از کدام روش یا تکنیک برای شناسایی ریسک استفاده شود؟
هر دسته از روشهای شناسایی ریسک دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود است و انتظار نمیرود که یک روش به تنهایی بتواند تمامی ریسکها را شناسایی کند. در نتیجه فرایند شناسایی ریسک در یک پروژه خاص باید ترکیبی از تکنیکها و روشها را مورد استفاده قرار دهد. به عنوان مثال ممکن است یک پروژه از چکلیست شناسایی ریسک (مرور گذشته) به همراه تجزیه و تحلیل فرضیات (ارزیابی وضع موجود) و طوفان فکری (روش خلاقانه) استفاده کند.
مهم نیست که چه روشی برای شناسایی ریسک استفاده شود، مهم این است که ریسکهای شناساییشده به صورت غیرمبهم تشریح گردند تا اطمینان حاصل شود که فرایند ریسک پروژه بر روی ریسکهای واقعی متمرکز شده است و با رویدادهای غیرریسکی ارزش آن کم نشود. استفاده از شرح ساختار یافته ریسک می تواند به شفافیت بیشتر کمک کند. فرازبان[۷۵] ریسک یک راهکار مفید برای تمایز بین یک ریسک از علل و اثرات آن ارائه میدهد که در آن هر ریسک با سه شرح به صورت زیر بیان می شود: “در نتیجه یک علت، ریسک ممکن است رخ دهد، که منجر می شود به اثر “. ارتباط میان علت، ریسک و اثر در شکل ۲-۳۴ آمده است. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
شکل ۲-۳۴- علت، ریسک، اثر (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
علت
( واقعیت یا شرایط )
اثر
( نتایج ممکن)
نتایج ثبت فرایند شناسایی ریسکها
نشانگرها اولین علائم هشداری هستند که بیان می کنند یک ریسک رخ داده و یا در شرف وقوع است. همانگونه که در راهنمای PMBOK بیان شده، نشانگرها باید خروجی مرحله شناسایی ریسک باشند، ولی این مطلب منطقی به نظر نمیرسد، زیرا شناسایی نشانگرهای ریسکهایی که از امتیاز ریسک پایینی برخوردارند و در نتیجه در برنامه ریزی پاسخ به ریسک جایی ندارند، کاملاً بی معنی است. به همین خاطر از همه نشانگرهایی که طی مرحله شناسایی ریسک به دست آمده است، باید فهرستی تهیه گردد تا هیچ یک از نشانگرها از قلم نیافتاده و فراموش نشوند. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
بنابراین اصلیترین خروجی فرایند شناسایی ریسکها، لیستریسکها[۷۶] میباشد. این لیست شامل شرحی از ریسک و مالک پیشنهادی برای هر ریسک میباشد و همچنین می تواند شامل اطلاعاتی در خصوص علل و اثرات ریسک، شرایط فعالشدن آن و پاسخهای اولیه به آن باشد. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
بنابراین اصلیترین خروجی فرایند شناسایی ریسکها، لیستریسکها[۷۷] میباشد. این لیست شامل شرحی از ریسک و مالک پیشنهادی برای هر ریسک میباشد و همچنین می تواند شامل اطلاعاتی در خصوص علل و اثرات ریسک، شرایط فعالشدن آن و پاسخهای اولیه به آن باشد. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۷)
تجزیه و تحلیل کیفی ریسکها
در فرایند تجزیه و تحلیل کیفی[۷۸]، ریسکها از نظر میزان اثرات بالقوه هر یک از آنها بر اهداف سازمان با معیارهای کیفی الویتبندی میشوند. به عبارت دیگر دو پارامتر احتمال وقوع و شدت تاثیر ریسک با عبارتهای کیفی (خیلیکم، کم، متوسط، زیاد ، خیلیزیاد) اولویت بندی میگردند. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
ورودیهای این فرایند و در حقیقت آنچه جهت تجزیه و تحلیل کیفی مورد نیاز است عبارتند از: (عوضخواه و محبی، ۱۳۸۹)
بر نامه مدیریت ریسک
فهرست ریسک های شناسایی شده
محدوده و دامنه پروژه
خروجی های فرایندهای سازمان
عوامل موفقیت در فرایند تجزیه و تحلیل کیفی ریسک
عوامل گوناگونی که منجر به موفقیت تجزیه و تحلیل کیفی ریسک می شود در شکل ۲-۳۳ نمایش داده شده است. توافق بین ذینفعان یک معیار اصلی و فصل مشترک همه موارد میباشد. رویکرد توافقشده، مبنای اعتبار فرایند میباشد. سپس، تعاریف توافقشده این امکان را فراهم می کند که اطلاعات با کیفیت بالا جمعآوری شوند . در نهایت با رعایت این شرایط فرایند را میتوان با اعتماد کافی اجرا کرد که منجر به صحت خروجیهای آن می شود. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
شکل۲-۳۵- ایجاد اعتبار در تجزیه و تحلیل ریسک
تکنیکهای تحلیل کیفی ریسکها
به منظور تحلیل کیفی ریسکها، تکنیکهای مختلفی وجود دارد که عبارتند از : (سبزهپور، ۱۳۸۹)
ارزیابی میزان اثر یک ریسک روی اهداف اصلی پروژه
ارزیابی کیفی احتمال و شدت اثر ریسک
تعیین موقعیت کیفی درماتریس احتمال و شدت تاثیر
ارزیابی کیفی داده های ریسک
طبقه بندی ریسکها
قضاوت خبرگان
ارزیابی میزان اثر یک ریسک روی اهداف اصلی پروژه