چانتائو و همکاران [۴۸](۲۰۰۷) در پژوهش خود به تحلیل شناخت (درک) بازار سهام از کیفیت حسابرسی میان تعدادی از موسسات حسابرسی کوچک در بازار حسابرسی چین پرداختند. این پژوهشگراندریافتند رابطه مثبت بین اندازه موسسه حسابرسی و درک سرمایه گذار از کیفیت سودآوری وجود دارد. نتایج پژوهش چانتائو و همکاران نشان داد، اندازه های مختلف موسسات حسابرسی روی کیفیت حسابرسی تاثیرگذار است.
لینوکس[۴۹] در سال ۱۹۹۹ نشان داد که موسسه های حسابرسی بزرگ نسبت به موسسه های حسابرسی کوچک انگیزه بیشتری برای صدور گزارش صادقانه دارند. تحقیقات وی نشان می دهد که هر چه میزان منافع مالی در واحدهای مورد حسابرسی بیشتر باشد، استقلال حسابرسان نیز اهمیت بیشتری می یابد.
دیویدسون و نئو[۵۰] در سال ۱۹۹۳ بر اساس داده هایی از بازارهای کانادا متوجه شدن که صاحبکاران حسابرسان صاحب نام در مقایسه با صاحب کارانی که از چنین حسابرسانی برخوردار نیستند، اشتباهات پیش بینی مدیریت بیشتری دارند.
فارگر[۵۱] و همکاران در سال ۲۰۰۱ با بهره گرفتن از نمونه ای شامل ۷۹۶ مشاهده از ۲۰ کشور مختلف طی سال ۱۹۹۴، به بررسی تقاضا برای شهرت موسسات حسابرسی در بازارهای بین المللی پرداختند. نتایج حاصل از بررسی رابطه متغیرهای اندازه شرکت، اهرم مالی، ویژگی های افشا، تولید ناخالص داخلی و لگاریتم طبیعی حق الزحمه حسابرسی با انتخاب ۶ حسابرس بزرگ بیانگر این بود که ویژگی های افشا،تنها عوامل انتخاب موسسات حسابرسی بزرگ هستند.
جدول شماره(۲-۲): خلاصه ای از پیشینه های خارجی
دانلود متن کامل پایان نامه در سایت fumi.ir
ردیف
نام محقق
نتایج تحقیق
۱
کار جالانین (۲۰۱۰)
حسابرسان چهار موسسه حسابرسی بزرگ و حسابرسی های مشترک با بیش از یک حسابرس مسئول با کاهش هزینه بدهی ارتباط دارند.
۲
چن و همکاران (۲۰۱۰)
کیفیت حسابرسی بالاتر، باعث می شود هزینه سرمایه در شرکت های غیردولتی نسبت به شرکت های دولتی کاهش معناداری داشته باشد.
۳
فروناندو و همکاران (۲۰۰۸)
دریافتند که سه ویژگی اندازه موسسه حسابرسی، تخصص حسابرس در یک صنعت و دوره تصدی حسابرس با هزینه رابطه منفی دارد.
۴
احمد و همکاران (۲۰۰۸)
شرکت هایی که حسابرسان موسسات بزرگ حسابرسی را در یک صنعت تخصص دارند، استخدام می کنند، هزینه سرمایه کمتری نسبت به شرکت هایی که این گونه حسابرسان استفاده نمی کنند دارند.
۵
فرانسیس و یو (۲۰۰۹)
موسسات بزرگتر به دلیل در اختیار داشتن پرسنل با تجربه[۵۲]، دارای صلاحیت بیشتری در کشف تحریفات با اهمیت می دانند.
۶
چوی و همکاران
(۲۰۰۸)
اندازه موسسه حسابرسی، رابطه مثبت معنا داری با کیفیت حسابرسی و حق الزحمه حسابرس دارد
۷
لی و همکاران (۲۰۰۸)
وجود رابطه بین اندازه موسسه حسابرسی و کیفیت حسابرسی را به اثبات رساندند.
۸
کمران و همکاران (۲۰۰۸)
ایشان به این نتیجه رسیدند که در محیطی با تغییر اجباری حسابرسان، تغییر اختیاری ایشان بر کیفیت حسابرسی تاثیر مثبت گذارده، ولی تغییر اجباری حسابرسان، تاثیر منفی بر کیفیت حسابرسی داشته است.
۹
کمران و همکاران(۲۰۰۸)
با گذشت زمان و افزایش مدت تصدی حسابرس، کیفیت حسابرسی افزایش می یابد.
۲-۹-۲-پیشینهداخلی:
نونهال نهر و همکاران(۱۳۸۹)رابطه بین کیفیت حسابرسی و قابلیت اتکای اقلام تعهدی را مورد بررسی قرار دادند. تنایج پژوهش آنان نشان داد که شرکت های حسابرسی شده توسط حسابرسان با کیفیت بالا دارای ضریب پایداری اقلام تعهدی بیشتری بوده و در نتیجه، قابلیت اتکای اقلام تعهدی بالایی دارند.
بولو و همکاران (۱۳۸۹)، تاثیر تغییر حسابرس مستقل را بر شفافیت اطلاعاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس مورد بررسی قرار دادند در این راستا تاثیر تغییر حسابرس مستقل بر رتبه شفافیت اطلاعاتی شرکت ها و تعدیلات سنواتی مورد آزمون قرار گرفت نتایج نشان داد که تغییر حسابرس مستقل بر شفافیت اطلاعاتی شرکت ها تاثیزی ندارد.
رحمانی و فلاح نژاد(۱۳۸۹)، رابطه کیفیت اقلام تعهدی با هزینه سرمایه سهام عادی را بررسی کردند. نتایج گویای وجود رابطه ی معنا دار بین کیفیت اقلام تعهدی و هزینه سرمایه سهام عادی است. نتایج نشان داد که بین جزء غیر اختیاری اقلام تعهدی و هزینه سرمایه سهام عادی، نسبت به جزء اختیاری آن رابطه قوی تری وجود دارد.
عرب مازار یزدی و همکاران (۱۳۸۸)، به بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی و ریسک اطلاعاتی بر هزینه سرمایه پرداختند. یافته های پژوهش آنها بیانگر آن بود که هزینه سرمایه شرکت های با کیفیت اقلام تعهدی پایین از هزینه سرمایه شرکت های با کیفیت اقلام تعهدی بالا، بیشتر است. هم جنین طبق یافته های این پژوهش تاثیر کیفیت اقلام تعهدی غیر اختیاری(ذاتی)است.
رضا زاده و همکاران (۱۳۸۶) عوامل موثر بر تغییر حسابرسان در شرکت های ایرانی را مورد بررسی قرار دادند. نمونه مورد مطالعه شامل ۷۴ شرکت مشتمل بر دو گروه ۳۷ شرکتی با تغییر حسابرس و بدون تغییر حسابرس طی سال ۱۳۸۱ بود. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که حق الزحمه حسابرسی، کیفیت کار حسابرسان، تغییر ترکیب مدیران شرکت و اندازه شرکت های مورد بررسی، بر تغییر حسابرسان تاثیر مثبت و معنا داری دارد.
ابراهیمی و سیدی در سال ۱۳۸۷ رابطه بین حسابرسان مستقل و نوع اظهار نظر حسابرس با مدیریت سود را مورد بررسی قرار دادند. یافته های پژوهش نشان می دهد که فقط نوع موسسه حسابرسی با اقلام تعهدی اختیاری ارتباط دارد.
امین پور بهبهانی در سال ۱۳۸۷ در پایان نامه خود نشان می دهد که تغییر حسابرس با اندازه حسابرس، اندازه صاحبکار و وضعیت مالی صاحبکار دارای رابطه معنا دار بوده ولی فاقد رابطه معنا دار با رشد صاحبکار است. همچنین افزایش مدت تصدی حسابرسی باعث کاهش احتمال تغییر بین موسسات حسابرسی کوچک می شود.
آذین فر در سال ۱۳۸۶ به بررسی رابطه بین کیفیت حسابرسی و اندازه موسسه حسابرسی در یک پایان نامه پرداخته است. نتیجه تحقیق نشان داد که موسسات عضو جامعه حسابداران رسمی(غیر بزرگ) نسبت به سازمان حسابرسی از کیفیت بالاتری برخوردارند و الزاما بزرگ بودن موسسه حسابرسی در ایران منجر به کیفیت حسابرسی نمی شود.
علوی طبری و همکاران در سال ۱۳۸۸ در تحقیق خود، به بررسی ارتباط میان کیفیت حسابرسی با پیش بینی سود شرکت ها پرداختند. نتایج تحقیق نشان می دهد که اولا زمانی که شرکت ها بوسیله حسابرسان متخصص در صنعت حسابرسی می شوند، صحت پیش بینی سود بالاتر و انحراف پیش بینی سود رابطه معکوس دارد و در نهایت کیفیت حسابرسی، که بر اساس اندازه حسابرس و تخصص صنعتی حسابرس مشخص می شود، با پیش بینی دقیق تر سود رابطه دارد.