مشاهده نگردید (کانکو، ۱۹۸۹).
۵- جنس: خان[۵۲] و همکاران گزارش کردند میزان مس در کبد بزهای نر بیشتر از بزهای ماده است (خان و همکاران، ۱۹۹۵).
بلاک لی[۵۳] و همکاران گزارش کردند که میزان مس کبد و پلاسمای گوزنهای ماده فاقد تفاوت معنیداری با گوزنهای نر است (بلاک لی و همکاران، ۱۹۹۲).
۶- تغذیه: وضعیت مس در علوفه خشک نسبت به علوفه تازه بهتر است و افزایش مولیبدن و سولفور جیره سبب کاهش میزان جذب مس می شود(خان، ۱۹۹۵ و رادوستیس، ۲۰۰۰). همچنین مقادیر بالای مولیبدن، روی، کادمیوم، آهن و سرب در جیره در جذب مس اختلال ایجاد می کنند (ساوو[۵۴]، ۱۹۵۶ و رادوستیس، ۲۰۰۰).
۲-۳-۵-کمبود مس
کمبود مس در حیوانات به طور اولیه و ثانویه رخ میدهد و عوارضی از قبیل کمخونی، خشن شدن و تغییر رنگ موها ناهنجاریهای استخوانی، از بین رفتن میلین، عدم تعادل، کاهش تولید، ضعف سیستم ایمنی را ایجاد می کند (رادوستیس، ۲۰۰۰).
در گوسفند و بز کمبود اولیه مس سبب (آتاکسی انزوتیک)[۵۵] می شود ولی این کمبود در خوک و اسب ندرتاً رخ میدهد (رادوستیس، ۲۰۰۰).
۲-۳-۶-غلظت مس در بافتهای مختلف
بالاترین غلظت مس در کبد، مغز، قلب و مو موجود است اما هیپوفیز، تیموس، تخمدان و بیضهها از نظر مس فقیر هستند. دامنه طبیعی مس در خون حیوانات سالم ۵/۱- ۵/۰ میکروگرم در میلیلیتر میباشد (کانکو، ۱۹۸۹ و جاب، ۱۹۹۳)
۲-۳-۷-تداخلات مس با مواد معدنی دیگر
قابلیت دسترسی به مقادیر چون آهن، روی، مولیبدن، اسید آسکوربیک و کربوهیدراتها در رژیم غذایی انسانها و حیوانات بستگی دارد. همچنین بالا یا پایین بودن سطح مس در رژیم غذایی
میتوانند بر روی متابولیسم بعضی از مواد مغذی اثر بگذارد.
۲-۳-۷-۱-مس و آهن
در چند مسیر با هم برخورد می کنند. درکمبود مس متابولیسم آهن تغییر پیدا می کند.
۲-۳-۷-۲-مس و روی
با مصرف رژیم غذایی حاوی مقدار مناسب روی، وضعیت مس در انسانها و حیوانات دچار اختلال می شود. روی با میزان ۴۰۰- ۱۰۰ PPMسبب کاهش غلظت کبدی مس می شود. تداخلی بین مس و روی وجود دارد به طوریکه افزایش مس سبب کاهش روی در خوک میگردد (بلاک لی[۵۶] و همیلتون[۵۷]، ۱۹۸۵). حسن[۵۸] و همکاران از مصر گزارش کردند کمبود روی در موش سبب کاهش سطح مس و آهن می شود (حسن و همکاران، ۲۰۰۱).
۲-۳-۷-۳-مس و مولیدن
مصرف مقدار بالای مولیدن در رژیم غذایی در انسانها باعث افزایش دفع ادراری مس می شود.
اسید اسکورییک: مکملهای اسید اسکوربیک باعث کمبود مس در حیوانات می شود. غلظت اسید اسکورییک پلاسمای کودکان نارس ارتباط معکوسی با غلظت سرولوپلاسمین پلاسما و فعالیت
انتیاکسیدانهای موجود در پلاسما دارد. مکملهای اسید اسکوربیک روزانه mg 1500 ازاین ماده را در برمیگیرد که این مقدار باعث کاهش فعالیت سرولوپلاسمین می شود. با وجود mg600 اسید اسکورییک، جذب مس در مختل نمیگردد اما سرولوپلاسمین کاهش مییابد.
۲-۳-۸-مس و کربوهیدراتها
هنوز مدارک واضح و روشنی مبنی بر تداخل کربوهیدراتها و مس در انسان ثبت نشده است.
کمبود مس با مکانیسم نامشخص سبب کاهش متابولیسم در ارگانهای مختلف میگردد (اسیپنکو[۵۹] و مارساکوف[۶۰]، ۱۹۹۰).
افزودن مکمل سلنیوم به جیرهی برههایی که مس آنها کمتر از حد نرمال باشد سبب افزایش قابل توجهی در غلظت مس کبدی میگردد (آندر وود[۶۱]، ۱۹۷۱).
۲-۴-منگنز
در سال ۱۹۱۳ در بافتهای بدن حیوانات شناخته شد. منگنز چهارمین عنصر مهم بدن است. نقش بسیار مهم منگنز در سلامتی و بیماریها به اثبات رسیده است به طور میانگین mg20-10 منگنز در بدن انسان وجود دارد که آن در بافت استخوانی پراکنده شده است. تقریباً ۵ درصد منگنز موجود در رژیم غذایی جذب می شود، جذب منگنز در روده صورت میگیرد. محتوای منگنز بدن بزرگسالان
۲۰-۱۰ میلیگرم است، که به طور عادی در بافتهای غنی از میتوکندری تجمع دارد. منگنز جزیی از آنزیم های متعدد شامل گلوتامین سنتاز، پیراوت کربوکسیلازو، سوپر اکسید دسیموتاز میتوکندریایی است. در کبد، کلیه و پانکراس غلظت بالایی از منگنز وجود دارد. مقادیر اضافه منگنز از طریق مدفوع دفع می شود. مقدار کمی منگنز نیز در ادرار مشاهده شده است. غلظت منگنز بافتی، بین گونه های مختلف دارای تفاوت جزئی است. استخوان، کبد و کلیه در مقایسه با دیگر بافتها از منگنز بیشتری برخوردار هستند (ابو دمیر[۶۲]، ۱۹۸۳). میزان منگنز در کبد جنین از بالغین کمتر است، زیرا که آنزیم های وابسته به منگنز از جمله آرژیناز[۶۳]، پیروات کربوکسیلاز[۶۴] و منگنز سوپر اکسید دیسموتاز[۶۵] بعد از تولد مطرح هستند؛ بنابراین کمبود منگنز ذخیره، در بدن جنین نگران کننده نیست (کانکو، ۱۹۸۹).
۲-۴-۱-جذب و انتقال منگنز
تصور بر این است که منگنز از رودۀ کوچک با پدیدۀ انتشار جذب می شود و جذب این عنصر در شرایط کمبود آهن افزایش مییابد که هنوز مکانیسم آن ناشناخته است (کانکو، ۱۹۸۹ و تیتز و همکاران،۱۹۹۴).
منگنز پس از جذب از دستگاه گوارش به گردش خون باب وارد شده یا به صورت آزاد مانده و یا سریعاً[۶۶] به ۲-α ماکروگلوبین متصل می شود. برداشت منگنز توسط کبد به وسیله انتقال فعال [۶۷]صورت میپذیرد (کانکو، ۱۹۸۹).
کلیهها عضو اصلی در حفظ غلظت پلاسمایی منگنز میباشند. غلظت این عنصر در خون وابسته به کلسیم، فسفات، سدیم و پتاسیم میباشد (تیتز و همکاران،۱۹۹۴).
۲-۴-۲-نقش بیولوژیکی
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
وجود منگنز برای عملکرد صحیح مغز ضروری است.
به تولید انرژی حاصل از سوختن کربوهیدارتها و چربیها کمک می کند.
در استحکام بافت استخوانی بدن نقش دارد.
آنزیم های اکسید و رودوکتاز، لیپاز، هیدرولاز، کیناز، دکربوکسیلاز و تراسفرازها را فعال می کنند. بیشتر آنزیم هایی که با منگنز فعال میشوند میتوانند با مواد دیگر بخصوص منیزیم هم فعال شوند. به جز گلیکوزیل ترانسفراز و گزلوسیل ترانسفراز که فقط با منگنز فعال میشوند.
منگنز به عنوان فعال کننده بیش از ۳۰۰ آنزیم[۶۸] و همچنین به عنوان جزئی از متالوآنزیم[۶۹] ها فعالیت می کند. آنزیم های فعال شده با منگنز عبارتند از: هیدرولازها[۷۰]، کینازها[۷۱]، دی کربوکسیلازها[۷۲] و ترانسفرازها (کانکو[۷۳] ،۱۹۸۹).
۲-۴-۳-کمبود
یکی از علایم کمبود منگنز اختلال رشد، تشکیل طبیعی اسکلت، کاهش قدرت تولید مثل، عدم تعادل در شیرخواران و نقص در متابولیسم لیپد و کربوهیدارت است. با بهره گرفتن از فرمول غذایی نیمه تصفیه شده به مدت طولانی علایمی چون کاهش وزن، اختلال در رشد موها و ناخنها، درماتیت، کاهش سطح کلسترول خون، همچنین تغییر رنگ موهای مشکی شده به قرمز بهبود یافت و از بین رفت دیده می شود. این کودکان رشد، ضعیفی دارند و مواد معدنی موجود در استخوان این کودکان در حال تحلیل است که با مصرف مکملهای منگنز این علایم بهبود خواهد یافت. کمبود منگنز در رژیم غذایی یا کمبود سطح آن در خون و دیگر بافتهای بدن با بیماریهای چون استئوپروز، دیابت، صرع، آترواسکروزیس و اختلال در سلامتی بدن رابطه مستقیمی دارد. در موارد کمبود منگنز، غلظت این عنصر در سرم پائین بوده و همچنین غلظت منگنز در بافتهای نرم نیز پائین است. پالس میزان منگنز سرم را بر حسب میکروگرم در میلی لیتر در گوسفند ۱/۵- ۸/۰ و گاو ۰۷/۰- ۰۰۶/۰ گزارش کرد ( پالس، ۱۹۸۸).کمبود منگنز در حیوانات اهلی سبب اختلالات رشد، ناهنجاریهای اسکلتی، توقف فعالیتهای تولید مثلی و نقص در متابولیسم چربی و کربوهیدراتها می شود. حیوانات اهلی نسبت به مقادیر بالای منگنز مقاوم میباشند (برگر[۷۴] و همکاران، ۱۹۹۶).
۲-۴-۴-مسمومیت
غلظت بالای منگنز باعث اختلالات عصبی میگردد. همچنین رابطه مستقیمی بین افرایش غلظت منگنز در موها با بدرفتاری موجود دارد. تغییرات بوجود آمده در این نوع مسمومیت مشابه بیماریهای پارکنیسون و ویلسون است. سندرم پارکنیسون در مناطقی که منگنز آب منطقه بالا باشند دیده می شود مثل کشور مصر مصرف mmol1-8/0 یون منگنز به ازای کیلوگرم وزن بدن باعث مسمومیت در کودکان می شود.
۲-۴-۵-چند نکتهی ضروری
منگنز می تواند اثر مهارکنندگی در جذب آهن داشته باشد (کانکو، ۱۹۸۹).
منگنز با ترکیبی نام ماکروگلوبین، ترانسفرین و ترانس منگین انتقال مییابد.
منگنز پس از ترشح به روده از طریق صفرا به طور عمده در مدفوع دفع میگردد.
منگنز یک کوفاکتور ضروری جهت فعالیت متالوآنزیم های سوپراکسید دیسموتاز(SOD)، گزانتین اکسیداز، آژیناز، کالاتوزیل ترانسفراز و پیراوت کربوکسیلاز محسوب میگردد.
جذب منگنز از شیر انسان بهتر از شیرگاو صورت میپذیرد که علت این امر می تواند مربوط به افزایش اتصالات منگنز و لاکتوفرین موجود در شیر انسان و افزایش محتوی کلسیم موجود در دیگر شیر سویای دارای فیتات میباشد.
در بیماران مبتلا به هموکروماتوزیس جذب منگنز افزایش مییابد. این افزایش جذب در بیماران مبتلا به فقر آهن هم دیده میگردد. اما جذب منگنز در مقادیر بالای کلسیم مییابد.
کمبود منگنز در حیوانات نیز قدرت تولید مثل عملکرد پانکراس و جنبه هایی از متابولیسم کربوهیدارات موثر است.
منگنز در تمام طول روده، کوچک جذب میگردد. آهن و کبالت بر جذب در اتصال به جایگاههای مشترک در جذب با منگنز رقابت دارند.
بر اساس مطالعه فینلی (Finley eaal) مردان کمتر از زنان منگنز جذب مینمایند که ممکن است با وضعیت آهن در ارتباط باشد. و همچنین مشخص گردید که جذب منگنز به طور خاصی با وضعیت فریتین پلاسما در ارتباط میباشد.
آهن هم به هیچ تأثیری بر وضعیت منگنز نداشته ولی رژیم غذایی غنی از آهن غیرهِم با مقادیر پایینتر منگنز در سرم، افزایش اتلاف ادراری منگنز و تا حدودی فعالیت کمتر آنزیم وابسته به منگنز بنام سوپراکسید دیسیموتاز همراه میباشد.
۲-۵-هماتوکریت
اصطلاح هماتوکریت برای اندازه گیری غلظت خون یا به عبارت دیگر تعیین حجم گلبول های قرمز خون بکار میرود. آزمایش هماتوکریت به عنوان سادهترین ودر اصل مهمترین آزمایش برای تشخیص کمخونیها(آنمیها) در پزشکی کاربرد دارد. اندازهگیری مقدار کلی هموگلوبین، به نوعی نشان دهنده تعداد گلبولهای قرمز است. به طور کلی هِم به معنای آهن است و هر جا در هر کلمهای آمد، حتما آن کلمه ارتباطی با گلبول قرمز دارد.
۲-۶-هموگلوبین
گویچههای قرمز خون حاوی مولکول پیچیدهای به نام هموگلوبین میباشد که هموگلوبین مهمترین و فراوانترین پروتئین موجـود در گلبولهای قرمز بوده و نقش اساسی در حمل و نقل O2،CO2 و پروتون دارد. میوگلوبین نیز پروتئینی مشابه هموگلوبین بوده که درون سلولهای عضلانی قرار گرفته و در انتقالO2 دخالت دارد. هموگلوبین از یک قسمت پروتئینی به نام گلوبین و یک رنگدانه آهندار به نام هِم تشکیل شده است. مولکول هموگلوبین شامل دو بخش میباشد: ۱- بخش پروتئینی موسوم به گلوبین که دارای چهار زنجیره پلی پپتیدی میباشد (تترامر است).
۲-بخش غیر پروتئینی موسوم به هِم که به آن گروه پروستتیک مولکول هموگلوبین میگویند. هِم عبارتست از یک حلقهی پورفیرینی که یک اتم آهن دو ظرفیتی در مرکز آن قرار گرفته است.
هر مولکول هموگلوبین دارای یک مولکول گلوبین و۴ مولکول هِم میباشد، بطوریکه هر مولکول هِم به یکی از زنجیرههـــای گلوبین متصل میگردد. هر مولکول هِم قادر است یک مولکولO2 را جابجا کند، لذا هر مولکول هموگلوبین توانایی حمل چهار مولکول O2 را داراست.
۲-۶-۱-نقش مولکول هموگلوبین
هموگلوبین به علت داشتن آهن که در حالت احیا شده میباشد، میتواند با اکسیژن و دیاکسیدکربن ترکیب شده و به ترتیب اکسی هموگلوبین[۷۵]و کربو آمینو هموگلوبین[۷۶]تشکیل دهد.
با توجه به بالابودن فشار اکسیژن در ریهها ، اکسی هموگلوبین در ریهها تشکیل شده و پس از رسیدن به بافتها ، اکسیژن جدا شده و دیاکسید کربن CO2 به آن متصل میگردد. به این ترتیب امکان حمل اکسیژن از ریهها به بافتها و دیاکسیدکربن از بافتها به ریهها امکانپذیر میگردد. از طرف دیگر سطح بسیار زیاد گویچههای قرمز نسبت به حجم آنها سبب تسریع و تسهیل اشباع هموگلوبین با اکسیژن در ریهها میشود. علاوه بر انتقال اکسیژن توسط هموگلوبین، این مولکول عمل دیگری نیز انجام میدهد و آن عبارت از تثبیت فشار اکسیژن در بافتها است.
۲-۶-۲-تشکیل مولکول هموگلوبین
سنتز مولکول هموگلوبین در گلبولهای قرمز اولیه شروع میشود و تا زمانی که گلبول قرمز، مغز استخوان را ترک میکند و وارد خون میشود، برای حدود یک روز به تشکیل مقادیر ناچیزی هموگلوبین ادامه میدهند. هر مولکول هِم پس از تشکیل شدن با یک زنجیره پلی پپتیدی بسیار دراز موسوم به گلوبین که در ریبوزومها ساخته میشود، ترکیب شده و یکی از اجزا هموگلوبین موسوم به یک زنجیره هموگلوبین را تشکیل میدهد.هر یک از این زنجیرهها دارای وزن مولکولی ۱۶۰۰۰ بوده و چهار عدد از آنها به نوبه خود بطور سست به یکدیگر متصل شده و مولکول کامل را میسازند. چون هر زنجیره یک گروه هم دارد، چهار اتم آهن در هر مولکول هموگلوبین وجود دارد که هر یک از آنها میتواند یک مولکول اکسیژن را حمل کند. هموگلوبین دارای وزن مولکولی ۶۴۴۵۸ دالتون است.
۲-۶-۳-محل ساخته شدن هموگلوبین در بدن