رابطه (۳-۶۷)
رابطه (۳-۶۸)
رابطه (۳-۶۹)
: نسبت بین تابش مستقیم بر روی صفحه شیبدار و افقی
شکل ۳-۳ تابش مستقیم بر روی سطوح افقی و شیبدار (Duffie&Beckman,1980)
۳-۳-۷ میزان تابش خورشیدی بر روی صفحه افقی در سطح خارجی جو
برای محاسبه و تخمین مقدار تابش خورشیدی در طول روز در روی زمین در صورت فقدا جو، مقدار انتگرال گیری شده تابش خورشید () مورد نیاز است. برای این منظور از رابطه بالا بین طلوع و غروب خورشید انتگرال می گیریم . حال اگر () بر حسب وات بر متر مربع باشد در این صورت انتگرال گیری برای روز () باید بر حسب ژول بر مترمربع طبق روابط (۳-۷۰) تا (۳-۷۲) بیان شود. (ثقفی و اسدی خلجی ، ۱۳۸۹)
رابطه (۳-۷۰)
رابطه (۳-۷۱)
رابطه (۳-۷۲)
در این رابطه (ws) یعنی زاویه ساعت غروب برای صفحه افقی از رابطه (۳-۶۳) محاسبه می شود. ضمناً مقدار متوسط ماهانه تابش روزانه از جو () نیز در بعضی محاسبات مورد نیاز می باشد. برای محاسبه () باید از مقادیر n و برای روز متوسط هر ماه ارائه شده است استفاده نمود. مقادیر () برای روزهای متوسط هر ماه برای عرض های جغرافیایی در جدول ۳-۵ آورده شده است. در صورتیکه بخواهیم که مقدار تابش ساعتی را بدست آوریم باید از رابطه (۳-۶۳) در یک فاصله زمانی یکساعته که توسط زوایای ساعت ( و) مشخص می شود انتگرال گیری کنیم که نتیجه به صورت زیر می شود. (جعفرکاظمی و مردی، ۱۳۹۰)
رابطه (۳-۷۳)
۳-۳-۸ بیان انرژی و متوسط ماهانه انرژی خورشیدی جذب شده
بازتابش از رویه جاذب به مجموعه پوشش و از مجموعه پوشش به رویه جاذب ادامه یافته به طوری که در نهایت کسر انرژی جذب شده بوده و با رابطه (۳-۷۴) بیان می شود (Duffie&Beckman,1980).برای رویه جاذب در رابطه تابش از آن باید برای تابش پخش در نظر گرفته شود. حال می توان مقدار جذب شده تابش توسط گردآورنده را محاسبه کرد. برای حاصلضرب عبور جذب یک مقدار میانگین تعریف شده، به طوریکه از حاصلضرب این مقدار در میانگین ماهانه تابش خورشید که به گردآورنده برخورد می کند(رابطه (۳-۷۵)) ، میانگین تابش ماهانه جذب شده بدست می آید. تابش جذب شده بر اساس ساعت به ساعت، عبارت است از رابطه (۳-۷۶) به دست می آید(Duffie&Beckman,1980).