معمولاً یک شبکه متشکل از مؤلفهها و عناصر درون این مؤلفههاست. اما در ایجاد ساختمان مسائل، ممکن است بخشهای مهم تری از مؤلفهها وجود داشته باشد. بر طبق اندازه، سیستمی داریم که از زیر سیستمها ساخته شده، همه زیر سیستم از مؤلفهها، و هر مؤلفه از عناصر تشکیل یافته است. سه نوع مؤلفه در شکل ۳-۳ وجود دارد.
وابستگی بیرونی
حلقه وابستگی بیرونی
C2
C5
C4
C3
C1
شکل ۳-۳: انواع مؤلفههای یک شبکه
مؤلفههایی که هیچ کمانی به آن ها وارد نمیشود، مانند C1 و C2 مؤلفه های ابتدا هستند. مؤلفههایی که هیچ کمانی از آن ها خارج نمیشود، مانند C5، مؤلفههای انتها هستند و سرانجام، مؤلفههایی که هم کمان به آنها وارد میشود و هم خارج میشود، مانند C3 و C4، مؤلفههای میانی هستند. بعلاوه، C3 و C4 سیلکی از دو مؤلفه را تشکیل میدهند، چون بازخورد یکدیگرند. C2 و C4 حلقههایی دارند که خودشان را به خودشان متصل میکند. آن ها وابسته داخلی هستند، سایر اتصالات، معرف وابستگی میان مؤلفهها هستند که نشان میدهد وابسته بیرونی میباشند. مثالی از وابستگی میان مؤلفهها، ورودی – خروجی مواد در میان صنایع است. صنعت برق، الکتریسیته را برای سایر منابع از جمله خودش تامین میکند. اما این صنعت برای عملیات، بیشتر به صنعت ذغالسنگ وابسته است تا الکتریسیته خودش و نیز برای توربین هایش بیشتر به صنعت فولاد وابسته است.
مؤلفه شبکه تصمیمگیری با Ch, h=1, …, m نشان داده و فرض میشود که nh عنصر دارد که هرمدام را باeh1, eh2, …, ehmk نشان داده میشود. اثرات متقابل مجموعه مفروض از عناصر یک مؤلفه روی هر عنصر سیستم توسط برای اولویت استخراج شده از مقایسات زوجی به روش معمول AHP تعیین میگردد. این ماتریس برای نشان دادن جریان تاثیر از سوی مؤلفهای از عناصر به سمت خودش همانند حلقهای که در C4 جریان پیدا کرده، یا نشان دادن جریان تاثیر از سوی مؤلفهای که کمانی از آن به سمت مؤلفهای دیگر خارج شده، استفاده میشود. تاثیر عناصر در شبکه بر روی سایر عناصر آن شبکه به صورت ابر ماتریس ذیل نشان داده میشود:
C1
C2
CN
W=
C1
e11 e12 e1n1
W11
W21
C2
E21 e22 e2n2
W12
W22
WN2
CN
en1 en2 eNnN
W1N
W2N
WNN
e11
e12
e1n1
e21
e22
e2n2
eN1
eN2
eNM
Wij
شکل ۳-۴: ابرماتریس یک شبکه
یک بلوک ابرماتریس نامیده میشود که ماتریسی به شکل ذیل است:
Wij=
Wi1(j1)
Wi2(j1)
Wini(j1)
Wi1(j2)
Wi2(j2)
Wini(j2)
Wi1(jnj)