۴-۲-۳ کاربرد تکنیک های MADM
همان طور که پیشتر گفته شد، با جستجوهایی که توسط محقق انجام شده است تا کنون تحقیق، پایان نامه و یا تألیفی در مورد کاربرد روشها و تکنیکهای تحقیق در عملیات در حوزه مسائل زیست محیطی و خصوصاً آلودگی هوا در سطح کشور مطرح نشده است. هم چنین، در میان منابع لاتین و در حوزه مسائل مربوط به مدیریت کیفیت هوا نیز تاکید بیشتر بر بکارگیری فنون تصمیم گیری سخت است. اما در پاره ای از مطالعات، محققین کاربرد تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه از جمله فرایند تحلیل سلسله مراتبی[۵۰]، فرایند تحلیل شبکه ای[۵۱] و … را در حوزه دیگر مسائل زیست محیطی از قبیل مدیریت کیفیت آب بررسی کرده اند.
به عنوان مثال، هیلز و تائو مشکل آلودگی آب در گوانگ جوی چین را مورد بررسی قرار دادند. آن ها در این تحقیق به منظور ارزیابی شیوه های مختلف کنترل آلودگی آب و انتخاب اثربخش ترین تکنیک از یک متد فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده کردند و به نتایج تفاوتی دست یافتند (Tao and Hills,1999).
به طریق مشابه، زنگ و همکاران یک رویکرد سیستماتیک نوآور را با عنوان تحلیل سلسله مراتبی رابطه ای خاکستری[۵۲] در حوزه مدیریت کیفیت آب به کار گرفتند. در این رویکرد فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل رابطه ای خاکستری[۵۳] با هم ترکیب شدند تا برای تصمیم گیری در شرایط پیچیده و دست یابی به نتایج علمی مورد استفاده قرار گیرند ( Zeng et al.,2006)
هم چنین باترو و همکاران از دو متد فرایند تحلیل سلسله مراتبی و فرایند تحلیل شبکه ای برای تعیین بهترین استراتژی کنترل پساب و حفظ کیفیت آب بهره گرفتند. به این ترتیب آن ها توانستند عوامل موثر متعددی از قبیل عوامل اقتصادی، محیطی و تکنولوژیکی را در مدل منظور کنند. نتایج این تحقیق نشان داد که تکنیک ANP که امکان تجزیه و تحلیل های پیچیده تری را فراهم می کند، نتایج بهتری می تواند ارائه دهد (Bottero, Comino & Riggio,2011)
عکس مرتبط با اقتصاد
فصل سوم
روش تحقیق
جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید.
۳-۱ مقدمه
تحقیق علمی که همان کاربرد روش علمی است، در جستجوی شرایطی می باشد که تحت آن ها پدیده خاصی رخ می دهد. در واقع، تحقیق عبارت است از فرایند جستجوی منظم برای مشخص کردن یک موقعیت نامعین. در این ارتباط، روش تحقیق چارچوب عملیات یا اقدامات جستجوگرایانه برای تحقق هدف پژوهش جهت آزمودن فرضیه یا پاسخ به سوال های تحقیق را فراهم می آورد. در این فصل، پس از آشنایی با حوزه کاری تحقیق (شرکت سیمان شرق)، روش انجام تحقیق، جامعه آماری، روش گردآوری اطلاعات، ابزار تحقیق، روایی و اعتبار آنها و رویکردها و روش های مورد استفاده در تحقیق شرح داده می شود.
۳-۲ معرفی شرکت سیمان شرق
۳-۲-۱ تاریخچه مجتمع
مجتمع صنعتی کارخانجات سیمان مشهد در سال ۱۳۳۲ با اراده آهنین آقای مهندس علی زاهدی با بهره برداری از کوره های قائم ۵۰ و ۷۰ تنی شرکت کروپ آلمان تاسیس و در سال ۱۳۳۶ با بهره گرفتن از انرژی حرارتی کک شروع به کار نمود. از آن جایی که در روند کار با کوره های قائم مشکلات فراوانی وجود داشت و از طرفی به علت افزایش قیمت سوخت و مقرون به صرفه نبودن ادامه کار، تولید این واحد در سال ۱۳۴۲ به کلی متوقف گردید. در مهر ماه ۱۳۴۶ اولین کوره دوار با ظرفیت ۳۰۰ تن در روز از شرکت کروپ آلمان خریداری و نصب گردید که در اول فروردین ماه سال ۱۳۸۹ به علت نداشتن صرفه اقتصادی و مسائل زیست محیطی این خط تولید به طور کلی متوقف گردید. در مرداد ماه سال ۱۳۵۴ کوره دوار واحد ۲ با ظرفیت ۱۲۵۰ تن در روز از شرکت پولیزیوس فرانسه خریداری و نصب شد. با توجه به برنامه های عمرانی کشور و کمبود سیمان در استان خراسان، طرح ایجاد و ساخت یک کارخانه سیمان با ظرفیت ۳۰۰۰ تن در روز، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و در سال ۱۳۶۹ موافقت اصولی آن اخذ گردید و عملیات اجرایی آن از اسفند ماه سال ۱۳۷۱ شروع و در بهمن ماه سال ۱۳۷۷ به بهره برداری رسید. با رونق بسیار مناسب بازار سیمان استان خراسان رضوی و موقعیت ویژه صادراتی شرکت در کشورهای افغانستان و ترکمنستان، به منظور حفظ سهم بازار و افزایش توان رقابت و توسعه کارخانه، طرح سرمایه گذاری جهت ایجاد واحدهای جدید در دستور کار شرکت قرار گرفت و در سال ۱۳۸۳ طرح ایجاد یک واحد ۳۴۰۰ تنی جدید به تصویب رسید و عملیات احداث خط تولید واحد ۴ از آذر ماه ۱۳۸۴ شروع شد و نهایتا در بهمن ماه ۱۳۸۹ بطور رسمی به بهره برداری رسید. در حال حاضر، مجتمع صنعتی کارخانجات سیمان مشهد قادر است تا سالانه بیش از ۵/۱ میلیون تن سیمان را تولید و به خریداران عرضه نماید.
۳-۲-۲ ماموریت، ارزش ها و اهداف شرکت
بیانیه ماموریت مجتمع صنعتی کارخانجات سیمان مشهد به شرح زیر می باشد:
ما به عنوان بزرگ ترین تامین کننده انواع سیمان و فرآورده های بتنی شرق کشور، در راستای توسعه زیرساخت ها، نیاز مشتریان داخل و خارج از کشور را برآورده می نماییم.
رهبری و هدایت بازار و رعایت حقوق ذینفعان در کانون توجه ما قرار دارد.
هم چنین این شرکت ارزش های سازمان را به شرح زیر تعریف کرده:
ارج نهادن به کرامت انسانی
رعایت حقوق و منافع مشتریان و ذینفعان
زمین سبز، آب پاک و آسمان آبی
شناخت و رعایت مسئولیت های اجتماعی
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
همدلی، یادگیری و نشاط سازمانی
ایمنی و سلامت محیط کار
بر همین اساس و به موجب سامانه مدیریت استراتژیک متوازن (BSM)[54] و با رعایت استانداردهای
۹۰۰۱: ۲۰۰۸ ISO، ISO 14001: 2004 و OHSAS[55] ۱۸۰۰۱: ۲۰۰۷ اهداف کلان شرکت به شرح ذیل تبیین می شوند:
افزایش سطح رضایت مشتریان و ذینفعان.
حضور مستمر و فعال در بازارهای داخلی و خارجی برای حفظ و افزایش سهم بازار.
توسعه و بهبود خدمات به مشتریان.
توسعه کمی و کیفی محصولات و خدمات با رعایت الزامات و استانداردهای مربوط.
افزایش بهره وری فرایندها.
مدیریت زنجیره تامین.
مدیریت هزینه و منابع درآمد.
استفاده بهینه از منابع و مدیریت انرژی.
بهسازی شرایط فیزیکی و سلامت محیط کار.
۱۰) شناسایی و کنترل ریسک های عملیاتی در محیط کار برای بهبود شرایط زیست محیطی و ایمنی کارکنان و بهداشت حرفه ای.
۱۱) کاهش اثرات مخرب زیست محیطی برهوا، خاک و آب و کنترل آن ها و حفاظت از منابع معدنی بر اساس استانداردهای زیست محیطی.
۱۲) کاهش ایجاد ضایعات، بازیافت و دفع اصولی ضایعات.
ارتقاء فرهنگ سازمانی
توسعه مدیریت اطلاعات، ارتباطات درون و برون سازمانی.
افزایش مشارکت، رضایتمندی و بهره وری کارکنان با رویکرد آرمان مشترک.
افزایش سطح دانش و توانمندی کارکنان با رویکرد یادگیری جمعی.
۳-۲-۳ مرکز ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)[56]
عکس مرتبط با محیط زیست
گستره فعالیت های مرکز ایمنی ، بهداشت و محیط زیست مجتمع کارخانجات سیمان شرق مشهد شامل موارد زیر می باشد:
۱- بیماریابی شغلی و خدمات طب کار
۲- انجام خدمات درمانی و اورژانسی
۳- انجام خدمات ایمنی و آتش نشانی
۴- انجام خدمات بهداشتی
۵- فعالیت های زیست محیطی
هر کدام از حوزه های فعالیت مرکز HSE به نوبه خود شامل مجموعه ای از فعالیت های مرتبط و متعدد هستند که در این میان، زیرمجموعه فعالیت های زیست محیطی به دلیل مرتبط بودن با موضوع این پژوهش در این جا ذکر می گردد. بدین ترتیب، حوزه فعالیت های زیست محیطی شامل اقدامات زیر می باشد:
نظارت بر گرد و غبار خروجی فیلترها
نظارت بر چگونگی دفع بهداشتی زباله، ضایعات و فاضلاب
نظارت بر بهداشت محیط و نظافت مجتمع
نظارت بر حفظ و گسترش فضای سبز
کنترل سایر آلاینده های محیط زیست مانند وضعیت خودروها، آلودگی صوتی و …
۳-۲-۴ فیلتراسیون (کنترل آلودگی هوا)
مجتمع صنعتی کارخانجات سیمان مشهد مشتمل بر سه خط تولید به ترتیب با ظرفیت های ۱۲۵۰، ۳۰۰۰ و ۳۴۰۰ تن کلینکر در روز می باشد. تعداد ۸ الکتروفیلتر، ۵۷ بگ فیلتر و ۲ دستگاه بگ هاوس به تناوب زمان راه اندازی هر یک از خطوط تولید، خریداری، مستقر و مورد بهره برداری قرار گرفته است و وظیفه غبارگیری و آماده سازی گاز برای غبارگیری از کوره، آسیاب مواد خام، خنک کن کلینکر و آسیاب های سیمان را بر عهده دارند. بطور متوسط ۱۹% هزینه احداث پروژه های سیمان مربوط به فیلتراسیون می باشد.
۳-۳ روش تحقیق
این تحقیق از لحاظ نوع تحقیق از تحقیقات کاربردی و از نظر گرد آوری داده ها، مبتنی بر روش پیمایشی است. گردآوری اطلاعات در این تحقیق ابتدائا متکی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی تحقیقات پیشین بوده و سپس با بهره گرفتن از ابزارهای مصاحبه، چک لیست و پرسش نامه صورت گرفته است.
۳-۴ جامعه آماری
قلمرو مکانی این تحقیق شرکت سیمان شرق واقع در مشهد می باشد و با توجه به این که جامعه آماری این گونه تحقیقات باید افراد خبره باشند، جامعه آماری این تحقیق عبارتست از متخصصین و کارشناسان واحد فیلتراسیون و واحد بهره برداری شرکت سیمان شرق که مستقیما با موضوع انتشار آلودگی ها و کنترل آن مرتبط بوده و آشنایی کافی با تکنیک های مختلف کنترل و شرایط و ویژگی های آن ها دارند.
۳-۵ روش گردآوری اطلاعات
در مرحله اول با مطالعات کتابخانه ای، جستجو در سایت های معتبر علمی و بررسی متون علمی موجود در خصوص مسائل مدیریت محیطی و به ویژه مدیریت کیفیت هوای منطقه ای و تکنیک های تصمیم گیری، ادبیات تحقیق گرد آوری می شود. سپس با توجه به ادبیات تحقیق، مصاحبه با خبرگان و استفاده از پرسش نامه، معیارها و شاخص های مهم و موثر در انتخاب تجهیزات کنترل آلودگی هوا استخراج می شود. از طرفی، با بررسی وضعیت موجود و ویژگی های فنی آن مرحله از فرایندهای تولید سیمان که به عنوان منابع اصلی انتشار گرد و غبار در این تحقیق در نظر گرفته شده اند (آسیاب مواد، کوره و آسیاب سیمان) و همچنین مطالعه مزایا و محدودیت های تجهیزات متعدد فیلتراسیون ذرات و مصاحبه با خبرگان، آن دسته از فناوری های جمع آوری ذرات که قابل کاربرد در مراحل ذکر شده در فرایند تولید سیمان هستند، به عنوان گزینه های مدل تحقیق شناسایی می شوند. در این مرحله، با طراحی پرسش نامه مقایسات زوجی و تکمیل آن توسط خبرگان و با بهره گرفتن از روش تحلیل سلسله مراتبی در دو حوزه قطعی و فازی نسبت به وزن دهی معیارها و شاخص ها و در نهایت اولویت بندی گزینه ها و انتخاب گزینه مطلوب جهت کنترل آلودگی ناشی از انتشار گرد و غبار اقدام خواهد گردید.
۳-۶ ابزار گردآوری اطلاعات
به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز در این تحقیق از ابزارهای زیر استفاده شده است:
مطالعات کتابخانه ای: به منظور جمع آوری ادبیات تحقیق، شناسایی معیارها و زیرمعیارهای موثر در انتخاب تجهیزات کنترل آلودگی هوا و مطالعه مزایا و محدودیت های تکنیک های مختلف کاهش گرد و غبار از منابع متعدد داخلی و خارجی استفاده شده است.