۲: میزان رضایتمندی مردم از اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
۳: شناخت میزان همکاری و مشارکت مردم با ناجا در اجرای طرح
۴:شناخت میزان و چگونگی تبلیغات و اطلاع رسانی پلیس به شهروندان در رابطه طرح
۵: شناخت اقشار مختلف حامی (سن، جنس، تحصیلات) در ارتقای امنیت
فرضیه ها:
۱: اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی احساس امنیت مردم را افزایش داده است.
۹۵/۵۸ درصد از مجموع ۹ سوال احساس امنیت افزایش یافته است.
۲: اجرای طرح مزبور رضایتمندی مردم را به دنبال داشته است،
۷ سوال ۳۴/۱۲ درصد می باشد رضایتمندی مردم را بدنبال داشته.
۳: مردم در اجرای طرح با نیروی انتظامی همکاری و مشارکت داشته اند.
۵ سوال ۴۱/۱۱ مردم در اجرای طرح مذکور همکاری داشته اند.
۴: نیروی انتظامی در تبلیغات و اطلاع رسانی به شهروندان برای طرح مزبور موفق بوده است.
۴ سوال ۷۶/۱۱ فرض صفر رد می شود، یعنی فرضیه تأئید شده است.
پیشنهادات:
کاربردی استمرار طرح، مستند سازی، تعامل با مراجع قضایی، جلب مشارکت مردم،آموزش همگانی از طریق صدا و سیما، تهیه برنامه های تبلیغاتی، اطلاع رسانی صحیح و جهت دار.
پژوهشی: بررسی موفقیت پلیس در مبارزه با اراذل و اوباش، بررسی رضایتمندی مردم، بررسی همکاری مردم، جرمی، حضور مقتدرانه پلیس، دستگیری اراذل و اوباش مهم جهت از بین بردن خلاء قانونی تنظیم لایحه ای.
پایان نامه فخرالدین موحدی ۱۳۸۴ مقطع کارشناسی ارشد دانشکده فرماندهی و ستاد دانشگاه علوم انتظامی
بررسی عملکرد ناجا در رابطه با اجرای طرح مبارزه با اراذل و اوباش از دیدگاه مردم شهر ساری در سال ۱۳۸۳
سوال های اصلی:
آیا عملکرد ناجا در اجرای طرح مبارزه با اراذل و اوباش و مزاحمان خیابانی از نظر مردم رضایت بخش و در افزایش احساس امنیت آنان مؤثر بوده است.
فرعی:
اجرای طرح مزبور چه میزان از حمایت های مردم را بدنبال داشته است؟
تبلیغات و اطلاع رسانی به شهروندان چه تأثیری در موفقیت طرح داشته است؟
فرضیه ها:
۱: میان اجرای طرح مبارزه با اراذل و اوباش و احساس امنیت توسط مردم رابطه وجود دارد.
۲: اجرای طرح مبارزه با اراذل و اوباش، حمایت های مردمی را بدنبال خواهد داشت.
۳: میان تبلیغات و اطلاع رسانی صحیح به شهروندان موفقیت طرح مذکور رابطه وجود دارد.
هدف اصلی:
آشنایی با دیدگاه مردم در ارزیابی عملکرد ناجا در اجرای طرح مبارزه با اراذل و اوباش و چگونگی احساس امنیت آنان ۱۷۶/۳ درصد نمونه معنی دار (sig<%5) فرض صفر رد می شود.
۱: نشان دهنده ی آزاد شدن اراذل و اوباش پس از اجرای طرح و حضور مجدد آنان در معابر عمومی.
تمایل مردم برای شکایت از اراذل و اوباش با توجه به پیش دستی نیروی انتظامی در اجرای طرح مقابله با اراذل و اوباش.
۲: همکاری جوانان ۹۵/۲ درصد متوسط بوده.
۳: میانگین ۳۱/۳ درصد بالاتر از متوسط ارزیابی شده سیما ۳۱ درصد برخورد با اراذل و اوباش ۱۷ درصد، اعلام نیروی انتظامی ۱۵، روزنامه ۳/۱۰
پیشنهاد: شکایت مردم، اجرای مستمر مفید می باشد، شاخص حمایت مردمی مد نظر باشد، اطلاع رسانی، آموزش همگانی، تبلیغ بیشتر ۱۱۰، حضور مقتدرانه پلیس، آموزش پرسنلی
بررسی میزان رضایتمندی شهروندان استانهای (چهارمحال و بختیاری، خوزستان، لرستان، استان تهران و تهران بزرگ) در نزاع دسته جمعی و مبارزه با اراذل و اوباش این پژوهش توسط معاونت تبلیغات و روابط عمومی (ساعس ناجا) در سال ۱۳۸۲ انجام شده است.
اهداف:
الف: بررسی میزان رضایتمندی شهروندان
ب: دستیابی به میزان همکاری مردم و پلیس در امر مبارزه با اراذل و اوباش
نتیجه و پیشنهادات:۸۵٪ مزاحمین خیابانی را در ردیف اراذل واوباش معرفی کرده اند پیشنهاد اعلامی حاکیست با اعزام تیم های به صورت پیاده یا موتور با مزاحمین خیابانی برخورد شود.
۴: نگرش بر پدیده اراذل و اوباش در سه ماهه اول سال ۱۳۸۲ نسبت به مشابه در سال گذشته. این پژوهش توسط فرماندهی استان گیلان معاونت اجتماعی انجام شده است.
اهداف تحقیق:
الف: بررسی مقایسه ای آمار اراذل و اوباش در طول سه ماه اول سال ۱۳۸۲
ب: ضمن بررسی ریشه ها و عوامل آن چگونگی مشارکت مردم در شناسایی و دستگیری اراذل و اوباش
ج: ارائه راهکارهای مناسب در خصوص برخورد با اراذل و اوباش
نتیجه و پیشنهاد:
ناجا در ماموریت خود نقاط آلوده را شناسایی و پاک سازی کند.
سازمانها و نهادهای همسو با همکاری ناجا بستر امنیت و آسایش را فراهم نماید.
جرم و خشونت و احساس امنیت در فضاهای عمومی شهر، آتوسا مدیری، فصلنامه ی علمی پژوهشی رفاه اجتماعی، سال ششم، شماره ۲۲٫
هدف مقاله با بررسی رابطه میان جرم، خشونت و احساس امنیت در فضای شهری است فرضیه پژوهش بر مبنای نظریات جکوبزوزوکین به این صورت تنظیم شده است:
جرم و خشونت در کاهش احساس امنیت در فضاهای عمومی شهر مؤثرند و نقش خشونت قوی تر از جرم است، یافته های پژوهش نشان می دهد که جرم بیش از خشونت می تواند مانع حضور مردم در فضای شهری و کاهش احساس امنیت گردد. همچنین احساس امنیت رابطه قوی با جرم و خشونت نشان نمی دهد. نتایج پژوهش، منطبق با نظریه جکوبز نیست و نشان می دهد که نقش جرم در کاهش احساس امنیت بیش از خشونت است.
پایان نامه حمید امانت، ۱۳۷۳، دانشگاه تربیت مدرس با عنوان «بررسی عوامل اجتماعی بزهکاری نوجوانان در تهران»
در این تحقیق از طریق پرس و جوی شفاهی استاندارد شده با ابزار پرسشنامه حجم نمونه ای شامل ۱۲۰ نفر گروه آزمایش و ۱۲۰ نفر گروه گواه اقدام به تحقیق در خصوص بزهکاری نوجوان گردیده و در نهایت این نتیجه حاصل شده که شرایطی نظیر پیوندهای عاطفی خانواده، گسیختگی روابط اعضای خانواده، حمایتهای عاطفی روابط اخلاقی و وجه ابزاری خانواده در شدت بزهکاری مؤثرند.
پایان نامه توران روز بهایی، ۱۳۸۷، دانشگاه الزهرا تهران با عنوان «نقش خانواده به عنوان عامل و مانع بزهکاری نوجوانان»
در این تحقیق حجم نمونه با تعداد ۱۲۰ نفر از دانش آموزان تهرانی انتخاب و با پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفته اند. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که برخی از ناهنجاریها و مجرمیتهای ناشی از عدم تحقق غرائز و نیازهای نوجوانان می باشد و خانواده نقش اساسی در ارضای این نیازها دارد. بطور کلی خانواده و اعضای آن محله و مدرسه و مربیان، مبلغین ارزشهای اعتقادی و دینی و همچنین وسائل ارتباط جمعی نقش بسیار مؤثری در تعلیم ارزشها و هنجارهای مشترک جامعه دارند و می توانند عامل مؤثری در جلوگیری از ارتکاب جرائم نوجوانان و سایر آحاد مردم جامعه باشند.
پایان نامه حمید کریمی، ۱۳۸۶، دانشگاه علوم انتظامی دانشکده فرماندهی و ستاد با عنوان بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر جرائم خشونت آمیز جوانان ذکور همدانی (۲۵-۱۸ ساله) در این تحقیق حجم نمونه ۱۰۰ نفر از جوانان بزهکار و ۱۰۰ نفر از جوانان غیر بزهکار شهرستان همدان انتخاب و با پرسشنامه مورد مقایسه قرار گرفته اند که نتایج حاصله از این تحقیق بیانگر آن است که عوامل عدم موفقیت تحصیلی، خشونت در خانواده، از هم گسیختگی خانوادگی، بزهکاری والدین، یادگیری جرائم از طریق رسانه ها، داشتن دوستان ناباب، نموه گذراندن اوقات فراغت و ولنگاری پدر مجرمین به عنوان عوامل اجتماعی بر خشونت جوانان همدانی تأثیر دارند.
۲-۲-۲ تحقیقات انجام شده در خارج از کشور
دلاپورتا ایتالیایی (۱۶۱۸-۱۵۴۸) در کتاب خود تحت عنوان «قیافه شناسی» خصوصیات چهره افرادی را که رفتار خشونت آمیز دارند را با سر حیوانات مقایسه کرده و مشابه اعلام کرده است.
کتله بلژیکی (۱۸۷۴-۱۷۹۶) با بررسی آمار جرائم فرانسه و هلند، محیط جغرافیایی را عامل وقوع بزه دانسته است.
ویر جیلیو ایتالیایی تأثیرات موروثی (ژنتیکی) را در وقوع جرم مؤثر دانسته است.
گابریل بریل قاضی فرانسوی در سال ۱۸۸۶ تقلید را منشاء بروز جرم و بزهکاری اعلام داشته است. امیل دورکیم (۱۹۱۷-۱۸۵۷) در کتاب «خودکشی» بر تأثیر محیط اجتماعی در وقوع جرم تأکید کرده است.
جمع بندی پیشینه تحقیق
بررسی و جمع بندی تحقیقات صورت گرفته در این زمینه حکایت از آن دارد که اکثر پژوهش ها صورت گرفته به ریشه ها و علل گرایش به اوباشگری پرداخته و در نهایت شرایطی نظیر پیوندهای عاطفی خانواده، گسیختگی روابط اعضای خانواده, حمایته ای عاطفی روابط اخلاقی و وجه ابزاری خانواده در شدت این بزه موثرند و در اکثر تحقیقاتی که بر روی طرح مبارزه با اراذل و اوباش پرداختهاند اجرای ان را باعث افزایش احساس امنیت و حمایت مردم از اجرای طرح دانسته اند لیکن در اکثر این تحقیقات به اثر بخشی این طرح از جنبه های مختلف اشاره ای نشده که در این پژوهش سعی گردیده است که اثر بخشی اجرای این طرح از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار گیرد.