در شکل (۱-۸)، دانسیته حدودی و دماها یا انرژیهای اجزاء پلاسما در یک پلاسما تحت فشار کم معمول آورده شده است. بعضی اتمها و مولکولها میتوانند یک الکترون اضافه را در خود جای دهند، بنابراین یک یون منفی ایجاد میگردد، پایداری اینگونه یونهای منفی با توجه به میل به جذب الکترون و بعضی مقادیر آورده شده در جدول (۱-۲) درجهبندی می شود.
گاز اصلی
فرایند تولید
چگالی ذرات
رادیکالها و اتمها
یونهای پلاسما
یونهای موجود در سطح
الکترونهای پلاسما
۰/۰۱
۱
۱۰۰
دمای ذات یا انرژی اصلی(ev)
شکل (۱-۸) دانسیتهها و دماها یا نرژیهایی برای انواع اجزای اصلی در یک پلاسمای معمولی تحت فشار کم [۵۱]
همچنین ساختار الکترونی اتمها و مولکولهای اجزاء اصلی امکان دارد با برخورد یک الکترون از پایینترین سطح انرژی به بالاترین سطح انرژی، سطح برانگیختگی، برانگیخته شود. سپس انرژی اضافه شده به وسیله ساطع کردن نور آزاد می شود که در حدود چند ده نانو ثانیه رخ میدهد، در همین حالت است که اتم یا مولکول به حالت پایه خود باز میگردد. محدوده تابش این نور از مادون قرمز تا ماوراء بنفش گسترده است و همچنین می تواند تغییرات شیمیایی را بر روی سطح در تماس با تابش ایجاد کند. قابل ذکر است که در بعضی موارد اتمها یا مولکولهای برانگیخته شده دارای ساختار الکترونی هستند که تابش نور را تا چند ثانیه به تأخیر میاندازند. این حالت با نام کم پایدار شناخته می شود و می تواند نقش مهمی را در پلاسمای آغازین و شیمی پلاسما ایفا کنند.
اجزاء اصلی (اتمها و مولکولها) در حالت استراحت قرار ندارند بلکه دارای حرکت مستمر هستند، که شامل دو حرکت می شود؛ چرخشی که به دور یک مرکز جرمی و ارتعاشی که در راستای محور معمولش انجام می شود. این حرکات چرخشی و ارتعاشی دارای کمترین سطح انرژی هستند، انتقال انرژی به مولکول پس از برخورد می تواند سطح حرکات چرخشی و ارتعاشی را تا برانگیختگی در مولکول افزایش دهد. اختلاف انرژی معمولاً در حدود ۰۰۱/۰ تا ۰۱/۰ الکترون ولت برای حرکت چرخشی و ۱/۰ تا ۴/۰ الکترون ولت برای حرکت ارتعاشی باشد. رفتار مولکول در هنگام برخورد می تواند به وسیله اندازه حرکات چرخشی و ارتعاشی تحت تأثیر قرار بگیرد چون سطوح بالای ارتعاش میتوانند با چند الکترون ولت برانگیخته شوند [۵۱].
برخورد اجزاء پلاسما
فقط در یک گاز خنثی، اجزاء باردار و اجزاء خنثی دارای حرکت، برخورد یا تلاقی و یا واکنش می دهند. محیط گازی با حضور اجزاء باردار دارای انرژی، مهمولاً الکترونها، به سمت ایجاد محیط یگانه پلاسما میروند. تعداد بالایی از واکنشها وجود دارند که در پلاسما مولکولی میتوانند رخ دهند، در هر برخورد مومنتم و انرژی باید بدون تغییر باشد. برخورد به طور کلی می تواند در سه دسته طبقه بندی شود:
(الف) برخورد الاستیک که در آن مومنتم بین اجزاء برخورد کننده توزیع می شود؛ اجزاء دچار تغییر مسیر میشوند ولی انرژی جنبشی آنها بدون تغییر باقی میماند.
(ب) برخورد غیر الاستیک که در آن مومنتم بین اجزاء برخورد کننده دوباره توزیع می شود اما با این تفاوت که مقداری از انرژی جنبشی اولیه به انرژی درونی یکی از اجزاء شرکت کننده انتقال مییابد. این تجزیه به برانگیختگی یا یونیزه شدن یکی یا هر دو جزء میانجامد.
(ج) برخورد فوق الاستیک که در آن مومنتم اجزاء برخورد کننده دوباره توزیع می شود و انرژی درونی یکی یا هر دو شرکت کننده به انرژی جنبشی نهایی شرکت کنندهها انتقال مییابد.
بیشتر برخوردها شامل تنها دو جزء میباشند. در برخوردهایی در فشارهای بالاتر، حضور سه شرکت کننده محتمل میباشد. این امر اجازه میدهد واکنشهای گوناگونی رخ دهد چون جزء سوم مومنتوم را خارج کرده و به دو جزء دیگر اجازه برخوردهایی را را میدهد که از نظر فیزیکی ممکن نبودهاند. جزء سوم می تواند یک اتم، الکترون و یا یک سطح دیگر باشد. در برخی برخوردهای آشکار دو جزء یک فتون منتشر شده می تواند نقش جزء سوم را ایفا کند. در حالت کم پایدار، یک ذخیره انرژی، بین اتمها و مولکولها روی میدهد که این اتمها و مولکولها میتوانند نقش مهمی را در مشخص کردن رفتار جنبشی پلاسما ایفا کنند. حالت برانگیخته دارای حرکات چرخشی و ارتعاشی با طول عمر زیاد است. اگرچه مقدار بیشتر انرژیهای درگیر معمولاً کمتر از انرژی حالت کم پایدار است، اما آنها میتوانند نقش یک مخزن انرژی را برای محیط پلاسما بازی کنند، برای مثال، میتوانند بر روی دمای الکترون در برخوردهای فوق الاستیک تأثیر بگذارند. بعضی از سطوح انرژی اتم یا مولکول ممکن است دارای عمر طولانی باشند، این حالت کم پایدار معمولاً قبل از آنکه اتم یا مولکولها انرژی الکترونیکی خود را به دیگر اجزاء پلاسما انتقال دهد، یک برخورد ایجاد می کند. ممکن است این انرژی برای یونیزه کردن یک اتم یا مولکول خنثی با پتانسیل یونیزه شدن پایین کافی باشد. این حالت یونیزه شدن را محبوس شدن[۷۸] مینامند. گازهای دارای سکون معمولاً دارای حالتکم پایدار طولانی و انرژی بالا هستند [۵۱-۴۹].
برخورد پلاسما و سطح
برخوردهای اجزاء پلاسما با سطح در معرض تابش قرار گرفته، ویژهترین فعل و انفعال در پروسه کاربردی مواد است. پلاسما می تواند انرژی جنبشی را با بهره گرفتن از یونهای شتاب گرفته و همچنین مولکولهای برانگیخته شده از نظر ارتعاشی انتقال دهد و همچنین انرژی شیمیایی را با اتمهای فعال شده با پلاسما و رادیکالها و همینطور انرژی الکترومغناطیس را با خراب کردن ذرات برانگیختهی الکترونی انتقال دهد. این فعل و انفعالات با سطح، پیچیده هستند و امکان دارد پروسههای مختلفی رخ بدهند [۵۱].
واکنشهای اتم، مولکول و سطح
اتمها، مولکولها و رادیکالها با یک توزیع حرارتی از انرژی، به سطح میرسند که در اکثر فرایندهای نساجی پلاسما در دمایی
بالاتر از دمای محیط قرار خواهد داشت. واکنشهای احتمالی در تابش پلاسما می تواند بین اجزاء پلاسما صورت پذیرد[۵۲].
جذب
اتمها، مولکولها و رادیکالها توسط یک میدان مغناطیسی تحت نیروی شتاب دهنده قرار گرفته و میتوانند با سطح پیوند برقرار کنند. از واکنش دو سویه پولاریزاسیون اتم، یک جاذبه الکترواستاتیک ایجاد می شود که نشان دهنده نیروی واندروالسی است. با این حالت جذب، که دارای پیوند واندروالسی است جذب فیزیکی گفته می شود. این یک پیوند ضعیف با انرژی پیوند حدود ۰۱/۰ تا ۲۵/۰ الکترون ولت است. اگر یک پیوند شیمیایی ایجاد شود؛ در این حالت یک تبادل الکترون والانس بین اتمهای برخوردکننده رخ داده است، این حالت را جذب شیمیایی میگویند و انرژی آن مانند انرژی پیوندهای شیمیایی، یعنی در حدود ۴/۰ تا ۴ الکترون ولت خواهد بود[۵۱].
پراکنش
سطحی که در مقابل پلاسما قرار میگیرد همیشه سطحی با بار منفی است در صورت برخورد یک یون(مثلاًA) با انرژی کافی به سطح، باعث جدا شدن یک اتم می شود که به این عمل پراکنش گفته می شود.
+A+D
در این شرایطD در معادله بالا می تواند یک اتم از سطح جامد یا اتم چسبیده به آن سطح باشد. این اتمهای خنثی جدا شده از سطح با انرژی جنبشی چند الکترون ولت وارد محیط پلاسما میشوند. تقریباً %۹۵ ازاتمهای پراکنش شده از سطح با ضخامتی در حدود چند آنگستروم، درنتیجه برخورد پی در پی با سطح جامد از سطح جدا میشوند.
اتمها و مولکولهای برخورد کننده که به سطح میچسبند اجزاء مواد جذب شده هستند. اگر Aیک اتم در حال برخورد باشد و S سطح باشد هر دو حالت پدیده جذب در واکنش زیر ارائه شده است.
یک مولکول در حال برخورد ((A=B با پیوند چندگانه می تواند با شکستن یکی از پیوندهایش به صورت شیمیایی جذب شود.
درحالیکه مولکولهای تک پیوندی غالباً تجزیه شده و به صورت جداگانه با سطح پیوند برقرار می کنند.
امروزه تنوع زیاد و در حال رشدی برای تولید گازهای یونیزه قابل استفاده در صنایع نساجی وجود دارد. در گازهای یونیزه شده، مخصوصاً در پلاسما، گونه های فعال میتوانند به وسیله برخورد یک الکترون پرانرژی با مولکول ماده تشکیل دهنده سطح تولید شوند. چون انتقال مومنتم بین الکترونها و مولکولهای گازی سنگینتر و یونهای پلاسما خیلی کارآمد نیست، به عنوان یک نتیجه میتوان گفت در پلاسما، قابلیت فعالیت بالای شیمیایی می تواند خصوصاً در فشار پایین گاز و اجزاء باردار چگال و در محیطی که دمای یون و گاز نزدیک به دمای محیط باشد کاربردی شود.
پلاسما به صورت یک مجموعه از بارهای مثبت و منفی است که به صورت تجمعی رفتار می کنند. این نشان میدهد که بارها نه تنها بر هم نیرو اعمال می کنند بلکه این نیروها، نیروهای غالب نیز هستند. گازها در یک دمای مطلق(غیر صفر) دارای تعدادی اتم یونیزه شده هستند که به صورت یونهای مثبت و منفی میباشند. این ذرات باردار در گازها هنگامی توانایی تغییر خصوصیات گازها را دارند که غلظت یونها به حدی رسیده باشد که حرکت ذزات گاز را محدود نماید. پلاسما به دو روش سرد و گرم وجود دارد [۵۳].
انواع پلاسما
پلاسمای گرم
در پلاسمای گرم الکترونها و اجزاء اتمی و مولکولی در دمای خیلی زیاد وجود دارند و پلاسما در این حالت تقریباً به طور کاملاً یونیزه شده و به تعادل کامل ترمودینامیکی نزدیک شده است. موارد مصرف این نوع پلاسما در فن آوری لیزری صنایع هستهای و متالورژی میباشد. در این پلاسما دمای الکترون ◦k100000 و دمای یون k◦۱۲۷۳ میباشد که با دمای اتم یکسان است [۵۱].
پلاسمای سرد
در پلاسمای سرد الکترونها در دمای بالا و اجزاء اتمی و مولکولی در دمای پایین میباشند؛ به عبارت دیگر، درجه یونیزاسیون آن پایین است که به آن پلاسمای غیرگرمایی و یا غیرتعادلی هم گفته می شود. پلاسمای سرد گازی است که از الکترونها، یونهای مثبت و منفی، اتمها و مولکولهای گاز خنثی، رادیکالهای آزاد، اجزاء برانگیخته و فوتونها تشکیل شده است. همانطورکه گفته شد در این نوع پلاسما اجزاء اتمی، مولکولی و یونی دارای دمای اتاق هستند ولی دمای الکترونها K◦ ۳۰۰۰ -۲۰۰۰ میباشد. پلاسمای سرد به دو روش تخلیه هالهای[۷۹] و تخلیه الکترونی[۸۰] میباشد. گازهای سرد پلاسما اغلب برای اصلاح سطح پلیمرها بکار برده میشوند و به تازگی برای اصلاح پارچههای نساجی حاصل از الیاف طبیعی و مصنوعی نیز استفاده میشوند. عملیات با پلاسمای گازهای مختلف شامل نیتروژن، اکسیژن، آمونیاک، گازهای ترکیبی… به طور گستردهای می تواند موجب تغییر جذب آب از آبدوستی متعادل به حالت غیرآبدوستی زیاد شود.
در یک راکتور پلاسما، واکنشهای شیمیایی به دو دسته واکنش همگن و غیرهمگن تقسیم میگردند. واکنش غیرهمگن بین ذرات پلاسما و سطح جامد که در حال غوطهوری یا تماس با پلاسما هستند انجام می شود، ولی واکنش همگن بین ذرات در فاز گاز اتفاق میافتد که به عنوان نتیجهای از برخورد غیرالاستیک بین الکترونها و ذرات سنگین و یا بین ترکیبات ذرات سنگین اتفاق میافتد. میدان مغناطیسی خارجی انرژی الکترونها را تأمین می کنند و الکترونها نیز آن را به گاز منتقل می کنند، تا پلاسما را به صورت متحرک نگهداری نمایند [۵۲-۵۰].
فرایند پلاسما را میتوان در حالتهای گوناگون انجام داد:
- زمینه را میتوان خارج منطقه پلاسما قرار داد.
- زمینه را میتوان مستقیماً در منطقه پلاسما تحت تکمیل قرار داد.
- زمینه را میتوان با یک محلول پلیمری یا گاز تکمیل کرد که به وسیله عملیات پلاسمای بعدی ثابت یا پلیمریزه می شود.
- زمینه را میتوان در پلاسما فعال کرد و سپس عمل پلیمریزاسیون به طریقه گرافت روی آن انجام داد.
فرایند پلاسما در دمای پایین را میتوان به سه دسته زیر تقسیم کرد:
- حکاکی[۸۱]: برداشتن لایهای از سطح
- پوشش[۸۲]: اضافه کردن ماده جدید به سطح
- اصلاح[۸۳]: تغییر فیزیکی- شیمیایی سطح