دربخش اول این فصل به بیان ادبیات مدیریت سرمایه درگردش شامل مفاهیم اساسی آن،سیاست های سرمایه درگردش،شاخص های مدیریت سرمایه درگردش،عوامل مدیریت سرمایه درگردش،تأثیرمدیریت سرمایه درگردش درعملکردمالی سازمان پرداخته شده است.دربخش دوم این فصل به بیان ادبیات تأمین مالی شامل تأمین مالی شرکت ها،روش های تأمین مالی شرکت هاشامل کوتاه مدت (اعتبارات تجاری، وام های بانکی کوتاه مدت واسنادتجاری)وتأمین مالی بلندمدت(وام بلندمدت،اجاره های بلندمدت) پرداخته است درادامه به معرفی اوراق قرضه به عنوان یکی ازابزارهای تأمین مالی جهانی پرداخته شده که درآن تعریف وخصوصیات اوراق قرضه بیان شده است.درادامه سهام عادی،سهام ممتازوانواع آن ها بعنوان ابزارهای دیگرتأمین مالی معرفی شده ودرنهایت به بررسی سودانباشته به عنوان منبع داخلی تأمین پرداخته است.دربخش سوم این فصل به بحث سودآوری شرکت ها، سیاست تقسیم سود، روش های تقسیم سود،عوامل مؤثربرتقسیم سود شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران پرداخته شده است ودربخش چهارم این فصل هم به پیشینه تحقیق شامل،تحقیقات داخلی وخارجی پرداخته شده است.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱ مقدمه
تحقیق علمی عبارت است از مشکل گشایی و پیگیری یک روش گام به گام، منطقی و تحقیق برای شناسایی مشکل، گرد آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها و استنتاج متغیر از آنها. از این رو تحقیق علمی صرفاً مبتنی بر تجربه یا برداشتهای شخصی و درک مستقیم نیست، بلکه هدفمند و دقیق است.
چگونگی گردآوری شواهد و داده ها و تحلیل و تبدیل آنها به یافته ها درفرایند تحقیق را روش شناسی تحقیق می نامند. این سوال که چگونه داده ها گردآوری شوند و مورد تحلیل قرار گیرند، به طوری که ابهام حاصل از آنها به حداقل ممکن کاهش یابد، همان روش شناسی تحقیق است. بر این اساس روش تحقیق وسیله یا طریقۀ تعیین این امر است که چگونه یک فرضیه تحقیق مورد تایید قرار می گیرد و یا رد می شود. به عبارت دیگر روش تحقیق ، چهارچوب عملیات یا اقدام های انجام شده برای تحقق هدف، جهت بررسی فرضیه های تحقیق را فراهم می کند.
در این فصل به روش شناسی تحقیق پرداخته که فرایند تحقیقی را هدایت نموده و محقق را در، بدست آوردن شناخت از موضوع و نتیجه گیری یاری می نماید. برای این منظور در ابتدا به روش تحقیق، جامعه آماری ، نمونه آماری ، متغیرهای تحقیق و در ادامه به ابزار گردآوری داده ها و در نهایت به روش تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده اشاره می شود.
۳-۲ روش تحقیق
روش تحقیق به مجموعه ای از قواعد، ابزار و راههای معتبر (قابل اطمینان) و نظامیافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات است (عزتی، ۱۳۷۶). بر اساس ماهیت و روش، تحقیقات علمی را میتوان به پنج گروه تحقیقات تاریخی، توصیفی، همبستگی یا همخوانی، علیّ(پس رویدادی) و تجربی (آزمایشی) تقسیم کرد (حافظ نیا، ۱۳۸۷). روش تحقیق حاضر از سه دیدگاه هدف، ماهیت و محتوایی و شیوه اجرا تقسیم بندی شده است.
۳-۲-۱ روش تحقیق از نظر هدف
این تحقیق از منظرهدف از نوع تحقیقات کاربردی است. تحقیق کاربردی تلاشی برای یافتن پاسخی برای حل یک معضل و مشکل عملی، که در دنیای واقعی وجود دارد. این تحقیق از نتایج تحقیقهای بنیادی به منظور بهبود و به کمال رساندن رفتارها، روشها، ابزارها، وسایل، تولیدات، ساختارها و الگوهای مورد استفاده جوامع انسانی استفاده مینماید. درواقع یک تحقیق کاربردی تحقیقی است که از اطلاعات واقعی و روشهای مختلف آماری برای رد یا عدم رد فرضیهها استفاده میگردد و در حوزه تئوری اثباتی قرار میگیرد.
۳-۲-۲ روش پژوهش از نظر ماهیت و محتوا
در این پژوهش از این رو که در پی یافتن رابطه معنیداری بین متغیرهای تحقیق هستیم و همینطور به مطالعه حدود تغییرات متغیر وابسته با توجه به حدود تغییرات متغیرهای مستقل میپردازیم، در زمره پژوهشهای توصیفی-همبستگی قرار دارد.
۳-۲-۳ روش انجام پژوهش
انجام این پژوهش در چارچوب استدلالات قیاسی– استقرائی(استقراء به معنی از جزء به کل رسیدن) میباشد، بدین معنی که مبانی نظری و پیشینه پژوهش از راه مطالعات کتابخانهای، مقالات و سایتها در قالب قیاسی و گردآوری اطلاعات برای تأیید یا رد فرضیهها در قالب استقرائی میباشد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی و همبستگی می باشد.
۳-۳ قلمرو تحقیق
قلمرو تحقیق بسته به ابعاد آن در سه حیطه متفاوت ، به شرح زیر مورد بررسی قرار گرفته است:
۳-۳-۱ قلمرو زمانی
قلمرو زمانی این تحقیق از ابتدای سال ۱۳۸۸ تا پایان سال ۱۳۹۲ می باشد.
۳-۳-۲ قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی پژوهش حاضر،بررسی تاثیر مدیریت سرمایه درگردش و تصمیم گیری مالی بر سودآوری شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران است.
۳-۳-۳ قلمرو مکانی
چارچوب مکانی تحقیق شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است .
۳-۴ ابزارهای جمع آوری اطلاعات
اطلاعات مورد نیاز با توجه به نوع آنها به شیوه های مختلف جمع آوری می شوند.در این تحقیق اطلاعات فصل اول و دوم که مربوط به مباحث تئوریک و ادبیات موضوع می شود ، به شیوه کتابخانه ای و با بهره گرفتن از مقاله های خارجی و داخلی گردآوری خواهند شد. جهت گردآوری اطلاعات فصل سوم که داده های مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس می باشد ازنرم افزار اکسل و نرم افزار ره آورد نوین استفاده می شود.
۳-۵ جامعه آماری(N)و روش نمونه گیری
جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران می باشد که دارای اطلاعات لازم جهت محاسبه متغیرهای تحقیق، طی دوره مورد بررسی بوده اند و همچنین هر یک از شرکتها، یک صنعت خاص را تشکیل می دهند. بر اساس بررسی های صورت گرفته، جامعه آماری این تحقیق شامل شرکتهایی است که حداقل از اول سال ۱۳۸۸ در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده بودند. برای انتخاب نمونه در این تحقیق از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است. بدین صورت که ابتدا کلیه شرکتهایی که حداقل از اول فروردین ۱۳۸۸ در بورس پذیرفته شده بودند فهرست شدند و سپس کلیه شرکتهایی که دارای شرایط زیر باشد به عنوان نمونه انتخاب شدند:
کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس در تاریخ ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ ۵۷۶
شرکتهایی که بعد از تاریخ ۲۹/۱۲/۱۳۸۸ در بورس پذیرفته شده اند (۷۲)
شرکت هایی که سال مالی آنها به ۲۹ اسفند ختم نمی شود و یا تغییر سال مالی داده اند (۱۴۱)
شرکت های واسطه گری مالی( سرمایه گذاری، هلدینگ، لیزینگ و بانک ها و بیمه) (۸۵)
شرکتهایی که طی دوره تحقیق در حالت تعلیق بوده و یا از بورس خارج شده اند (۶۵)
شرکت هایی که صورتهای مالی ۱۳۹۲ خود را هنگام انجام این تحقیق ارائه نداده بودند (۴۶)
شرکت هایی که اطلاعات آن ها برای بدست آوردن برخی متغیرهای تحقیق کافی نبود (۲۶)
کل جامعه آماری قابل آزمون با در نظر گرفتن پیش فرضها ۱۴۱
۳-۶ فرضیه ها و مدلهای تحقیق
دراین پژوهش به منظوربررسی تاثیرمدیریت سرمایه درگردش و تصمیم گیری مالی بر سودآوری شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران،فرضیه هایی به شرح زیرمطرح شده است:
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
بین تصمیم گیری در مورد تامین مالی شرکت و ترکیب سرمایه در گردش رابطه معناداری وجود دارد.
بین ترکیب سرمایه درگردش و سودآوری شرکت رابطه معنا داروجود دارد.
تصمیم گیری برای تامین مالی شرکت، بر سود آوری آن تاثیرگذار است.
تعامل ترکیبی نسبت سرمایه در گردش و بدهی شرکت، تاثیر معنی داری بر سود آوری آن دارد.
متغیرهایکی ازعناصراصلی پژوهش می باشند.آن ها می توانندازلحاظ مقدارتغییرکنند و معمولاً می توانندارزش های عددی متفاوتی بپذیرند.(به زبان آماری،یعنی واریانس داشته باشند.)(هومن،۱۳۷۳)
۳-۷متغیرهای پژوهش
اولین گام برای آزمون فرضیه های پژوهش،ارائه تعریف دقیق ومناسب ازمتغیرهایی است که امکان اندازه گیری خصوصیات موردتوجه درپژوهش رامیسرسازد.متغیرهای این پژوهش به منظورآزمون فرضیه ها،به سه گروه تقسیم می شودکه درادامه به تشریح هریک ازآن ها پرداخته می شود.
الف)مدیریت سرمایه درگردش
سرمایه در گردش یک شرکت مجموعه مبالغی است که در دارایی های جاری سرمایه گذاری می شود. طبق نظر اسکیلینگ(اسچیلینگ[۸۸]،۱۹۹۶) نیز عموماً واژه سرمایه در گردش به سرمایه گذاری سازمان در دارایی های جاری، بدهی ها ی جاری،وجوه نقد، اوراق بهادار کوتاه مدت،حسابهای دریافتنی و موجودی کالا مربوط می شود و مدیریت سرمایه در گردش نیز عبارت است از تعیین حجم و ترکیب منابع و مصارف سرمایه در گردش به نحوی که ثروت سهامداران افزایش یابد.
سرمایه در گردش را با معیارها و مؤلفه های مختلفی می سنجند که در اینجا تحت عنوان شاخص های مدیریت سرمایه در گردش ذکرمی گردد .چرخه نقدینگی[۸۹] (CCC) مؤلفه اصلی مدیریت سرمایه درگردش به حساب می آید که در برگیرنده مدت زمان وصول مطالبات، مدت زمان نگه داری موجودی کالا و مدت زمان پرداخت حسابهای پرداختنی می باشد.
عوامل زیادی همچون مدیریت وجوه نقد، ابزارهای کنترل ریسک،نسبت بدهی، جریان نقدی عملیاتی وغیره بر روی سرمایه در گردش سازمان تاثیر می گذارد که اگر به خوبی توسط سازمانها شناسایی شده و مورد استفاده قرار گیرد می تواند در ارتقای عملکرد سرمایه درگردش سازمان مفید واقع شود. به نوبه خود مدیریت سرمایه در گردش و سیاست های سرمایه در گردش اتخاذ شده در سازمان نیز می تواند بر عملکرد مالی سازمان تاثیر گذار باشد و موجب افزایش سودآوری سازمان گردیده و یک موقعیت نقدینگی بهینه را برای آن فراهم سازد.
باتوجه به اینکه اتکا محقق برمقاله اصلی(لاتین)بوده لذا درمحاسبه نسبت سریع طبق مقاله اصلی (لاتین)،تنهاموجودی کالاازدارایی جاری کسرگردیده وتقسیم بربدهی جاری شده است وپیش پرداخت هادر محاسبه نسبت سریع نقشی نداشته اند.
ب)تصمیم گیری مالی
تصمیمهای مالی مدیریت برای بهبود وضع مالی شرکت مهم و حیاتی است، اما تصمیم های نابخردانه می تواند در نهایت منتج به ورشکستگی شرکت گردد. لذا مدیران ناگزیرند به هنگام تصمیم گیری در موردترکیب بهینه ساختار سرمایه، از عوامل مختلفی نظیر عوامل اقتصادی و ویژگیهای شرکتی استفاده کنندو باید تصمیم گیری های مربوط به تأمین مالی و آثاری که این عوامل بر ساختار سرمایه می گذارند،موردتوجه قرار دهند. تامین مالی عمدتا از طریق انتشار سهام ، فروش اوراق قرضه و وام و اعتبارصورت می گیرد. واحدهای تجاری برای انجام فعالیتهای عملیاتی وسرمایه گذاری خودنیازبه وجه نقددارند.تأمین مالی می تواندازمنابع مختلف صورت گیردوهرمنبع مالی دارای تأثیرات خاص خودبربازده ومخاطرات صاحبان واحدانتفاعی است.
عکس مرتبط با اقتصاد
ج)سودآوری
سودازجمله برترین شاخصهای اندازه گیری عملکردوارزشیابی وانگیزه انجام بیشترین تلاشهای تحقیقی حسابداری محسوب می شود. سودعبارتست ازمابه التفاوت بهای جاری اقلام هزینه منهای درآمدناشی ازفروش های جاری .سودآوری به توانایی شرکت هادربدست آوردن درآمدوسوداشاره می کند.درآمد یا سودخالص تنهامعیاراندازه گیری سودآوری می باشد.سرمایه گذاران واعتباردهندگان علاقه زیادی به ارزیابی سودآوری جاری وآتی شرکت دارندوشرکت هابرای جذب سرمایه مورد نیاز خود مجبورند سودکافی برای تأمین بازده مناسب جهت سرمایه گذاران واعتباردهندگان بدست آوردند.
حسابداری266″ />
۳-۸نحوه آزمون فرضیه های تحقیق
مسأله آزمون فرضیه در مباحث آماری به این صورت توصیف می گردد که آیا مشاهدات یا یافته های معین که می خواهیم آن را تحلیل کنیم به اندازه کافی به مقدار مفروضی که ما را به پذیرش فرضیه اظهار شده وارد می کند، نزدیک شده است یا خیر؟
در علم آمار فرضیه اظهار شده ، فرضیه عدم نامیده می شود که با نماد H0 نشان داده می شود. فرضیه عدم معمولاً در مقابل فرضیه آلترناتیو که با نماد H1 نشان داده می شود، آزمون می گردد. پس به طور کلی نظریه آزمون فرضیه ایجاد قوانین و روش هایی را برای تصمیم گیری درباره پذیرش یا عدم پذیرش فرضیه عدم بررسی می کند. به عبارت دیگر آزمون معنی دار بودن، روشی است که با بهره گرفتن از نتایج نمونه ای درستی یا نادرستی فرضیه عدم را تعیین (تحقیق) می کند.
۳-۸-۱ ضریب همبستگی
ضریب همبستگی (P)درجه وابستگی دو متغیر را اندازه گیری می کند . در همبستگی هر دو متغیر موردنظر تصادفی هستند و به طور قرینه در نظر گرفته می شوند یعنی تفاوتی بین متغیر وابسته و متغیر توضیحی قائل نمی شود . اشکال زیر سه نوع مختلف همبستگی منفی کامل ، عدم همبستگی و همبستگی مثبت کامل را نشان می دهد .
نمودار(۳-۱):انواع همبستگی:
P=1
(۱) (۲) (۳)
نمودار(۳-۱) سه نوع مختلف همبستگی منفی کامل،عدم همبستگی و همبستگی مثبت کامل رانشان می دهد. رابطه بین دومتغیر معمولاً توسط ضریب همبستگی اندازه گیری می شود که مقدارش (۱-) در خصوص همبستگی منفی کامل تا (۱+) در خصوص همبستگی مثبت کامل تغییر می کند ضریب همبستگی متغیر تصادفی Y ، X در جامعه بر اساس رابطه ذیل تعریف می شود :
شکل (۱) همبستگی خطی منفی کامل را بین y ، x نشان می دهد . بنابراین هنگامی که x افزایش مییابد y به صورت کامل و قابل پیش بینی کاهش خواهد یافت . در شکل (۲) نمودار۳-۱ حالتی نشان داده شده است که رابطه بین y ، x وجود ندارد به عبارت دیگر وقتی که x افزایش می یابد y به گونهای تغییر نمی کند که قابل پیش بینی باشد بنابراین می توان گفت که هیچ گونه همبستگی بین y ، x وجود ندارد . شکل (۳) نیز موردی را نشان می دهد که رابطه خطی مثبت کامل بین y ، x وجود دارد. در این حالت وقتی که x افزایش می یابد y به صورت کاملاً قابل پیش بینی افزایش خواهد یافت. در تفسیر ضریب همسبتگی لازم است به این نکته توجه شود که این ضریب فقط شدت همبستگی خطی بین دو متغیرهای تصادفی y ، x را اندازه گیری می کند. اگر ضریب همبستگی بین دو متغیر تصادفی برابر صفر باشد به این معنی است که این دو متغیر با هم رابطه خطی ندارند ولی بعید نیست که با یکدیگر به صورت غیر خطی مرتبط باشند.
۳-۸-۲ آزمون معنی دار بودن ضریب همبستگی
فرضیات مورد آزمون به شرح زیر می باشد :
بین Y ، X همبستگی معنی دار وجود ندارد : H0: P=0
بین Y ، X همبستگی معنی دار وجود دارد : H1: P≠۰
برای آزمون فرضیه H0: P=0 در مقابل فرضیه H1:P≠۰ ازآزمون فیشراستفاده می شود.
۳-۸-۳آزمون دوربین- واتسون
برای آزمون همبستگی پیاپی در جملات خطا از آزمون دوربین- واتسون استفاده شده است. آزمون دوربین- واتسون بر مدل خطای خود همبسته مرتبه اول مبتنی است. این مدل به صورت زیر بیان میشود:
t = Pεt-1 + Vtε
که در رابطه مزبور P؛ پارامتر خود همبستگی با مقدار -۱≤ p ≤+۱و Vt؛ متغیر مستقل با فرض Vt ≈ N(0, σ۲) است. در این مدل وقتی که p مثبت باشد، خود همبستگی مثبت و وقتی که p منفی باشد، خود همبستگی منفی وجود دارد. در حالت p = 0 خود همبستگی وجود ندارد. برای انجام آزمون دوربین- واتسون از فرضیه زیر استفاده شده است: