که در آن G یک متغیر اسکالر و آزاد در علامت است و نیز معمولاً نرمالیزه میباشد، یعنی
معادله ۳‑۹ |
بدیهی است درصورتیکه کلیه توابع هدف یا برخی از آن ها، بهصورت توابع هدف مینیم سازی باشند، محدودیت(۳-۷) برای توابع هدف متناظر آن ها بهصورت ذیل خواهد بود:
معادله ۳‑۱۰ |
این روش نیازمند مشخص نمودن دو بردار مقصد و وزن از سوی تصمیمگیرنده، میباشد که به ترتیب به و نشان داده میشوند.در این تکنیک، ، مربوط میشود به زیر دستیابی نسبی به بدیهی است که هر چه کمتر باشد اهمیت تابع هدف i در نظر تصمیمگیرنده بیشتر میباشد بهنحویکه اگر به سمت صفر میل کند تابع هدف متناظر آن باید بهطور کامل ارضا شده یا در حد توان بسته به میزان این کار صورت گیرد.
روش حل: روش پارامتری ( وزین)[۱۲۶]
ترکیب وزنی مثبت اهداف را بهعنوان تابع هدف در نظر میگیریم. مسئله تک هدفه حاصله را حل میکنیم و به اولین راهحل مؤثر مسئله میرسیم. مراحل فوق تا پوشش همه فضای اوزان تکرار میشود.
از مزیتهای این تکنیک، در مقایسه با تکنیکهای دیگر تصمیم گیری چندهدفه این است که برخلاف روشهای تعاملی، متغیرهای کمتری موردنیاز است و در یک مرحله حل میشود که ازلحاظ محاسباتی بسیار روش وسیعی میباشد. بنابراین، بهاینعلت که در این پایان نامه از روش حل دقیق برای حل مدل پیشنهادی استفادهشده است و همین عامل ممکن است سبب افزایش زمان حل نسبت به روشهای تقریبی شود، به کار بردن این تکنیک که سبب حل سریع مدل چندهدفه میشود، بسیار بهصرفه میباشد. همانطوری که در فصل دوم نیز ذکر گردید، تابهحال، کاربردهای بسیاری از این تکنیک برای حل مسائل چندهدفهی دنیای واقعی موجود بوده است.
s.t:
تابع دو هدفه بالا به شکل زیر تغییر مییابد:
s.t:
,
همچنین فرض شده است که محصول تولیدی از f ماده اولیه (ماده خام) تشکیلشده است که این مواد خام از S تأمینکنندهی بالقوه که از میان آن ها تأمینکننده انتخاب میشوند، تأمین میگردند. بنابراین زنجیرهی تأمین موردبحث در این پایان نامه، ۴ سطحی بوده که در شکل۳-۲ نمایش دادهشده است.
شکل ۳‑۲- ساختار زنجیرهی تأمین پیشنهادی
شکل ۳‑۳- ساختار زنجیرهی تأمین[۱]
مکان کارخانهی تولیدی، کلیهی مراکز توزیع، کلیهی تأمین کنندگان و کلیهی مشتریان هست. همچنین پریود زمانی مختلف برای مسئلهی موجود در نظر گرفتهشده است. تقاضای مشتریان نیز در کلیهی پریودهای معلوم و مشخص فرض شده است. مراکز توزیع میتوانند برای برآورده نمودن تقاضای مشتریان خود، مقادیری از کالای موردنظر را در پایان هر پریود، نگهداری نمایند. از دیگر فرضیات مدل، ظرفیت محدود خط تولید در هر پریود، ظرفیت محدود مراکز توزیع برای انبار کردن محصولات، ظرفیت محدود مراکز توزیع برای ارسال محصول به مشتریان و ظرفیت محدود تأمین کنندگان در تأمین مواد خام میباشد . همچنین فرض شده است، میزان محصول منتقلشده از کارخانه به هر مرکز توزیع و از هر مرکز توزیع به هر مشتری، دارای محدودیت میباشد. زنجیرهی تأمین فوق دارای ۲ تابع هدف، کمینه کردن هزینهی کل و حداکثر نمودن کیفیت کل زنجیرهی تأمین میباشد که در آن مالک زنجیرهی تأمین خواهان برآورده نمودن هر دو هدف، بهصورت همزمان میباشد.
شکل ۳‑۴- مدل زنجیره تأمین
تابع هدف اولیه، کمینه نمودن هزینهی کل زنجیره میباشد که شامل موارد زیر میباشد:
-
- هزینهی خرید مواد خام از تأمین کنندگان
-
- هزینهی پردازش مواد خام(هزینهی تولید) در خط تولید بهمنظور تولید محصول
-
- هزینهی حمل مواد خام از تأمین کنندگان مختلف به کارخانه
-
- هزینهی حمل محصولات تولیدشده از کارخانه به مراکز توزیع
-
- هزینهی حمل محصولات از مراکز توزیع به مشتریان
-
- هزینهی نگهداری موجودی پایان دوره مراکز توزیع
-
- هزینهی کیفیت محصولات تولیدشده در کارخانه
-
- هزینهی کیفیت مواد خام که از سوی تأمین کنندگان تحمیل میشود (هزینهی کیفیت تأمین کنندگان)
هزینهی کیفیت خدمتدهی به مشتریان
نکتهی قابلتوجه در زنجیرهی تأمین پیشنهادی این است که هزینهی حمل محصولات از کارخانه به مراکز توزیع و از مراکز توزیع به مشتریان تابعی از فاصله میباشد.
تابع هدف دوم نیز، بیشینه نمودن کیفیت کل زنجیرهی تأمین میباشد که از سه بخش گوناگون تشکیلشده است:
-
- رضایت کارخانه از تأمین کنندگان (کیفیت تأمین کنندگان)
- رضایت مراکز توزیع از کارخانه (کیفیت محصولات تولیدی)