۷۶۷۱/۰
۶۹/۲
۶۱/۳۳
۸۳۲۶/۰
۹۷۳۰/۱
۸۸/۳۰
۷۷۰/۰
Kdiff
C
R2
سنتیک نفوذ درون ذره ای
۱۵۱۸/۰
۱۰۱۴×۳۷۰۱/۴
۹۱۱۹/۰
۲۴۷۱/۰
۱۰۱۸×۶۹۹۷/۱
۹۲۸۸/۰
۳۰۱۲/۰
۱۰۱۴×۳۳۵/۹
۹۴۳/۰
β
α
R2
سنتیک الویچ
۶۷/۵۳
۸۷/۴۷
۲۶/۴۱
qe (exp)
جدول (۱-۱۴) پارامتر های سنتیکی برای جذب رنگ آزو کارمین جی بر روی آلومینای فعال اصلاح شده با نانو ذرات نقره
۴-۱-۴- بررسی ترمودینامیکی
با بررسی تغییرات میزان جذب بر حسب دما میتوان در مورد ماهیت واکنش (گرماگیر یا گرما زا بودن) اظهار نظر کرد. از روی بررسی تغیرات دما، میتوان ثابتهای جذب و ثابتهای تعادل را از روی شیب منحنیها به دست آورد. اگر با افزایش دما میزان جذب کاهش یابد بیانگر این است که جذب فیزیکی است و اگر با افزایش دما میزان جذب افزایش یابد بیانگر این است که جذب آنالیت بر روی بستر جامد با پیوند شیمیایی صورت میگیرد. اگر در یک بررسی ترمو دینامیکی مقدار منفی باشد، بیانگر این است که واکنش جذب خودبه خودی است. اگر مقدار با افزایش دما کاهش یابد نشان دهنده این است که فرایند جذب در دمای بالاتر مطلوبتر است. از روی مثبت بودن آنتالپی میتوان به گرماگیر بودن واکنش پی برد. همچنیین مقدار آنتالپی منفی نشان دهنده گرمازا بودن واکنش میباشد. مثبت بودن مقدار آنتروپی منعکس کننده افزایش بینظمی در سطح جامد/ مایع در طول فرایند جذب است [۴۷ و ۴۸]. به منظور بررسی ترمودینامیک فرایند حذف رنگهای آزوکارمین جی و آنیلین بلو درغلظتهای ۷۰ و ۶۰ میلیگرم برلیتر به ترتیب برای آزوکارمین جی و آنیلین بلو و در شرایط بهینه دردماهای ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰ و۶۰ درجه سلسیوس از رابطه زیر استفاده گردید.
(۱-۱۷)
که در این رابطه نشان دهنده انرژی آزاد گیبس برحسب کیلوژول بر مول، R نشان دهنده ثابت جهانی گازها ۳۱۴/۸ )ژول بر مول کلوین) و T نشان دهنده دمای مطلق برحسب کلوین است. پارامترهای آنتالپی () وآنتروپی () مربوط به فرایند جذب از رابطه زیر محاسبه میگردند.
(۱-۱۸)
به منظور تعیین پارمترهای ترمودینامیکی فرایند، منحنی در برابر رسم میگردد. شیب خط حاصل شده نشان دهنده مقدار بر حسب کیلوژول بر مول و عرض از مبداء نشان دهنده پارامتر بر حسب کیلوژول بر مول است . نتایج مربوط به این بررسی در شکلهای (۱-۳۱) تا (۱-۳۲) برای آزوکارمین جی و آنیلین بلو آورده شده است. پارامترهای ترمودینامیکی بدست آمده برای آزوکارمین جی و آنیلین بلو در جدول (۱-۱۵) ارائه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص می شود که با توجه به منفی بودن برای هر دو رنگ فرایند جذب خودبخودی است. همچنیین مقدار آنتالپی مثبت نشان دهنده گرماگیر بودن واکنش میباشد و مثبت بودن مقدار آنتروپی نشان دهنده افزایش بینظمی در سطح جامد/ مایع در طول فرایند جذب است.
شکل(۱-۳۱) نمودار Ln kc بر حسب ۱/T برای تخمین پارامترهای ترمو دینامیکی رنگ آزو کارمین جی بر روی آلومینای فعال اصلاح شده با نانو ذرات نقره در غلظت ۷۰ میلی گرم بر لیتر و ۳pH=.
نمودار(۱-۳۲) نمودار Ln kc بر حسب ۱/T برای تخمین پارامترهای ترمو دینامیکی رنگ آنیلین بلو بر روی آلومینای فعال اصلاح شده با نانو ذرات نقره در غلظت ۶۰ میلی گرم بر لیتر و ۳pH=.
ΔS0 (kJ/molK)
ΔH0 (kJ/mol)
ΔG0
(kJ/mol)
Ln (kc)
T(K)
غلظت اولیه(mg/L)
رنگ