۱-۱-۲-۱٫ نشر یا پخش یا عرضه کتب و نشریات و آثار صوتی ………………………………………………………..۹۱
۱-۱-۲-۲٫ چاپ ، پخش و نشر ترجمه دیگری ……………………………………………………………………………..۹۳
۱-۱-۲-۳٫ نشر یا پخش یا عرضه آثار سمعی و بصری ……………………………………………………………………۹۵
۱-۲٫ به کار بردن نام ،عنوان و نشان ویژه معرف اثر ………………………………………………………………………. ۹۷
۱-۲-۱٫ ارکان تشکیل دهنده جرم……………………………………………………………………………………………… ۹۷
۱-۲-۲٫ عنوان خاص مجرمانه در قانون مطبوعات ………………………………………………………………………… ۹۹
۱-۳٫ اقتباس غیرقانونی……………………………………………………………………………………………………………..۱۰۰
۱-۳-۱٫ تعریف و شرایط اقتباس………………………………………………………………………………………………..۱۰۰
۱-۳-۲٫ ارکان تشکیل دهنده جرم …………………………………………………………………………………………….۱۰۳
۱-۴٫ تغییر یا تحریف آثار ادبی و هنری ………………………………………………………………………………………۱۰۴
۱-۵٫ سرقت آثار ادبی و هنری ………………………………………………………………………………………………….۱۱۰
۱-۶ سایر جرائم …………………………………………………………………………………………………………………….۱۱۲
۱-۶-۱٫ جرائم مربوط به حقوق پدیدآورندگان نرم افزارها …………………………………………………………….۱۱۲
۱-۶-۲٫ جرائم ارتکابی توسط مؤسسات چاپ و نشر …………………………………………………………………….۱۱۴
۲٫ جرائم علیه مالکیت صنعتی …………………………………………………………………………………………………..۱۱۵
۲-۱٫ از قانون ثبت علائم و اختراعات ۱۳۱۰تا قانون مجازات عمومی……………………………………………….۱۱۶
۲-۲٫ از قانون تعزیرات ۱۳۶۲ تا قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫٫۱۱۷
۲-۳٫ جرائم علیه نشانه های جغرافیایی…………………………………………………………………………………………۱۲۰
۲-۳-۱٫ جرائم مندرج در قانون حمایت از نشانه های جغرافیایی۱۳۸۳ ………………………………………………۱۲۰
۲-۳-۲٫ حمایت کیفری از نشانه های جغرافیایی از منظر قوانین دیگر ……………………………………………… ۱۲۴
پایان نامه
۲-۴٫ حمایت کیفری از مالکیت صنعتی در قانون تجارت الکترونیکی۱۳۸۲ ……………………………………… ۱۲۶
۲-۵٫ جرائم علیه حقوق مالکیت صنعتی درقانون ثبت اختراعات،طرحهای صنعتی وعلائم تجاری ………….۱۲۸
۲-۵-۱٫ حمایت کیفری از حق اختراع ………………………………………………………………………………………..۱۲۹
۲-۵-۲ حمایت کیفری از علائم تجاری………………………………………………………………………………………۱۳۶
۲-۵-۲-۱٫اعمال مجرمانه مذکور در قانون ثبت اختراعات …………………………………………………………….۱۳۶
۲-۵-۲-۲٫اعمال مجرمانه پیش بینی شده در قانون مجازات اسلامی …………………………………………………۱۳۷
۲-۵-۳٫ حمایت کیفری از اسرار تجاری………………………………………………………………………………………۱۴۰
۲-۵-۳-۱ . اسرار تجاری در فضای واقعی……………………………………………………………………………………۱۴۲
۲-۵-۳-۲٫ اسرار تجاری در فضای مجازی…………………………………………………………………………………..۱۴۶
فصل سوم : بررسی ضمانت اجراهای کیفری حقوق مالکیت فکری……………………………۱۵۰
۱٫ بررسی ضمانت اجراهای کیفری مالکیت فکری در ایران…………………………………………………………….۱۵۱
۱-۱٫ ضمانت اجراهای کیفری مالکیت ادبی و هنری……………………………………………………………………..۱۵۱
۱-۲٫ ضمانت اجراهای کیفری مالکیت صنعتی……………………………………………………………………………..۱۵۴
۲٫ بررسی ضمانت اجراهای کیفری مالکیت فکری در قلمرو بین المللی……………………………………………..۱۵۹
۲-۱٫ ضمانت اجراهای مالکیت ادبی و هنری ………………………………………………………………………………۱۵۹
۲-۲٫ ضمانت اجراهای مالکیت صنعتی ………………………………………………………………………………………۱۶۴
۳٫ ارزیابی ضرورت توسل به ضمانت اجراهای کیفری …………………………………………………………………..۱۶۸
نتیجه گیری و پیشنهادات………………………………………………………………………………….۱۷۴
منابع و مآخذ…………………………………………………………………………………………………۱۷۹
چکیده انگلیسی………………………………………………………………………………………………۱۸۶
مقدمه
بشر در طول تاریخ توانسته است با قدرت و توان فکری خود روز به روز پرده از طبیعت نامکشوف بردارد،با تفکر و تخیل پا از امور حسی فراتر نهاده، با هنر و ذوق فراوان،زیبایی را در آثار خارجی مجسم کند و در معرض انظار دیگران گذارد.بشر با خلاقیت و ابداع،ابزار سلطه هر چه بیشتر بر طبیعت را فراهم آورد.به طوری که کوچکترین تا بزرگترین موجودات را در حوزه دانش خود قرار داده است.این پیشرفت و توسعه هرچند بسیار کند آغاز شد،اما طی قرون اخیر و با وقوع انقلاب صنعتی سیر صعودی به خود گرفت و امروزه لحظه به لحظه به اطلاعات حوزه دانش و فنون بشر افزوده می شود.این پیشرفت و دانش مرهون زحمات بسیاری است که با سرمایه گذاری مادی و فکری فراوان زمینه ساز چنین تحول عظیمی شده است.اما نکته حائز اهمیت این است که دستاورد فکری با اینکه به سختی به دست می آید،اما به مدد فناوری های نوین به راحتی و سهولت ،تقلید پذیر و قابل تکثیر و توزیع است.اگر در گذشته کسی ابداعی می کرد،تکثیر انبوه آن به سختی میسر بود، به نحوی که هزینه صرف شده برای تکثیر،بر جنبه فکری و هزینه فکری آن غلبه می کرد.اما امروزه ابداع و اختراع و تالیف ،پرهزینه و دشوار ولی تکثیر آن آسان است.نتیجه این وضع آن است که منافع مادی و معنوی امور فکری در دست تقلید و تکثیر کنندگان قرار گیرد و چنان چه پدیدآورنده حمایت نشود و نتواند از منافع اقتصادی اثر خود بهره لازم را ببرد، چه بسا دانش در دنیای تجارت به اسرار تجاری مبدّل گردد و کسی حاضر نشود اندوخته های خود را به راحتی در اختیار دیگران قرار دهد ، حال آنکه جریان علم و رشد آن یک جریان به هم پیوسته است و علوم دانشمندان متأخر بر پایه اندوخته های علمی متقدمان است و به همین گونه دانش اندیشمندان امروز زمینه ساز پیشرفت دانش در آینده خواهد بود.بنابراین باید راهی یافت که اندیشمندان ضمن بهره بردن از فعالیت فکری خود حاضر باشند دستاورد فکری خود را در اختیار دیگران نیز قرار دهند؛ چرا که اگر سلسله ارتباط میان دانش کنونی وآینده قطع شود،پیشرفت جوامع بشری به کندی صورت خواهد پذیرفت. تنها راهی که بتواند این ارتباط را همچنان نگه دارد، حمایتی است که باید از اندیشمندان و صاحبان ایده های ذهنی نو و خلاقانه صورت پذیرد.از همین رو خردمندان به مرورنظام مالکیت فکری راطراحی کرده اند تادرسایه آن مصالح پدیدآورندگان، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان تأمین شود و نظام مالکیت فکری کنونی مرهون تلاش های ذهنی و مباحث حقوقی و فلسفی اندیشمندانی است که با طرح مباحث مختلف مربوط به این شاخه حقوقی و بیان مبانی گوناگون آن توانسته اند مشروعیت حمایت از مالکیت فکری را موجّه سازند.
عکس مرتبط با اقتصاد
۱ – ۱ . بیان مسأله
مال و مالکیت مفاهیمی هستند که ریشه در اعماق تاریخ زندگی بشر دارند.البته تملک مختص آدمی نیست.جانوران نیز به جمع آوری غذا و حتی اشیاء و اختصاص آن به خود می پردازند.البته محققان هدف از تملک را دربرآوردن حوائج و نیازهای اصلی انسان همچون گرسنگی ومسکن و…. دانسته اند. اما مالکیت به عنوان نهادی حقوقی و اجتماعی همواره وسیله ای بوده است برای نظم دهی به تخصیص ثروت و نیز کنترل نحوه استفاده از منابع.مقصود و منظور از مالکیت فکری، حقوق نشأت گرفته از فکر، اندیشه و قوه تعقل انسان می باشد. اگر در مورد اموال مادی ،شخص در نتیجه کار خود بر منابع موجود در طبیعت تسلط می یابد،در مورد مالکیت فکری نیز شخص بر حاصل کار فکری و خلاقیت خود مسلط می شود.اگر در مورد اموال مادی،خمیرمایه و منبع اصلی در طبیعت موجود می باشد،در خصوص اموال فکری نیز خمیرمایه و منبع اصلی،دانشی است که از قبل موجود است و دستاورد فرهنگ و تمدن بشری محسوب می شود و بدون آن نه اثری ادبی خلق می شود و نه اختراعی می تواند صورت پذیرد.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
نتیجه این گونه فعالیتهای غیرمجاز و تجاوزات به دستاوردهای فکری افراد، شکل گیری نظام مالکیت فکری بود که با ایجاد محدودیت برای دیگران، حقوق اقتصادی و اخلاقی بسیاری را برای پدیدآورنده طراحی کرد.در راستای حمایت از مالکیت های فکری، دولت های مختلف ضمانت اجراهای متنوعی را در قوانین خود گنجانده اند تا حقوق افراد مختلف این شاخه حقوقی را تضمین کنند.حتی در سطح بین المللی نیز کشورها در جهت هماهنگ سازی حمایت هایی که باید از شاخه های گوناگون مالکیت فکری صورت پذیرد، اقدام به انعقاد معاهده ها و کنوانسیون های متعددی نموده اند که دولت ها باعضویت در این معاهده ها ، حمایت بین المللی از مالکیت فکری را متعهد می شوند. در ایران نیز قوانینی در جهت حمایت از حقوق نویسندگان ، هنرمندان ، مترجمان ، مخترعین، صاحبان طرحهای صنعتی و علائم و نام های تجاری به تصویب رسیده است. اما با توجه به اینکه این شاخه حقوقی کمتر مورد بحث و مداقه قرار گرفته است ،قوانینی که در این زمینه به تصویب رسیده اند ،نیز کمتر مورد بحث و شناسایی قرار گرفته اند
از آنجا که درعصرحاضر اهمیت حمایت از مالکیت فکری بر کسی پوشیده نیست ونقض هریک از زیرشاخه های این حقوق تازه بنیان شده ، می تواند پیشرفت و توسعه فرهنگی ،اقتصادی و صنعتی دولت را با اخلال مواجه کند،لذا حمایت از این حقوق صرفاٌ برپایه راهکارهای مدنی که طبیعتاٌ وصف بازدارندگی چندانی با خود ندارند،نمی تواند تضمینی کافی برای جلوگیری از تجاوزاتی که براین شاخه وارد می شود، ارائه دهد.بنابراین یکی از مهمترین انواع ضمانت اجراهایی که دولت ها در جهت حمایت از مالکیت فکری بدان توجه دارند، ضمانت اجراهای کیفری است. با توجه به اینکه نقض حقوق شاخه های متنوع مالکیت فکری آثار مخرب اقتصادی و اجتماعی فراوانی در سطح جامعه به دنبال دارد، اغلب دولت ها استفاده از راهکارهای کیفری را که از جنبه بازدارندگی بیشتری برخوردار بوده و نقش مهمی در پیشگیری از وقوع جرائم دارند، برای حمایت از مالکیت فکری بر می گزینند. در قوانین داخلی ایران نیز با توجه به اهمیت این رشته حقوقی استفاده از راهکارهای کیفری در قوانین مختلف برای تضمین چنین حمایتی مدّ نظر قانونگذار قرار گرفته است.
در این نوشتار به انواع جرائمی که در باب مالکیت فکر ی ممکن است به وقوع بپیوندداشاره می کنیم. همچنین به بیان ضمانت اجراهای کیفری شناخته شده در جهت حمایت از این شاخه حقوقی می پردازیم. با توجه به اهمیت موضوع این شاخه حقوقی و جلوگیری از جرائم و آشنا نمودن هنرمندان و مختراعان و سایر افراد ذی حق به حقوق قانونی خود بررسی این موضوع حائز اهمیت می باشد .چون در نهایت جلوگیری از وقوع چنین جرائمی به توسعه فرهنگ و تمدن و اقتصاد کشور کمک خواهد کرد.
۱- ۲ .سوالات اصلی تحقیق
در راستای موضوعی که دراین نوشتار در صدد بررسی آن هستیم، سؤالات زیر قابل طرح است:
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید.
ضمانت اجراهای اتخاذ شده در ایران تا چه اندازه برای حمایت از حقوق مالکیت فکری مناسب به نظر میرسد؟
قوانین موجود در سطح کشور تا چه اندازه از جامعیت پیش بینی جرائم علیه مالکیت فکری و بیان ضمانت اجراهای کیفری آن درجهت جلوگیری از تجاوز به حقوق فکری اشخاص برخوردار است؟
۱- ۳ . فرضیه های تحقیق
۱- به نظر میرسد در ایران ضمانت اجراهای در نظر گرفته شده برای حمایت از حقوق مالکیت فکری کافی نمی باشد و نیاز به بازنگری و تعیین ضمانت اجراهای مؤثرتر دارند.
۲- در حقوق ایران هرچند مالکیت فکری به عنوان شاخه مستقلی در نظر گرفته شده است،اما این گونه احساس می شود که در راستای جلوگیری از تعرض به حقوق مالکیت فکری اشخاص ،نیاز به آوردن فصل مستقلی در قانون مجازات اسلامی یا تدوین قانون جامع حمایت از مالکیت فکری ، به عنوان حمایت کیفری از این حقوق ضروری و لازم باشد ،چرا که به نظر می رسد ضمانت اجراهای موجود در قوانین مربوطه فاقد جامعیت و مانعیت می باشد.
۱- ۴ . روش تحقیق
با لحاظ اینکه اقتضای عنوان تحقیق که بیان ضمانت اجراهای کیفری مربوط به جرائم علیه مالکیت فکری می باشد و با توجه به این امر که اکثر جرائمی که در حوزه نقض حقوق مالکیت فکری به وقوع می پیوندد، به سبب عدم آگاهی نویسندگان، ناشران و سایر افراد ذی حق به اینکه چه نقض حقوق هایی می تواند با توجه به قوانین داخلی جرم محسوب شده و قابل پیگیری باشد، بدون تعقیب باقی می ماند و در واقع شکایتی علیه فرد مجرم صورت نمی گیرد ، لذا در جهت غنای بیشتر مطالب وگستردگی تحقیق که بتواند اکثریت جرائم قابل وقوع در این شاخه حقوقی را تحت پوشش قرار دهد و همچنین آشنایی صاحبان فکر و ایده با تجاوزاتی که تحت عنوان جرائم علیه حقوق مالکیت فکری قابل طرح است،لذا روش تحقیق در نوشتار حاضر روش نظری است که به صورت کتابخانه ای صورت گرفته است؛بدین نحو که اطلاعات لازم در خصوص موضوعات متنوعی که در این تحقیق طرح آن ها ضرورت دارد، از طریق مطالعه منابع مختلف اعم از کتاب ها ، مقالات و پایان نامه ها و دیگر آثار مکتوب که معمولاٌ در کتابخانه های عمومی یا تخصصی ، سایت های اینترنتی و مجلات گوناگون علمی وجود دارد، گردآوری گردیده و پس از آن از طریق تأمل بر روی اطلاعات مذکور موضوع شرح داده شده سپس مورد نقد،تعریف،تحلیل،استنباط و استنتاج قرار می گیرد.
۱-۵ . سابقه تحقیق
از آنجا که نظام مالکیت فکری از بدو شکل گیری همواره مورد توجه اکثر نظریه پردازان و ازجمله حقوق دانان بوده است، لذا از دیرباز کتاب ها و مقالات مختلفی در این زمینه تألیف شده است.با توجه به اینکه موضوع تحقیق حاضر مطالعه ضمانت اجراهای کیفری مالکیت های فکری بوده و مالکیت فکری مشتمل بر دوشاخه گسترده مالکیت ادبی –هنری و مالکیت صنعتی می باشد، باید به دنبال تحقیقاتی بود که در ارتباط با موضوع مورد نظر صورت گرفته است.دراین زمینه قبل از این تحقیق در سال ۱۳۸۲پایان نامه ای تحت عنوان بررسی مقررات جزایی ایران درخصوص علائم تجارتی واختراعات توسط آقای اسداللّه رشوند ملی دردانشگاه تهران( مجتمع آموزش عالی قم) تدوین شده است که با توجه به اینکه قانون ثبت اختراعات،طرح های صنعتی و علائم تجاری در سال ۱۳۸۶ به تصویب رسید و قوانین قبلی در این زمینه ملغی گشته اند ، لذا عملاٌ استفاده از این پایان نامه در جهت تبیین موضوع تحقیق حاضر منتفی بوده و فقط در بحث تعاریف اطلاعاتی از این پایان نامه به تناسب موضوع مورد استفاده قرار گرفته است.در سال ۱۳۸۶مقاله ای تحت عنوان راهکارهای کیفری مقابله با نقض حقوق مالکیت صنعتی با لحاظ حقوق تطبیقی توسط خانم مریم شیخی تألیف شده که این مقاله نیز با توجه به اینکه مقدم بر تصویب قانون ثبت اخراعات ۱۳۸۶ می باشد ، لذا فقط در بحث تاریخچه ضمانت اجراهای کیفری و بررسی قوانین قبل از تصویب قانون فوق الذکر مورد استفاده قرار گرفته است.
در سال ۱۳۸۶نیز پایان نامه ای با عنوان ضمانت اجراهای کیفری مالکیت ادبی و هنری در ایران و بررسی تطبیقی آن با آمریکا و قراردادهای بین المللی توسط خانم ساناز الستی در دانشگاه تهران تدوین شده است که از این پایان نامه نیز برای غنای بیشتر تحقیق حاضر به تناسب مباحث استفاده شده است.هرچند که این پایان نامه تنها مشتمل بر شاخه ادبی و هنری مالکیت فکری بوده و در مورد مالکیت صنعتی که از دیگر شاخه های حقوق مالکیت فکری می باشد، بحثی به میان نیامده است. البته مقاله ای تحت عنوان جرایم علیه مالکیت فکری در قوانین کیفری ایران و مقررات بین المللی توسط آقایان محمدعلی حاجی ده آبادی و محمدمهدی عالمی طامه در سال۱۳۸۷ تألیف شده و در سال ۱۳۸۸ در فصلنامه فقه و حقوق سال پنجم ، شماره ۲۰ چاپ شده که از این مقاله نیز در تبیین مبانی نظری جرم انگاری مالکیت فکری و همچنین بررسی جرائم علیه مالکیت فکری به تناسب تحقیق استفاده شده است. النهایه مقاله دیگری که در این راستا در تحقیق حاضرمورد استفاده واقع شده، مقاله ای تحت عنوان حقوق مالکیت صنعتی: تفسیری بر راهکارهای کیفری قوانین ایران می باشد که توسط آقای میثم اکبری دهنو و خانم آسیه اکبری نگاشته شده در فصلنامه علمی پژوهشی سیاست علم و فناوری ، سال پنجم،شماره ۳ ،بهار ۱۳۹۲ به چاپ رسیده است.
۱-۶٫ ضرورت واهداف تحقیق
از آنجا که حقوق مالکیت فکری برخلاف سایر رشته های حقوقی با سرعت بیشتری متحول می شود و آگاهی یافتن از تحولات آن تنها محدود قشر خاصی از جامعه نمی شود و لازم است که افراد مختلف اعم از پدیدآورنده، هنرمند،مخترع، تجّار و سایر افرادی که صاحب ایده های خلّاقانه و ابتکاری هستند با حقوق قانونی خود آشنا شوند، لذا با توجه به اهمیتی که حمایت از مالکیت فکری بر ساختار اقتصادی و اجتماعی جامعه دارد و قوانین موجود در سطح جامعه اکثراٌ پراکنده بوده و افراد در آشنایی به حقوق خود دچار سردرگمی می شوند،بالاخص که برخی از حقوق موجود در این شاخه حقوقی از جمله حقوق مربوط به نرم افزار می تواند در هر دودسته مالکیت ادبی و هنری و مالکیت صنعتی قرار گیرد،لذا نیاز به یک تحقیقی که بتواند اکثر جرائم علیه مالکیت فکری را در خود جای داده و محدود به مالکیت ادبی و هنری یا مالکیت صنعتی نباشد ،احساس می شد.با لحاظ این امر اهدافی که در این تحقیق مدّ نظر می باشند عبارتند از :
۱ – آشنایی پدیدآورندگان،هنرمندان،مخترعان و تجّار و سایر افرادی که به نوعی صاحب ایده و فکر هستند با حمایت هایی که در مورد حقوق مالکیت فکری در قوانین داخلی وجود دارد
۲ – آشنایی با مفاهیم و مبانی جرم انگاری مالکیت فکری
۳ – آشنایی با تضمینات پیش بینی شده برای حمایت کیفری از حقوق مالکیت فکری
۴ – آشنایی حمایت از مالکیت فکری در حوزه حمایت از حقوق رایانه ای اشخاص
۵ – شناخت شرایطی که در قوانین داخلی و بین المللی برای حمایت از آثار فکری و ایده های ذهنی افراد ضرورت دارد.
۱-۷٫ موانع و مشکلات تحقیق