۱-۱)مقدمه تحقیق
درهرپژوهشآشناییباکلیاتتحقیقبرایدرکهرچهبیشترموضوعتحقیقامریضروریبنظرمیرسد،لذادراینفصلسعیکردهایمپسازبیانمسئلهبهاهمیتوضرورتتحقیقپرداختهودرادامهاهدافتحقیق،چارچوبنظریتحقیق،مدلمفهومیتحقیق،فرضیه هایتحقیقومتغیرهایمستقلووابستهرابررسینمودهودرپایانبهتعریفواژههاواصطلاحاتتحقیقپرداخته شده است.
۲-۱)بیان موضوع
امروزه یکی از مباحث چالش برانگیز و قابل تأمل در جوامع مختلف، بحث توسعه اقتصادی است. به گونه ای که تحقق آن به یکی از اهداف اصلی سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان اقتصادی تبدیل شده است. در این میان یکی از راهکارهای اساسی رشد و توسعه اقتصادی توجه به تجهیز منابع سرمایه ای از طریق بازارهای مالی و بورس اوراق بهادار است. از طرفی تخصیص منابع در بازار سرمایه مستلزم وجود اطلاعات به موقع و قابل اتکا می باشد. انتخاب الگویی مؤثر برای ارائه هرچه بهتر اطلاعات و اعمال این اطلاعات در مدل تصمیم گیری فعالان بازار موضوعی است که در چند ساله اخیر توجه بسیاری را در کشورهای پیشرفته به خود جلب کرده است و موجب ارائه مقالات بسیاری در این زمینه شده است.
عکس مرتبط با اقتصاد
در عین حال مدیران برای جلب سرمایه گذاران سعی در بالا بردن ارزش شرکت و پایین اوردن ریسک شرکت دارند و در جهت دستیابی به اعتماد سرمایه گذاران به دنبال ارائه اطلاعاتی هستند که بتوانند بوسیله آنها به این مهم دست یابند. با عنایت به اینکه اغلب تصمیم گیری های بازیگران عرصه بازار سرمایه در شرایط عدم اطمینان اقتصادی انجام می شود، آنها نیازمند اطلاعاتی هستند که بتوانند مخاطره تصمیم گیری در شرایط عدم اطمینان را به حداقل برسانند. با وجود اطلاعات قابل اتکا سرمایه گذاران تصمیمات بهتری اتخاذ کرده و به این ترتیب منابع به نحو احسن تخصیص پیدا خواهند کرد. بدین لحاظ بسیاری از شرکت ها به طور اختیاری و یا اجباری اطلاعات مختلفی را به بازار سرمایه ارائه می دهند. بعضی از طریق روش های مختلف مورد تأیید قرار گرفته و سپس مبنای تصمیم گیری فعالان بازار قرار می گیرد. ولی برای برخی از اطلاعات دیگر هم چنین پیش بینی سود که به طور ادواری از طریق مدیران شرکت ها به بازار سرمایه ارائه می گردد مکانیزمی برای تأیید آن وجود ندارد. به همین دلیل قابلیت اتکا و باور این پیش بینی ها همیشه مورد تردید است.
با توجه به تفاوت هایی که بازار سرمایه ایران از لحاظ شرایط محیطی، کارایی بازار، مقتضیات زمانی، موسسات مشاوره سرمایه گذاری، امکانات نرم افزاری و سخت افزاری و نظایر آن ها نسبت به بازارهای جهانی وجود دارد، ضروری است در بازار سرمایه ایران نیز تأثیر پیش بینی های مدیریت از سود بر ریسک و ارزش شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته تا از این طریق زمینه برای کارایی بازار سرمایه و تخصیص بهتر منابع در بازار سرمایه فراهم گردد.
۳-۱)اهمیت و ضرورت تحقیق:
برخی از جنبه های اهمیت یا ضرورت انجام تحقیق حاضر عبارت اند از:
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
پیش بینیبهسرمایهگذارانکمکمیکندتافرایندتصمیمگیریخودرابهبودبخشندو خطرتصمیمهایخودراکاهشدهند. آنهاعلاقهدارندمنافعآیندهسرمایهگذاریخود رابرآوردنمایندتابتواننددربارهدریافتسودنقدیآیندهونیزارزشسهامخودداوری کنند.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
ارزش بازار شرکتها تابعی از عرضه و تقاضای سهام آنها در بازارهای بورس می باشد و نوسانات ارزش بازار ناشی از تصمیم گیری هایی است که سرمایه گذاران براساس اطلاعات موجود در خصوص خرید و فروش سهام انجام می دهند. پس اطلاعاتی که بنوعی آینده بنگاه اقتصادی را ترسیم نماید؛ می تواند ارزش بازاری شرکت را تحت تاثیر قرار دهد.
۴-۱)بیان مسئله تحقیق
سودیکیازاقلاممهمواصلیصورتهایمالیاستکهتوجهاستفادهکنندگانصورتهایمالیرابهخودجلبمیکند. سرمایهگذاران،اعتباردهندگان،مدیران،کارکنانشرکت،تحلیلگران،دولتودیگراستفادهکنندگانصورتهایمالیازسودبهعنوانمبناییجهتاتخاذتصمیماتسرمایهگذاری،اعطایوام،سیاستپرداختسود،ارزیابیشرکتها،محاسبهمالیاتوسایرتصمیماتمربوطبهشرکتاستفادهمیکنند.اطلاعاتارائهشدهتوسطشرکتودرنتیجهسود،مبتنیبررویدادهایگذشتهشرکتاستاماسرمایهگذاران،نیازمنداطلاعاتیراجعبهآیندهشرکتمیباشند.
یکیازدیدگاه هایموجوددراینمورد،ارائهاطلاعاتصرفاًتاریخیوجاریتوسطواحدتجاریاستالبتهبهنحویکهسرمایهگذارانبتوانندخودپیشبینیهایمربوطبهآیندهراانجامدهند. دیدگاهدیگرایناستکهمدیریتبادردستداشتنمنابعوامکاناتبهانجامپیشبینیهایقابلاعتمادبپردازدوباانتشارعمومیاینپیشبینیها،کاراییبازارهایمالیراافزایشدهد.تصمیمگیریدربارهانتخاببیندودیدگاهبالامشکلبهنظرمیرسدزیرادرکقابلقبولیازنحوهپردازشاطلاعاتتوسطسرمایهگذارانموجودنیستوتئوریبازارکارابرمیزانوسرعتتاثیراطلاعاتمالیبرقیمتسهامتاکیددارد. تحقیقاتمختلف،بهنتایجمتضادیدراینموردرسیدهاند. امابهطورکلی،نظراغلبدستاندرکارانمالیبرایناستکهانتشارپیشبینیهایمالیبهاتخاذتصمیماتسرمایهگذاریکمکمیکند.
وجود یا عدم وجود اطلاعات در خصوص شرکتها و سهام آنها، می تواند بر ریسک کلی شرکت تاثیر داشته باشد. چنانچه مدیریت بعنوان یک فرد مطلع، آینده شرکت را از طریق پیش بینی سود هر سهم برای سهامداران ترسیم نماید؛ ریسک اطلاعاتی کاهش یافته و سرمایه گذاران در ارزیابی جریانات نقدی آتی، مطمئن تر عمل می نمایند.
دراینتحقیقرابطهبینپیشبینیسودهرسهمتوسطمدیریتباریسکوارزششرکتبررسیخواهدشد. انتظارمیرودکهانتشاراینپیشبینیهاریسککلیشرکتراکاهشوارزشبازاریآنراافزایشدهد.
رابطه بینپیشبینیسودمدیریتباریسکوارزشاز جنبه های ابهام تحقیق بوده که با انجام تحقیق فوق به دنبال پاسخی برای سوال زیر خواهیم بود :
“چهارتباطیبینتاثیرپیشبینیسودمدیریتباریسکوارزششرکتهایپذیرفتهشدهدربورساوراقبهادارتهرانوجوددارد؟”
۵-۱)اهداف تحقیق:
بر مبنای موضوع، تحقیق حاضر در راستای نیل به یک هدف اصلی و با تجزیه آن ۴ هدف فرعی به شرح ذیل به انجام رسیده است:
هدف اصلی:
تعیین رابطهبینپیشبینیسودمدیریتباریسکوارزششرکتهایمنتخب بورس تهران
اهداف فرعی:
تعیین رابطه بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم با ریسک سیستماتیک در قلمرو تحقیق.
تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود هر سهم با ریسک سیستماتیک در قلمرو تحقیق..
تعیین رابطه بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق.
تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود هر سهم با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق.
۶-۱)سوالات تحقیق:
انجام تحقیق حاضر در راستای نیل به اهداف تعیین شده و پاسخ به یک پرسش اصلی و پرسش های فرعی برگرفته از آن به شرح ذیل به انجام رسیده است:
سوال اصلی
بینپیشبینیسودهرسهمتوسطمدیریتباریسکوارزش شرکت در قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
سؤالات فرعی:
بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ریسک سیستماتیک در قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
بین دقت پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ریسک سیستماتیک در قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
بین دقت پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
۷-۱)فرضیه های تحقیق:
با عنایت به استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در مطالعه جامعه آماری یا شرکت های منتخب بورسی، به منظور استنتاج از روش استقرای آماری مبتنی بر آزمون فرض استفاده شده و لذا استنتاج مبتنی بر طرح یک فرضیه اصلی یا اهم و با تجزیه آن ۴ فرضیه فرعی به شرح ذیل به انجام رسیئه است:
فرضیه اصلی:
بینپیشبینیسودهرسهمتوسطمدیریتباریسکوارزششرکتهایدر قلمرو تحقیق رابطه متفاوتی وجود دارد.
فرضیات فرعی:
بین دقت پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با بازده شرکتدر قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
بین دفعات پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با بازده شرکتدر قلمرو تحقیق رابطه معکوس وجود دارد.
بین دقت پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ریسک سیستماتیک شرکتدر قلمرو تحقیق رابطه معکوس وجود دارد.
بین دفعات پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ریسک سیستماتیک شرکتدر قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
۸-۱)تعاریف عملیاتی واژه ها:
در این بخش از کلیات تحقیق به تعاریف مفهومی و عملیاتی واژه های اساسی مورد استفاده در عنوان یا فرضیات تحقیق پرداخته شده است:
ریسک:
عبارت از احتمال اختلاف بازده واقعی یک سرمایه گذاری از بازده مورد انتظار آن می باشد (حجازی، ۱۳۸۶، ۲۴۵)
ریسک سیستماتیک
آن بخش از کل ریسک مجموعه اوراق بهادار که غیر قابل حذف بوده و به علت وجود عواملی که بر قیمت کل اوراق بهادار اثر می گذارد، به وجود می آید که به وسیله βاندازه گیریمیشود. تغییراتدرمحیطاقتصادی،سیاسی،اجتماعی،نرخبهره،قدرتخریدمصرفکننده،شرایطعمومیبازارازمنابعریسکغیرقابلاجتناببهشمارمیروند. (حجازی،۱۳۸۶، ۲۴۶)
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
ارزش شرکت
جهت ارزیابی ارزش شرکتاز معیارهای مختلفی از جمله معیار نسبت Qتوبین استفاده شده است (حسینی و دیگران،۱۳۸۵، ۷۲)
نسبت Q توبین
در این تحقیق از روش محاسبه Q ساده استفاده شده است که در آن معیار یاد شده از تقسیم ارزش بازار کل دارایی های شرکت بر ارزش دفتری کل دارایی ها شرکت بدست می آید (خداداد حسینی و دیگران، ۱۳۸۵، ۷۳)
سود پیش بینی شده هر سهم
سودی است که نشان دهنده برآورد مدیریت از سود آتی شرکت می باشد و از حاصل کل سود پیش بینی شده بر تعداد سهام حاصل می شود(خوش طینت، ۳،۱۳۸۵)
دقت پیش بینی
عبارتست از لگاریتم طبیعی توان دوم اختلاف سود(زیان) پیش بینی شده از سود(زیان) واقعی تقسیم بر توان دوم سود(زیان) پیش بینی شده (اشتباه کمتر یعنی دقت بالاتر)(گونوپوس[۱] ،۲۰۰۴،۸۹).
دفعات پیش بینی
عبارتست از مجموع تعداد پیش بینی اولیه ودفعات تجدید نظر در سود پیش بینی شده تا پایان دوره مالی
۹-۱)روش کلی تحقیق
روش کلی این تحقیق را میتوان از چهار جهت به شرح ذیل مشخص کرد:
۱) از جهت هدف: این تحقیق به دنبال طرح نظریه الگو یا ابزار جدید نبوده بلکه به دنبال به کارگیری روشها و مدلهای موجود مربوط به ارزیابی عملکرد در قلمرو تحقیق در راستای تعیین رابطه بین پیش بینی سود با ریسک سیستماتیک و ارزش شرکت در قلمرو تحقیق و مبتنی بر آن ارائه رهنمودهایی در راستای بهبود عملکرد در قلمرو تحقیق بوده است، بدین لحاظ میتوان این تحقیق را از نوع تحقیقات کاربردی نامید.
۲) از نظر روش استنتاج: از آن جهت که از طرفی در مطالعه جامعه آماری در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده و از طرف دیگر در استنتاج از استقرای آماری و آزمون فرض بهره گرفته شده است. بر همین مبنا طی استنتاج، هدف تعمیم و تسری نتایج بوده لذا روش استنتاج مورد استفاده در بیان مشاهدات نم.نه ای از نوع توصیفی و در تعمیم مشاهدات به جامعه آماری از نوع استقرایی بوده است.
۳) طرح تحقیق: با عنایت به اینکه داده های آماری مورد استفاده در این تحقیق دادهای عملکردی مربوط به آخرین مقاطع زمانی دوره ای بوده و به طور کلی بازه زمانی گذشته میباشد طرح تحقیق از نوع پس رویدادی، گذشته نگر یا توصیفی- تحلیلی مبتنی بر تجربیات گذشته یا به عبارتی expose facto میباشد.
۴) ماهیت داده ها و روش ها: با عنایت به اینکه داده های آماری و متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق غیر کیفی و در تعیین اندازه گیری کارایی و سنجش تاثیر آن بر جذب سپرده های شعب از روش های کمی مدل سازی ریاضی و تحلیل همبستگی کمی استفاده شده است، روش کلی یا نوع تحقیق از جهت ماهیت و نوع داده ها و روش های مورد استفاده از نوع “کمی” یا “غیر قضاوتی” بوده است.