تهیه میشوند.
هتروسیکلهای سنتزی دارای کاربردهای وسیعی از جمله در تهیه علفکشها (۱)، ضد قارچها (۲)، حشرهکشها (۳)، رنگها (۴)، تنظیمکننده نمو گیاهان (۵) و در بسیاری از بیماریها از جمله سرطان (۶) هستند (شکل ۱-۱) [۱, ۲].
(۳) (۲) (۱)
(۶) (۵) (۴)
شکل (۱-۱)
به دلیل وسعت کارایی ترکیبات هتروسیکل و اهمیت ویژه این ترکیبات در شیمی، همواره و بالاخص در دهه اخیر تلاش های زیادی در جهت ارائه و طراحی روش هایی برای سنتز این ترکیبات صورت گرفته است. هتروسیکلها به دو دسته آروماتیک و غیر آروماتیک تقسیم بندی میشوند. شیمی هتروسیکل مرهون سه کشف زیر است:
(۱ جداسازی چندین مشتق فوران از مواد گیاهی (۱۷۸۰ میلادی)
۲) کشف پیرول از تقطیرخشک استخوان و شاخ توسط رانگی (۱۸۳۴ میلادی)
۳) جداسازی پیکولین از قطران زغال سنگ توسط اندرسون شیمیدان اسکاتلندی (۱۸۴۶ میلادی)
بررسی شیمی هتروسیکل مرهون تلاش بی وقفه بسیاری از شیمیدانان، فیزیکدانان و زیستشناسان بوده است.
رفتار شیمیایی بسیاری از ترکیبات هتروسیکل را میتوان بر مبنای دو سیستم حلقوی توضیح داد:
۱) ترکیباتی که از جایگزینی یک یا چند گروه CH کربانیون سیکلوپنتادیانیل با ناجور اتمهایی مانندO ، S، Se، Te، N یا P به دست میآیند.
۲) ترکیبات هتروسیکل آروماتیکی که از جایگزینی یک یا چند گروه CH در بنزن به دست میآیند.
ترکیبات هتروسیکل در بسیاری از خواص شیمیایی نظیر: قدرت اسیدی، بازی، تمایل برای حمله هسته دوستی یا الکترون دوستی و قطبیت با هم متفاوت هستند. تفاوت ساختاری مهم آنها در تعویض هترواتم با هترواتم دیگر و یا تعویض مکان هترواتم در حلقه است. خصوصیت ساختاری مهم ترکیبات هتروسیکل این است که گروه های عاملی میتوانند به عنوان استخلاف یا بخشی از خود سیستم حلقوی ظاهر شوند. به عنوان مثال، نیتروژن بازی می تواند هم به صورت استخلاف و هم به صورت بخشی از حلقه آروماتیک قرار گیرد.
ترکیبات هتروسیکل در فرایندهای زیستی نقش کلیدی دارند. به عنوان مثال اجزای غذایی اصلی مانند تیامین (ویتامین)، نیاسین، ریبوفلاوین (ویتامین)، پیروکسول (ویتامین)، نیکوتیامید (ویتامین) و اسید آسکوربیک (ویتامین C) ترکیبات هتروسیکل هستند.
اهمیت و کاربردهای شیمی هتروسیکل باعث شده تا کار تئوری و سنتزی زیادی نیز در این زمینه صورت گیرد [۱, ۲, ۵].
ترکیبات هتروسیکل طبیعی
ترکیبات هتروسیکل از این لحاظ که در چرخه زندگی گیاهان و حیوانات به طور طبیعی سنتز میشوند، بسیار حائز اهمیتاند. از جمله این کاربردها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) محصولات طبیعی که دارای ساختار پیرول هستند:
پورفیرین[۱] ترکیب هتروسیکلی است که در آن چهار حلقه پیرول از طریق چهار پل متین به هم متصل شده اند و رنگدانهای است که در ساختار گیاهان باعث ایجاد رنگ می شود، همچنین در ماکرومولکولهایی مانند ویتامین یافت می شود شکل ۱-۲).
(۷)
شکل )۱-۲(
در صفرای پستانداران نیز مشتقات پیرول[۲] یافت می شود، این ترکیب دارای چهار حلقه پیرول بوده و از طریق پلهای زنجیری متین به هم متصل شده اند (شکل ۱-۳).
(۸)
شکل )۱-۳(
ب) محصولات طبیعی که به ایندول مربوط می شود:
برای اولین بار ترکیبات آلکالوئیدی حاوی مشتقات ایندول توسط پیرژوزف[۳] در سال ۱۸۱۸ میلادی از گیاهان جدا شدند. اما خود ایندول در سال ۱۸۶۶ میلادی توسط آدولف فون[۴] تهیه شد. یکی از سادهترین و در عین حال گستردهترین مشتقات ایندول، تریپتامین(۹) و ۵- هیدروکسی ترپیتامین (سروتونین) (۱۰) است، که هر دو آنها در گیاهان و حیوانات یافت میشوند (شکل ۱-۴).
(۱۰) (۹)
شکل )۱-۴(
ج) محصولات طبیعی که به پیریدین، کینولین و ایزوکینولین مربوط میشوند:
ترکیبات دارای حلقه پیریدین به صورت دارو، ویتامین، قارچکش و حلال استفاده میشوند. کوکائین (۱۱) و کینین (۱۲) دو نمونه از این ترکیبات هستند. کوکائین، آلکالوئیدی بلوری است که از برگ گیاه کوکا به دست آمده و به عنوان بازدارنده اشتها و بیحسکننده از آن استفاده می شود. کینین در پوست درخت گنه گنه یا سین کونا وجود دارد و از آن برای درمان مالاریا استفاده می شود. تعدادی از آلکالوئیدهای گروه تریاک مثل پاپاورین (۱۳)، نارکونین (۱۴)، مورفین و کدئین که همگی در دانه های خشخاش موجودند دارای سیستم حلقوی ایزوکینوولین و ایزوکینولین احیا شده هستند (شکل ۱-۵).
(۱۲) (۱۱)
(۱۴) (۱۳)
شکل (۱-۵)
د) محصولات طبیعی که به پیریمیدین مربوط میشوند:
سیستم حلقه پیریمیدین در تیمین (۱۵)، سیتوزین (۱۶) و اوراسیل (۱۷) که از اجزای ساختمانی اسیدهای نوکلئیک و پارهای از کوآنزیمها میباشند، وجود دارند شکل (۱-۶).
(۱۷) (۱۶) (۱۵)
شکل (۱-۶)
ه) محصولات طبیعی که به پورین مربوط می شود: