در این روش که نیازی به دستگاههای مرسوم نیست، مقدار کافی و اضافی از ماده موردنظر، به جرم مشخصی از حلال اضافه می شود. سپس همانند روشهای قبل در دمای معین و تا رسیدن به حالت تعادل مخلوط هم زده می شود. بعد از رسیدن به حالت تعادل به مخلوط زمان کافی داده می شود تا دو فاز کاملا از هم جدا شوند. مقداری از محلول رویی برداشته و وزن می شود. سپس نمونه در آون قرار داده شده تا حلال تبخیر شود و مجددا نمونه وزن می شود. حال با دانستن وزن حلال و حل شونده میتوان میزان حلالیت را بهدست آورد [۱۳و۱۴].
ب- روش سنتزی (مشاهده لیزری)
در این روش که به نام روش دینامیک نیز معروف است از پرتو لیزر برای تعیین میزان حلالیت در دمای ثابت استفاده میشود. سیستم مشاهده لیزری شامل قسمتهای تولیدکننده لیزر، انتقال دهنده فوتوالکتریک و نمایشگر شدت نور میباشد. مقادیر معلومی از حلال و حلشونده بهطور پیوسته در دمای ثابتی هم زده میشوند. در مراحل اولیه آزمایش، میزان عبور پرتو لیزر از محلول مورد نظر بهخاطر برگشت توسط ذرات حلنشده کم است. وقتی انحلالپذیری افزایش مییابد به موازات آن میزان شدت عبور لیزر زیاد میشود. در نهایت که تمام ذرات حل شدند شدت پرتو به ماکزیمم خود میرسد. سپس مقادیر مشخصی از حلشونده به سیستم اضافه میشود. این عمل آنقدر تکرار میشود تا شدت پرتو لیزر به میزان نهایی خود نرسد (یعنی ذرات حلشونده در ظرف باقی بمانند و محلول به حالت اشباع خود برسد). در نهایت مقدار کل مصرفی حلشونده ثبت میشود و حال با دانستن جرم حلال و حلشونده میتوان تعداد مولهای آن ها و کسرمولی حلشونده را محاسبه کرد [۱۵و۱۶]. شکل (۱-۱) دیاگرام این سیستم و قسمتهای مختلف آن را نشان میدهد.
شکل(۱-۱). مراحل شماتیک روش سنتزی: ۱- همزن مغناطیسی ۲- مگنت ۳- مولد لیزر ۴- تبدیلکننده فوتوالکتریک ۵- ظرف حاوی محلول ۶- دماسنج ۷- مبرد (برای جلوگیری از تبخیر حلال) ۸- گیره و پایه ۹- نمایشگر ۱۰- ترموستات
۱-۱-۱-۶- کاربردهای حلالیت ترکیبات
از مهمترین اصول در تعیین حلال مناسب استفاده از دادههای حلالیت ترکیب در حلالهای مختلف میباشد [۱۷و۱۸]. برای طراحی فرایندهای شیمیایی مانند جداسازی براساس تبلور و جداسازیهای کروماتوگرافی دانستن اطلاعات حلالیت امری ضروری است. هرچند، با توجه به محصولات جدید صنایع بهویژه محصولات دارویی، کمبود شدید دادههای حلالیت وجود دارد. علاوه بر این، فراوردههای صنعتی دارای ناخالصیهایی هستند و دانستن حلالیت دقیق برای رفع این ناخالصیها بسیار مهم است [۱۹]. حلالیت معمولا برای توصیف ماده (برای تعیین قطبیت ماده) تا تمیز دادن آن از دیگر مواد استفاده میشود. دانستن حلالیت یک ترکیب برای جداسازی آن از مخلوط مناسب است، برای مثال میتوان مخلوط نمک و سیلیکا را با حل کردن مخلوط در آب جدا کرد و سیلیکای حل نشده را فیلتر کرد. سنتز ترکیبات شیمیایی چه در مقیاس میلیگرم در آزمایشگاه و چه در مقیاس تن در صنعت، در هر دو از حلالیت نسبی برای جداسازی محصولات مورد نظر و همچنین مواد اولیه و محصولات جانبی استفاده میکنند. برای مثال، یکی از روشهای سنتز بنزوئیک اسید استفاده از ترکیبات آلی ـ فلزی مانند فنیلمنیزیمبرمید در یخ خشک است. بنزوئیک اسید حلالیت بالایی در حلالهای آلی مانند دیکلرومتان و دیاتیل اتر دارد. محصول دیگر واکنش منیزیم برمید است که در فاز آبی باقی خواهد ماند. به وضوح معلوم است که جداسازی بر اساس انحلالپذیری انجام گرفته است [۱۸].
۱-۱-۲-مقدمهای بر نانو فناوری
نانومتر یک هزارم میکرون است (متر). طولی معادل ۵ اتم سیلیس یا ۱۰ اتم هیدروژن در یک ردیف کنار هم است.
نانو فناوری عبارت است از: دستکاری کوچکترین اجزای ماده یا اتمها. در حالی که تعاریف زیادی برای نانو تکنولوژی وجود دارد، تعریفی را برای فناوری نانو ارائه میکنند که در بر گیرنده هر سه تعریف زیر میباشد.
-
- توسعه فناوری و تحقیقات در سطوح اتمی، مولکولی و یا ماکرومولکولی در مقیاس اندازه ۱ تا ۱۰۰ نانومتر.
-
- خلق و استفاده از ساختارها، ابزارها و سیستمهایی که به خاطر اندازه کوچک یا حد میانه آن ها، خواص و عملکرد نوینی دارند.
-
- توانایی کنترل یا دستکاری در سطوح اتمی [۲۰].
۱-۱-۲-۱- تعریف فناوری نانو
فناوری نانو به فن طراحی، تولید و کاربرد ساختار، ابزار و سیستمها در مقیاس نانو اطلاق میشود. این فناوری با کنترل ابعاد و ساختار ماده در دامنه ۱ تا ۱۰۰ نانومتر ویژگیهای ویژه و بینظیری را به ماده میدهد فناوری نانو مبتنی بر علوم مختلف چون فیزیک، شیمی، زیستشناسی و مواد است [۲۳ -۲۰].
بهعبارتدیگر فناوری نانو بر موارد زیر متمرکز میشود:
-
- پیشرفت روشهای ساخت و تجهیزات آنالیز سطح برای ساخت مواد و ساختارها
-
- فهم تغییر در خواص فیزیکی و شیمیایی در راستای ریز کردن مواد.
-
- استفاده از این خواص در پیشبرد مواد جدید و کاربردی در تجهیزات.
نانوتکنولوژی بهعنوان انقلابی در شرف وقوع، آینده اقتصادی کشورها و جایگاه آن ها در جهان را تحت تأثیر جدی قرار داده است. و اثرات تحولآفرین نانوفنّاوری باعث شده که کشورها فناوری نانو را بهعنوان یکی از اولویتهای تحقیقاتی خویش طی دهه اول قرن بیست و یکم و بهعنوان یک چالش اصلی علمی و صنعتی پیش روی جهانیان قرار داده است.
۱-۱-۲-۲- نانومواد و نانوساختارها
نانومواد در سالهای اخیر به علت کارایی بالایی که در حوزه های وسیعی از زمینه های مختلفی از دانش مانند الکترونیک،کاتالیست، سرامیک،ذخیره داده های مغناطیسی و… دارند،گسترش قابل توجهی یافتهاند. در حقیقت برای تحقق نیازهای فناورانه در زمینه های یاد شده با بهره گرفتن از نانومواد، اندازه مواد در ابعاد طول، عرض و یا ارتفاع تا مقیاس نانو متری کاهش مییابد.
با کاهش اندازه مواد تا ابعاد نانومتری، خواص مکانیکی و فیزیکی مواد بهبود قابل توجهی پیدا می کند، به طور مثال استحکام مکانیکی و به ویژه مقاومت الکتریکی و حرارتی افزایش مییابد [۲۴].
نانو مواد را میتوان در یک طبقه بندی کلی، به دو دسته نانوبلورها[۶] و نانوذرات[۷] تقسیم کرد:
۱-نانوبلورها: عبارتند از مواد چند بلوری با اندازه دانه های کمتر از ۱۰۰ نانومتر.
۲-نانوذرات: عبارتند از ذرات بسیار کوچک با ابعاد ریز (کمتر از ۱۰۰ نانومتر) که به عنوان بلوکهای ساختمانی نانومواد بلوری در نظر گرفته میشوند [۲۵].
۱-۱-۲-۳-نانوذرات
ذراتی که در هر سه بعد در مقیاس ۱ تا ۱۰۰ نانومتر باشند به آنها نانوذرات (NPs) گفته می شود. همچنین به ذرات کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر لقب ذرات شبهمیکرون[۸] داده می شود و این ذرات به طور محسوسی کوچک تر از طول موج نور مرئی (حد پایین نور مرئی ۴۰۰ نانومتر) میباشد، به همین دلیل این ذرات رفتار متفاوتی را از خود نشان می دهند.
همانطور که میدانیم همه ذرات جامد از اتمها و مولکولها ساخته شده اند، بنابراین وقتی اندازه ذرات کوچک و کوچک تر می شود خواص و رفتار ذرات به سمت اتم و مولکولهای سازنده خود رفته و خواص متفاوتی را نسبت به توده جامد متشکل از همان ماده بروز می دهند. همزمان با کاهش اندازه ذرات دو اتفاق میافتد:
.i فعال شدن سطح ذرات
.ii افزایش مساحت
نانوذرات خواص فیزیکی و شیمیایی وابسته به اندازه را از خود نشان می دهند. به عنوان مثال خواص نوری ، مغناطیسی ، کاتالیزوری، ترمودینامیکی و الکتروشیمیایی متفاوتی را نسبت به توده ماده از خود نشان می دهند. ترکیب شیمیایی و شکل نانوذرات نیز بر روی این خواص تاثیر دارند. بنابراین دانستن اندازه دقیق ذرات در نانوفناوری لازم است. امروزه با توسعه دستگاهها، به ویژه میکروسکوپها امکان بررسی و مشاهده مواد و پدیده ها در سطوح آنگسترومی وجود دارد که این موضوع باعث درک عمیق تر از مواد نانوساختار می شود.
نانوذرات میتوانند بوسیله پلیمرهای آلی (نانوذرات آلی) و یا با عناصر معدنی (نانوذرات معدنی) تهیه و آماده شوند .لیپوزومها، دندریمرها، نانومواد کربنی و پلیمرهای مایسلی مثالهایی از نانوذرات آلی هستند. اما نانوذرات معدنی شامل نقاط کوانتومی، نانوذرات مغناطیسی، سرامیکی و فلزی است که دارای هسته مرکزی متشکل از مواد معدنی با خواص فلورسانسی، نوری، مغناطیسی و الکترونی خاصی هستند [۲۸-۲۶].
۱-۱-۲-۴- نانوذرات فلزی
اگرچه ساخت نانوذرات فلزی به سالیان دورتر برمیگردد اما تنها در دهه گذشته تولید نمونههای همگن از آنها به طور کنترلپذیر ممکن شده است. اگرچه خیلی از کارهای اصلی در این زمینه با طلا صورت گرفته است اما نانوذرات فلزات دیگر مثل نقره، مس، پلاتین و کادمیم نیز ساخته شده اند. مشخص شده که خواص نانوذرات فلزی وابسته به اندازه ، شکل، کریستال، ترکیب و ساختار آن ها است. به عنوان مثال فلز طلا زردرنگ است اما محلول نانوذرات طلا می تواند رنگهای مختلفی از آبی تا قرمز، وابسته به اندازه نانوذرات از خود نشان دهد. نانوذرات فلزی نقش مهمی را در زمینه های مختلف فناوری و علوم از قبیل فوتوگرافی،کاتالیزوری، پزشکی، وسایل الکترونیکی، ذخیرهسازی اطلاعات و اسپکتروسکوپی بازی می کنند [۳۱-۲۹].
نانوذراتی از قبیل سرب، جیوه، قلع و کادمیم دارای خطوط پلاسمونی در ناحیه طیف UV میباشند و نانوذرات آنها رنگ شدیدی از خود نشان نمیدهند. اما نانوذرات فلزات نجیب از قبیل طلا، نقره و مس رنگ های بسیار شدیدی را از خود نشان می دهند. این رنگها ناشی از خواص رزونانس پلاسمون سطح این نانوذرات و در ناحیه مرئی میباشند. البته رنگ این نانوذرات به شکل و اندازه نانوذرات و همچنین ثابت دیالکتریک محیط نیز وابسته است که باعث توسعه روشهای سنتز و کاربردهای وسیع این نانوذرات شده است [۳۴-۳۲].
۱-۱-۲-۵- رزونانس پلاسمون سطح[۹]
همانطور که میدانیم فلزات رساناهای خوبی هستند و به همین دلیل از آنها در وسایل الکترونیکی و هادیها استفاده می شود. این مواد رساناهای خوبی هستند چون الکترونهای آنها به اتم خاصی محدود نبوده و همانند ابری در تمام شبکه و اطراف هستههای اتمی پراکنده هستند و این ابر الکترونی اجازه انتقال بار (الکترون) را در خود میدهد. همچنین به خاطر نور منعکس شده از سطح فلز، آنها براق دیده می شود و دلیل این انعکاس ابر الکترونی اطراف فلزات می باشد. پس فوتونهای نوری نمی توانند به وسیله هستههای اتمی جذب شوند، چراکه توسط ابر الکترونی پوشیده شده اند. در نتیجه فوتونهای منعکسشده به چشم خورده و باعث می شود فلزات براق به نظر بیایند [۲۹].
همانطور که از مکانیک کوانتومی میدانیم الکترونها میتوانند به صورت موج یا ذره رفتار کنند. اگر الکترونها در ابر الکترونی به عنوان یک موج با انرژی خاص در نظر گرفته شوند ما با وضیعتی که در آن نور با همان طول موج جذب ابر الکترونی شده روبرو میشویم و این رزونانس تولید می کند. بدین معنی که وقتی یک فلز طول موج نوسانی نور را جذب می کند باعث ایجاد ارتعاش در ابر الکترونی می شود. این اتفاق معمولاً در سطح فلزات رخ میدهد و رزونانس پلاسمون سطح نامیده می شود. پلاسمون نامی برای نوسان ابر الکترونی میباشد. این بدان معنی است که برای فلزات طول موج معینی وجود دارد که در آن فوتونها منعکس نمیشوند بلکه آنها جذب شده و به رزونانس پلاسمون سطح (ارتعاش ابر الکترونی) تبدیل میشوند. برای فلزاتی مانند طلا این طول موج در ناحیه مادون قرمز قرار دارد و این ناحیه در محدوده خارج از ناحیه مرئی است که با چشم دیده نمی شود و برای همین فلزات منعکس کننده نور و براق دیده میشوند. اما نانوذرات دارای نسبت سطح به حجم بزرگتری هستند و همین عامل منجر به رزونانس پلاسمون سطح قویتر می شود. به همین دلیل برای فلزاتی مانند طلا رزونانس پلاسمون نانوذرات در قسمت مرئی طیف صورت میگیرد و این بدین معنا است که قسمتی از نور مرئی جذب و قسمتی از آن منعکس می شود. بخش منعکس شونده باعث ایجاد رنگ در نانوذرات می شود. برای مثال با کاهش اندازه نانوذرات طلا قسمت آبی سبز نور مرئی جذب و قسمت قرمز نور منعکس می شود و همین باعث ایجاد رنگ قرمز در نانوذرات طلا میباشد [۳۳].
با افزایش اندازه ذرات طول موج جذبی رزونانس پلاسمون نانوذرات طلا به سمت ناحیه قرمز طیف مرئی جابجا می شود و این بدین معنی است که طول موج قرمز جذب می شود. برای همین با افزایش اندازه نانوذرات طلا آنها را به رنگ آبی میبینیم. الکترونهای آزاد در فلز (الکترونهای d در طلا و نقره) آزادانه درون مواد منتقل میشوند و میانگین مسیر آزادانه در طلا و نقره تقریباً ۵۹ نانومتر است. بنابراین در ذرات کوچکتر از این مقدار انتظار میرود که الکترونها در توده ماده پراکنده نشوند و بنابراین انتظار میرود تمام اثرات متقابل نور با سطح باشد. وقتی که طول موج نور بسیار بزرگتر از اندازه نانوذرات باشد می تواند شرایط رزونانسی که در شکل (۱-۲) نشان داده شده را به وجود بیاورد [۳۴].
شکل(۱-۲). شمایی از رزونانس پلاسمون سطحی در نانوذرات
برخورد فرکانس رزونانسی نور با نانوذرات منجر به نوسان الکترونهای آزاد موجود در سطح آنها می شود. در هنگام برخورد موج نور عبوری، دانسیته الکترونی به یک طرف قطبش یافته و همچنین رزوناس در فرکانس نور منجر به تداوم نوسان الکترونهای قطبش یافته از یک سمت به سمت دیگر می شود. شرایط رزونانس بوسیله اسپکتروسکوپی جذبی یا پراکندگی اندازه گیری می شود که وابسته به شکل، اندازه، ثابت دیالکتریک فلز و همچنین محیط مادی است. تغییر در شکل و اندازه نانوذرات و تغییر هندسه سطح منجر به جابجایی در دانسیته میدان الکتریکی روی سطح می شود و این منجر به ایجاد تغییر در فرکانس نوسان الکترونها و ایجاد سطح مقطع متفاوت برای خواص نوری از قبیل جذب یا پراکندگی می شود. همچنین تغییر در ثابت دیالکتریک محیط مادی، بر روی فرکانس نوسان الکترونها موثر است که بدلیل تغییر در توانایی سطح برای قرار دادن دانسیته بار الکترونی در سطح نانوذرات میباشد. تغییر حلال نیز باعث تغییر ثابت دی الکتریک می شود، اما عاملهای محافظتکننده اثر بیشتری را در جابجایی رزونانس پلاسمون ناشی از سطح نانوذرات دارند.
بنابراین مولکولهای پیوند شیمیایی شده (مانند مولکولهای تیولدار) را میتوان با مشاهده تغییر در دانسیته الکترونی سطح که منجر به تغییر ماکزیمم جذبی پلاسمون سطحی می شود، شناسایی کرد [۳۵-۳۲]. خواص نوری قابل توجهی ازمواد با خاصیت پلاسمونی ایجاد می شود چراکه الکترونهای لایه هدایت روی سطح نانوذرات فلزی وقتی نور با طول موج خاص به آنها برخورد می کند دستخوش نوسان دستهجمعی میشوند.
همچنین زمانی که نور با نانوذرات فلزی نجیبی که دارای اندازه ای کوچکتر از طول موج نور بوده برخورد و تعامل داشته باشد آن وقت رزونانس پلاسمون سطح به نام رزونانس پلاسمون سطح محدودشده ( LSPR ) شناخته می شود. پلاسمون سطحی به اثر متقابل قوی نور با سطح فلزات گفته می شود .LSP باعث افزایش میدان الکتریکی در نزدیکی سطح نانوذرات می شود که این افزایش در نزدیکی سطح نانوذرات بیشترین بوده و تحت تاثیر میدان دی الکتریک زمینه کاهش مییابد. همچنین نوسان جمعی در طول موج رزونانسی بیشترین بوده که در ناحیه طول موجهای مرئی در نانوذرات فلزی گرانبها اتفاق میافتد (شکل۱-۳) [۳۹-۳۶].
شکل (۱-۳). شمایی ازایجاد رزونانس پلاسمون سطح در نانوذرات فلزی
اما از پلاسمونیک نانوذرات استفادههای زیادی می شود از قبیل:
کاربردهای تشخیصی که در آن از نانوذرات طلا یا نقره برای تشخیص کمی یا کیفی استفاده می شود.