ستایش و فعال قیومی(۱۳۹۱)، طی تحقیقی با عنوان “دوره تصدی حسابرس، چرخه عمر و کارایی سرمایه گذاری های بلند مدت” نشان دادند رابطه مثبت و معناداری بین دوره تصدی حسابرس و اندازه شرکت حسابرسی با کارایی سرمایه گذاری های بلند مدت وجود دارد. بر این اساس کیفیت حسابرسی و کیفیت حسابرس دارای نقشی با اهمیت در افزایش کارایی سرمایه گذاری های شرکت می باشند. همچنین این رابطه تحت تاثیر چرخه عمر شرکت قرار دارد و با افزایش عمر شرکت این رابطه تشدید می شود.
احمدپور و هماران(۱۳۹۱) به بررسی وتبیین اندازه دستگاه حسابرسی بر کیفیت حسابرسی پرداختند و مشاهده کردند که تفاوت معنی داری بین کیفیت حسابرسی در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی وجود ندارد.
کاشانی پور و همکاران(۱۳۹۱)، با بررسی رابطه بین دوره تصدی حسابرس و اقلام تعهدی اختیاری به این نتیجه رسیدند که بین اقلام تعهدی اختیاری و دوره تصدی حسابرس رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. یعنی زمانی که حسابرس چند سال به طور مستمر در شرکت صاحبکار فعالیت می کند باعث افزایش انعطاف پذیری صاحبکار در مدیریت سود با بهره گرفتن از اقلام تعهدی اختیاری می گردد.
ثقفی و معتمدی فاضل (۱۳۹۰)، با بررسی “رابطه میان کیفیت حسابرسی و کارایی سرمایه گذاری در شرکت های با امکانات سرمایه گذاری طی سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۸ “به این نتیجه رسیدند که چنانچه شرکت های با امکانات سرمایه گذاری زیاد، از حسابرسان با کیفیت بالاتر استفاده کنند، سطح بالاتری از کارایی سرمایه گذاری را تجربه خواهند کرد. ولی در عین حال کیفیت حسابرسی بالاتر تاثیری در کاهش دستکاری در اقلام تعهدی اختیاری ندارد.
نونهال و همکاران(۱۳۸۹)، با بررسی رابطه بین کیفیت حسابرس و قابلیت اتکای اقلام تعهدی به این نتیجه رسیدند که شرکت های حسابرسی شده توسط حسابرس با کیفیت بالاتر در مقایسه با شرکت های حسابرسی شده توسط حسابرس با کیفیت پایین تر، دارای ضریب پایداری اقلام تعهدی بیشتری بوده و در نتیجه قابلیت اتکای اقلام تعهدی بالایی دارند.
حساس یگانه و آذین فر (۱۳۸۹)، در بررسی رابطه بین کیفیت حسابرسی و اندازه موسسه حسابرسی به این نتیجه رسیدند که بین کیفیت حسابرسی و اندازه حسابرس رابطه معناداری وجود دارد. بدین معنا که موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی از کیفیت حسابرسی بالاتری برخوردار هستند و در کشف تحریفات با اهمیت تواناتر هستند.
عزیزخانی و همکارانش(۲۰۰۷)، پژوهشی تحت عنوان “دوره تصدی حسابرسی، شرکای حسابرسی و اعتبار گزارشگری مالی” انجام دادند. نتایج نشان می دهد که دوره تصدی حسابرسی و شرکای حسابرسی با هزینه های پیش بینی شده حقوق صاحبان سهام در ارتباط است. همچنین دریافتند که افزایش دوره تصدی حسابرسی منجر به گزارشگری مالی با کیفیت خوب می گردد.
حساس یگانه و خالقی(۱۳۸۳)، به بررسی فاصله انتظاراتی بین حسابرسان و استفاده کنندگان از نقش اعتبار دهی حسابرسان مستقل پرداختند و نشان دادند که تفاوت معناداری بین فاصله انتظاراتی حسابرسان و استفاده کنندگان از نقش اعتباردهی حسابرسان مستقل وجود دارد.
فصل سوم
روششناسی تحقیق
سرفصل مطالب
طرح مسئله
تدوین فرضیه های تحقیق
روش تحقیق
طرح تحقیق
جامعه و نمونه آماری تحقیق
روش های گردآوری اطلاعات
قلمرو تحقیق
تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق و نحوه اندازه گیری آنها
روش های آماری برای تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه های تحقیق
تشریح مدلهای تحقیق
خلاصه فصل
۱-۳-مقدمه
هدف از انجام هر تحقیقی کشف واقعیت است این واقعیت با کاوش و روشنگری روابط منطقی مربوط به ویژگیهای اجزای موضوع تحقیق حاصل میگردد. پایه هر عمل و ارزش و اعتبار آن مبتنی بر روش شناختن آن است. انتخاب روش تحقیق به هدفها و ماهیت موضوع تحقیق و امکان اجرای آن بستگی دارد. به عبارت دیگر هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که محقق مشخص نماید چه روش و شیوهای را آغاز کند تا او را دقیقتر و سریعتر در دستیابی به پاسخ پرسشهای مورد نظر یاری کند. در فصل دوم، به بررسی مبانی نظری و ادبیات موضوع پرداخته شد. همانگونه که ذکر شد، تحقیق حاضر به بررسی تاثیر کیفیت حسابرس بر مکانیزم کشف تقلب در واحدهای صاحبکار با تاکید بر چرخه عمر شرکت می پردازد، از این رو در فصل حاضر روش تحقیق استفاده شده توسط پژوهشگر تشریح می شود. به این ترتیب که ابتدا جامعه آماری، نمونه آماری و فنون جمعآوری داده ارائه می گردد. سپس فرضیات پژوهشی تحقیق، قلمرو مکانی و زمانی تحقیق و بعد از آن، به تشریح نحوه محاسبه متغیر مستقل و وابسته تحقیق پرداخته می شود.در ادامه مدل رگرسیونی مورد نیاز جهت آزمون فرضیات تحقیق ارائه شده و سرانجام آزمونهای آماری استفاده شده در تحقیق، جهت بررسی فرضیات مطرح شده، ارائه میگردد.
از این رو در تحقیق حاضر هدف بررسی رابطه بین متغیرها میباشد، برای بررسی رابطه بین متغیرها از روش همبستگی پیرسون استفاده و برای بررسی اثر متغیرها بر یکدیگر از رگرسیون خطی استفاده مینمائیم.
۲-۳-روش تحقیق
تحقیقات از لحاظ ماهیت و روش به تحقیقات تاریخی، توصیفی، همبستگی یا همخوانی، علل یا(پس از وقوع) و تجربی یا آزمایشی تقسیم میشوند (سرمد و همکاران، ۱۳۸۸، ص ۶۵).
این تحقیق از لحاظ تحقیقات حسابداری از نوع تحقیقات بازار سرمایه است و از لحاظ روششناسی با توجه به عنوان تحقیق، از نوع علل پس از وقوع میباشد و از نقطه نظر هدف، کاربردی است. این نوع تحقیقات برای کسب اطلاع از رابطه بین متغیرها انجام میپذیرد. در این نوع تحقیقات محقق میخواهد بداند که آیا بین دو گروه از اطلاعات رابطه و همبستگی وجود دارد یا خیر، و در صورت وجود ارتباط به دنبال بررسی میزان و چگونگی (مثبت یا منفی) تأثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته است. به لحاظ تحلیل آماری، این پژوهش از تکنیک رگرسیون چند متغیره استفاده خواهد نمود. برای اندازهگیری ضریب همبستگی بین متغیرها نیز با توجه به نوع مقادیر و کمیتها از روشهای مختلفی استفاده میشود.
۳-۳-پرسش تحقیق
برای بهبود در فهم کیفیت حسابرسی پژوهش های متعددی در دنیا انجام شد تا درک بهتری از این مفهوم به دست آید و هم رابطه بین کیفیت حسابرسی با سایر متغیر ها مشخص شود. لذا در تحقیق حاضر سوال زیر مطرح می شود
چه رابطه ای بین کیفیت حسابرس و مکانیزم کشف تقلب در واحدهای صاحبکار با تاکید بر چرخه عمر شرکت وجود دارد؟
۴-۳-فرضیه تحقیق
پس از انتخاب و تعیین مسأله، فرضیه تحقیق ارائه میگردد. فرضیه در واقع، بیان حدسی و فرضی در مورد روابط احتمالی بین دو یا چند متغیر است.(خاکی، ۱۳۸۸، ص ۱۱۵). با تعمق در تحقیقات انجام شده در دنیا جهت پاسخگویی به پرسشهای مطرح شده و دستیابی به هدف تحقیق، فرضیه های زیر تدوین شده است.
-۱-۴-۳فرضیه اصلی تحقیق
آیا بین کیفیت حسابرس و مکانیزم کشف تقلب در واحدهای صاحبکار با تاکید بر چرخه عمر شرکت رابطه وجود دارد.
-۲-۴-۳فرضیه های فرعی تحقیق
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در برآوردهای حسابداری در مرحله رشد رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در برآوردهای حسابداری در مرحله بلوغ رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در برآوردهای حسابداری در مرحله افول رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در به کارگیری رویه های حسابداری در مرحله رشد رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در به کارگیری رویه های حسابداری در مرحله بلوغ رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در به کارگیری رویه های حسابداری در مرحله افول رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در قوانین در مرحله رشد رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در قوانین در مرحله بلوغ رابطه وجود دارد.
آیا بین اندازه موسسه حسابرسی و میزان کشف تقلب در قوانین در مرحله افول رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در برآوردهای حسابداری در مرحله رشد رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در برآوردهای حسابداری در مرحله بلوغ رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در برآوردهای حسابداری در مرحله افول رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در به کارگیری رویه های حسابداری در مرحله رشد رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در به کارگیری رویه های حسابداری در مرحله بلوغ رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در به کارگیری رویه های حسابداری در مرحله افول رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در قوانین در مرحله رشد رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در قوانین در مرحله بلوغ رابطه وجود دارد.
آیا بین دوره تصدی حسابرس و میزان کشف تقلب در قوانین در مرحله افول رابطه وجود دارد.
-۵-۳تعریف عملیاتی متغیر ها
-۱-۵-۳کیفیت حسابرس(متغیر مستقل):
سنجش و ارزیابی بازار از توانایی حسابرسی در کشف تحریفات با اهمیت و گزارش تحریفات کشف شده به عبارت دیگر کیفیت حسابرسی، افزایش توانایی حسابرسی در کشف تحریفات حسابداری و ارزیابی توانایی و استقلال حسابرس توسط بازار است “دی انجلو [۷۹]۱۹۸۱٫در این تحقیق جهت تعیین کیفیت حسابرس از دومعیار اندازه موسسه حسابرس و دوره تصدی حسابرس استفاده شده است. کیفیت حسابرسی مترادف با عدم قصور و در رابطه با اندازه گیری آن ، تعدیلات سنواتی به عنوان نماد کیفیت و تعدیلات سنواتی با اهمیت افشا نشده به عنوان قصور حسابرس تقلی شده است. جهت تعیین کیفیت حسابرس از دو معیار اندازه موسسه حسابرس و دوره تصدی حسابرس استفاده شده است.
-۱-۱-۵-۳اندازه موسسه حسابرسی:
دی انجلو (۱۹۸۱) اندازه موسسه حسابرسی را از طریق تعداد صاحبکاران آن اندازه گیری نمود و استدلال می کند حسابرسانی که دارای صاحبکاران بیشتری هستند زیان بیشتری را به خاطر قصور در کشف و گزارش تحریفات با اهمیت متحمل می شوند. در تحقیق حاضر سازمان حسابرسی به دلیل قدمت و تعداد زیاد کارکنان و حجم زیاد فعالیت های حسابرسی, دستگاه حسابرسی بزرگ و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی , دستگاه حسابرسی غیر بزرگ می باشد, که اگر موسسه حسابرسی کننده، سازمان حسابرسی و موسسه حسابرسی مفید راهبر باشد از متغیر مصنوعی یک، و در غیر اینصورت از عدد صفر استفاده می شود. در این تحقیق فرض می شود که سازمان حسابرسی به دلیل قدمت و تعداد زیاد کارکنان و حجم زیاد فعالیت های حسابرسی و موسسه حسابرسی مفید راهبر دستگاه حسابرسی بزرگ و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ، دستگاه حسابرسی غیر بزرگ می باشد.
-۲-۱-۵-۳دوره تصدی حسابرس:
موافقان تصدی بیشتر حسابرس بر ضعف اطلاعاتی حسابرس در مدت کوتاه تصدی حسابرسی تاکید کرده و معتقدند چرخش اجباری باعث به وجود آمدن ضعف اطلاعاتی حسابرس و در نتیجه باعث افزایش عدم تقارن اطلاعاتی بین حسابرس و صاحبکار و کاهش کیفیت حسابرسی می شود. دوره تصدی حسابرس در این تحقیق به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است که اگر دوره تصدی حسابرس ۳ سال و یا بیشتر باشد از متغیر مصنوعی یک، و در غیر اینصورت از متغیر مصنوعی صفر استفاده می شود.
-۲-۵-۳تقلب(متغیر وابسته):
“عبارت است از هرگونه اقدام عمدی یا فریبکارانه یک یا چند نفر از مدیران، کارکنان یا اشخاص ثالث ، برای برخورداری از یک مزیتی ناروا یا غیر قانونی”( استاندارد حسابرسی شماره ۲۴۰ تجدید نظر شده ۱۳۸۴).
-۱-۲-۵-۳تحریفات در برآوردهای حسابداری:
تحریفات در برآورد های حسابداری که مهم بوده و در گزارش حسابرسی ذکر شده است با کل تحریفات در برآوردهای حسابداری(تحریفات کشف شده و تحریفات کشف نشده ) تطبیق داده می شود . از مصادیق این طبقه از تحریفات می توان به موارد زیر اشاره کرد: تحریف در برآورد مالیات بر درآمد, تحریف در برآورد ذخیره بازخرید , تحریف در برآورد ذخیره کاهش ارزش موجودی ها و تحریف در برآورد ذخیره مطالبات مشکوک الوصول.
-۲-۲-۵-۳تحریفات در قوانین:
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.