شهرلنگرود با توجه به قرار گیری در منطقه تحت تأثیر عناصر اقلیمی می باشد که بروی طراحی پلان ها و خانه هایی که در این منطقه قرار دارد تأثیر بسزایی می گذارد این اقلیم با توجه به مطالعات بدست آمده، وجود دریا از یک جهت و ارتفاعات سلسله جبال البرز و وزش بادهای محلی جابجایی توده های هوایی شمالی و غربی پوشش تراکم جنگلی عرض جغرافیایی از تنوع زیادی برخوردار است و مهمترین عامل این منطقه ریزش باران است و نم و رطوبت همیشگی بر روی اصول طراحی در این منطقه تأثیر می گذارد که باید در طراحی مسکن و فضاهای مهم در این منطقه به آن توجه کرد و سعی در این داریم که اشکالاتی که در طراحی این ساختمانها به کار رفته است را بررسی کنیم و اصول صحیح در طراحی را با توجه به این اقلیم بیان کنیم به چند پرامتر در این زمینه می پردازیم اولین اصل در طراحی خانه های مسیر حرکت خورشید است که این عامل اصل در طراحی و قرار گیری پنجره ها است چون در منطقه به دلیل رطوبت استفاده از نور خورشید برای ساکنین بسیار ضروری است چون نور مناسب باعث شده که انرژی برق کمتری در خانه هدر رود.
۴-۱۰-۱ مسیر حرکت خورشید
کنترل موقعیت خورشید و سایه در تمام جنبه ها طراحی و پیشرفت کار از انتخاب اولیه موقعیت ساختمان و تقسیم بندی قطعات زمین تا انتخاب نهایی نوع گیاهان و جزئیات محوطه سازی انجام می شود.
جهت حرکت خورشید در تابستان بیشتر از زمستان است پس نوری که ما برای یک خانه احتیاج داریم و گرما در زمستان بیشتر است تا تابستان ما باید در تابستان برای ساختمان از سایه بان استفاده کرده و سعی کنیم نور را منتقل کنیم و در زمستان بتوانیم کمال استفاده از نور را موجود ببیرم در فصل زمستان خورشید میزان حرکت بسیار کوتاهتر و پایین تر از مسیر حرکت آن در تابستان است در فصل زمستان انرژی خورشیدی توسط جبهه شرقی و غربی ساختمانی جذب نمی شود زیرا در این فصل خورشید تقریباً از جنوب شرقی طلوع و در جنوب غربی غروب می کند پس باید سعی شود برای استفاده از انرژی خورشیدی در زمستان قرار دادن دیواره ها و پنجره های اصلی ساختمان در جبهه جنوبی آن است.
۴-۱۰-۲ (باد نامطلوب)
استفاده از فرم مناسب برای مقابله باد نامناسب در زمستان تأثیر باد بر ساختمان از دو طریق یعنی افزایش میزان نفوذ هوای خارج و همچنین افزایش هدایت حرارت از بدنه خارجی ساختمان ایجاد می گردد میزان انتقال حرارت به حدی افزایش می یابد که سبب اتلاف حرارت داخل ساختمان از سطوح خارجی آن میگردد در مناطقی که جهت باد زمستان مشخص است می توان فضاهای کم اهمیت را در آن قسمت قرار دارد.
۴-۱۰-۳ باد مطلوب
برای این که بتوان در مناطق شمالی که رطوبت هوا زیاد است باید بتوان در خانه ها کوران ایجاد کرد که این کوران سبب از بین رفتن زطوبت خانه شده و باعث شده یک محیط مناسب برای زندگی ایجاد شود. جهت خانه های مستطیل شکل، اما بهتر از محور بزرگتر خانه عمود بر جهت بادهای مطلوب استفاده شود اگر زاویه بین مبنا و باد قدری بیشتر یا کمتر از ۹۰ درجه باشد تهویه بهتر صورت می گیرد. جهت بنا باید به صورتی باشد که بتواند جریان هوا را به بهترین نحوه از داخل ساختمان عبور داد همچنین قرار دادن ساختمان در روی پیلوت باعث افزایش ارتفاع ساختمان و سرعت جریان هوای بیشتر می شود. ارتفاع پلانها و وجود حیاط که خود یک محیط برای چرخش باد در آن است همه این عوامل باعث چرخش مناسب باد در محیط و در نتیجه کم شدن رطوبت می تواند گردد .
۴-۱۰-۴ (محافظت ساختمانها در برابر تابش آفتاب)
۱- نصب پنجره در قسمت فوقانی دیوار
۲- ممانت از ایجاد پنجره در جهات شرقی غربی
۳- استفاده از دریچه های چوبی با شبکه های متحرک عایق در پشت پنجره ها
۴- استقرار ساختمان در جهت تابش حداقل انرژی خورشید
۵- استفاده هر چه بیشتر از دیوار های مشترک در مجموعه های ساختمانی و ایجاد بافت فشرده .
۶- استفاده از رنگ روشن در ساختمان بسیار موثر
۷- گشودن فضاهای اصلی به حیاط های داخلی یا فضاهای باز واقع در سایه
۸- استفاده از سایه بان های مناسب برای سطوح بازشوها
ایجاد کوران در فضاهای داخلی
۱- استفاده از پلان های طویل باریک
۲- احداث خانه ها بر روی پایه و جدا نمودن کف ساختمان از زمین
۳- استفاده از سقف های بلند
۴- پیش بینی فضاهای داخلی باز و یکپارچه
۵- پیش بینی فضاهای خارجی با مد نظر قرار دادن جهت وزش سیستم های مطلوب
۶- استقرار ساختمان ها در جهت وزش بادهای مطلوب
۷- پیش بینی حداقل ۲ پنجره یکی رو به باد و دیگری پشت به باد برای هر یک از اتاق ها
جلوگیری رطوبت :
۱- جلوگیری از تابش مستقیم خورشید و گیاهان واقع در داخل ساختمان
۲- استفاده از آبروهای سرپوشیده جهت آبیاری محوطه
۳- استفاده از تهویه کامل در آشپزخانه، حمام، دستشویی
۴- عدم استفاده از آبنما و نیز پوشش گیاهی در قسمت هایی مشرف به باد ورودی به داخل ساختمان باشد
۴-۱۱ روش شاخص دمای موثر
شاخص دمای موثرکه ترکیبی از دو عنصر دما و رطوبت نسبی می باشد یکی از روش های شناخت محدوده آسایش زیست اقلیمی در مناطق مختلف می باشدکه این روش در این تحقیق بر اساس امار لنگرود برای شب و روز جداگانه محاسبه شده است. جداول شماره ( ۵-۱) و ( ۵-۲ ) و ( ۵-۳) بررسی ضریب حرارتی روز و شب و میانگین به روش دمای موثر را نشان می دهند.
جدول ۴-۲۳ بررسی ضریب حرارتی روز به روش دمای موثر در شهرلنگرود
ایستگاه ماه |
لنگرود | |
مقدار ET روز | ضریب حرارتی روز |