۹۲٫۷
۹۲٫۷
قراردادی
۷
۷٫۳
۱۰۰
نمودار ۳-۷: نمودار مربوط به نوع استخدام کارکنان
۳-۵ ابزار پژوهش
در این پژوهش بر اساس اهداف از پرسشنامههای زیر استفاده شد. پرسشنامههای مورد استفاده همراه با شواهد روایی و پایایی آن ها ارائه شده است.
۳-۵-۱ پرسشنامه رفتارهای ضدتولید
این پرسشنامه بوسیله فاکس اسپکتور (۲۰۰۲)، طراحی و تدوین شده است و شامل رفتارهای ضدتولید معطوف به افراد و معطوف به سازمان میباشد که بر اساس اهداف و رفتارها طبقهبندی شده است. این پرسشنامه توسط مهداد و عارفین (۲۰۰۹) ترجمه و برای اولین بار در ایران بر روی آزمودنیهای ایرانی مورد استفاده قرار گرفته است. فاکس و همکاران (۲۰۰۲)، آلفای کرونباخ بالایی را برای رفتارهای ضدتولید معطوف به سازمان و کارکنان به ترتیب ۸۸/۰، ۹۶/۰ گزارش نمودهاند. همچنین اسپکتور و فاکس (۲۰۰۵) آلفای کرونباخ ۸۴/۰ به رفتارهای معطوف به سازمان و ۸۵/۰ به رفتارهای معطوف به کارکنان گزارش نمودهاند. در ایران نیز مهداد و همکار (۲۰۰۹)، ضمن اجرای آن بر روی نمونهی ایرانی آلفای کرونباخ را برای رفتارهای ضدتولید کلی، معطوف به کارکنان و معطوف به سازمان را به ترتیب ۹۶/۰، ۹۱/۰ گزارش نموده است. و روایی آن نیز به ترتیب ۹۷/۰، ۹۶/۰ و ۹۱/۰ گزارش شده است. پاسخدهی به این ویژگیها در قالب مقیاس لیکرتی ۵ درجهای (هرگز، یکبار در سال، یک تا دو بار در ماه، یک تا دو بار در هفته، هرروز) امکانپذیر است. این پرسشنامه، شامل ۴۴ سؤال میباشد که از مجموعه سؤالات، ۲۰ سؤال میل به رفتار ضدتولید نسبت به سازمان و ۲۴ سؤال رفتارهای ضدتولید نسبت به افراد را مورد سنجش قرار میدهد. حداقل نمرات برای رفتارهای ضدتولید کلی، رفتارهای ضدتولید نسبت به سازمان و رفتار ضدتولید نسبت به افراد به ترتیب ۴۴-۲۰-۲۴ میباشد، درحالیکه حداکثر نمرات به ترتیب ۲۲۰-۱۰۰-۱۲۰ خواهد بود (مهداد و همکاران ۲۰۰۹). در مطالعه حاضر آلفای کرونباخ برای رفتارهای ضدتولید معطوف به سازمان و معطوف به همکاران و رفتارهای ضدتولید کلی به ترتیب:۸۹/۰، ۹۵/۰ و ۹۴/۰ بدست آمد.
۳-۵-۲ پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت فرم کوتاه NEO-FFI
این پرسشنامه توسط مک کرای و کوستا (۱۹۹۲) ساخته شده و توسط کنعانی و همکاران (۱۳۸۵) ترجمه و ضرایب پایایی به روش آلفای کرونباخ به دست آمده در هر یک از خرده مقیاسها به ترتیب ۸۰/۷۸، ۶۷/۰، ۷۴/۰، ۸۷/۰، ۷۸/۰ بوده و روایی آن برای روانرنجوری (۷۹/۰)، برونگرایی (۷۱/۰)، انعطافپذیری (۷۲/۰)، سازگاری (۷۱/۰)، و مسئولیتپذیری (۷۱/۰) به دست آمده است. پرسشنامه برای هر عامل، ۱۲ ویژگی وجود دارد که این ویژگیها با توجه به دارا بودن بیشترین بار عاملی در ارتباط با صفت مورد نظر انتخاب شدهاند. پاسخدهی به این ویژگیها در قالب مقیاس لیکرتی ۵ درجهای (کاملاً مخالفم، مخالفم، نظری ندارم، موافقم، کاملاً موافقم) امکانپذیر است این پرسشنامه شامل ۶۰ سؤال میباشد و برای هر عامل ۱۲ سؤال تعریف شده است. در ایران در مطالعات متعددی شواهد مربوط به روایی و پایایی آن در حد مطلوبی گزارش شده است. برای نمونه کیامهر (۱۳۸۱) و شکری، کدیور و دانشورپور (۱۳۸۶) برای این پرسشنامه، آلفای کرونباخ ۵۶/۰ تا ۸۲/۰ را گزارش نمودهاند.
۳-۵-۳ پرسشنامه رفتارهای شهروندی سازمانی
پرسشنامه رفتارهای شهروندی سازمانی بوسیله لی و آلن (۲۰۰۲)، تهیه و تدوین گردیده است. این پرسشنامه رفتارهای شهروندی سازمانی معطوف به سازمان و رفتارهای شهروندی سازمانی معطوف به همکاران را اندازهگیری میکند؛ و از آزمودنیها خواسته میشود که در یک مقیاس هفت درجهای لیکرت میزان اشتغال خود به این رفتارها را نشان دهند. این پرسشنامه شامل ۱۶ سؤال است که از مجموع سؤالات، سؤالهای ۸-۱ آن رفتارهای معطوف به همکاران و ۱۶-۹ آن رفتارهای شهروندی معطوف به سازمان را میسنجد. آلفای کرونباخ گزارششده توسط لی و آلن (۲۰۰۲) برای رفتارهای شهروندی معطوف به کارکنان و رفتارهای شهروندی معطوف به سازمان به ترتیب ۸۳/۰ و ۷۷/۰ میباشد. این پرسشنامه برای اولین بار در ایران به وسیله مهداد و عارفین (۲۰۰۹) ترجمه و بر روی آزمودنیهای ایرانی مورد استفاده قرار گرفته است. آلفای کرونباخ به دست آمده برای این پرسشنامه توسط مهداد و عارفین (۲۰۰۹) برای کل آزمودنیها در رفتارهای شهروندی سازمانی کلی و رفتارهای شهروندی معطوف به کارکنان و رفتارهای شهروندی معطوف به سازمان به ترتیب ۹۳/۰، ۹۰/۰ و ۸۹/۰ میباشد. در مطالعه حاضر آلفای کرونباخ برای رفتارهای شهروندی معطوف به همکاران و معطوف به سازمان و رفتارهای شهروندی کل به ترتیب: ۸۱/۰، ۸۵۲/۰ و ۸۹/۰ به دست آمد؛ و روایی آن نیز ۹۳/۰، ۸۸/۰ و ۹۰/۰ گزارش شده است.
۳-۶ روش اجرا
با توجه به تهیه لیست کارکنان از کارگزینی روش گردآوری اطلاعات به صورت خودگزارشدهی و شامل جمع آوری پاسخهای ارائهشده به پرسشنامههای پژوهش بود. پژوهشگر ضمن توضیح در مورد اهمیت موضوع تحقیق از شرکتکنندگان تقاضا کرد که پرسشنامهها را به درستی مطالعه نموده و به سؤالات آن پاسخ دهند. پژوهشگر با حضور خود به سؤالاتی که پیش آمد پاسخ داد و توضیحات لازم داده شد. جهت حفظ اطلاعات ارائهشده محقق شخصاً پرسشنامهها را جمع آوری کرد و در نهایت یافتهها بصورت کلی ارائه شدهاند.
۳-۷ روش تجزیه و تحلیل دادهها
در تجزیه و تحلیل دادهها از دو سطح آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. که در سطح آمار توصیفی از میانگین، فراوانی و انحراف معیار برای توصیف شرایط موجود در نمونه تحقیق استفاده میشود و در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان برای بررسی رابطه بین متغیرهای پژوهش استفاده میگردد.
۳-۸ ملاحظات اخلاقی
پرسشنامهها بدون نیاز به نام و نامخانوادگی بودند. بنابراین اطلاعات ارائهشده به صورت گروهی جمع شد و مشکلات شغلی برای کارکنان پیش نیامد.
قبل از ارائه پرسشنامه موافقت مسئولان سازمان کسب شد.
پرسشنامهها را پژوهشگر شخصاً جمع آوری نموده تا کارکنان نگران مطالعه آن ها توسط سرپرستان نباشند.
فصل چهارم
نتایج
مقدمه
در این فصل، نتایج بررسی فرضیههای پژوهش از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان ارائه شده است.
۴-۱ یافتههای مربوط به فرضیههای پژوهش
رفتارهای ضدتولید
توزیع نمره مؤلفههای رفتارهای ضدتولید در جدول (۴-۱) نشان داده شده است. با توجه به جدول زیر، کمترین میانگین مربوط به رفتارهای ضدتولید نسبت به افراد و بیشترین آن رفتارهای ضدتولید سازمانی است.
جدول ۴-۱: آمار توصیفی مربوط به مؤلفههای رفتارهای ضدتولید
رفتارهای ضدتولید میانگین انحراف معیار کمترین
دانلود