این گسل یکی از گسلهای بزرگ و سراسری البرز میباشد و در جاهاییکه سنگهای دو سوی آن نرم باشد شیب آن خیلی کم شده و به حالت روراندگی در آمده است. به عنوان مثال جابجایی ۴۰۰۰ متری در ناحیه خطیرکوه بهعلت شیب ده درجهای در شمال بالا فوریه است.
گسل بشم:
این گسل سراسر ناحیه را در بر گرفته است و بهحالت روراندگی میباشد که در سمت غرب در دشت کندیان آثار آن محو می شود و دنباله آن در قسمت شرقی در ناحیه شورستان، رسم رودبار به کسل آبیک- شاهرود میپیوندد که پیشینه جابجایی قائم آن در ناحیه کبود دره به ۴۰۰ متر میرسد.
گسل انزاب:
قسمت غربی آن در شمال آبگرم در کوه چناران از میان رفته است و به سوی شرق پس از گذر از جنوب رضاآباد (ناحیه جام) در جنوب کوه آب اشرف به گسل سمنان میرسد. این گسل کم و بیش قائم است و پیشینه جابجایی این گسل در شمال لاج در کنار سنگهای کرتاسه بالا و دولومیتهای سطانیه نزدیک به ۴۰۰۰ متر میرسد که گسل چپگرد سنگسر آن را نزدیک به ۱۰۰۰ متر جابجا کردهاست.
گسل دیکتاش:
حالت راندگی این گسل گاهی به سوی جنوب میباشد و دنباله غربی آن در ناحیه آبگرم محو شده و گویا از بین رفتهاست و به سمت شرق پنداشته می شود که بعد از گذر چاه محمدعلی به گسل سمنان میرسد. پیشینه جابجایی این گسل نزدیک به ۳ کیلومتر است که گسل سنگسر و درجزین آن را جابجا کردهاست.
گسل عطاری:
این گسل چون از زیرآبرفتهای دشت سمنان میگذرد مشخص نیست که در ناحیه سرخه یا گسل سمنان برخورد کردهاست یا نه. در ناحیه جام رد آن مشخص است که هیچ جا با برونزدهای کهنسالتر از ائوسن همبری نداشته بنابراین جابجایی قائم آن چندان زیاد نیست (چند صد متر) و در سنگهای مزوزوئیک که در جنوب آن برونزد دارند با سنگهای همزمان د کوههای البرز و زون میان دو گسل سمنان و عطاری همرخساره نیستند.
گسل سمنان:
این گسل که جداکننده زون ساختاری البرز میباشد از شمال کوههای نوکه و چندران میگذرد و در بیشتر جاها در حالت راندگی است. دنباله غربی آن از کوهپایه جنوبی کوه نمکدان گذشته و کم و بیش از مرز جنوبی کوههای البرز میگذرد و دنباله شرقی پس از گذشتن از جنوب کوه ریان (ناحیه جام) کشیده شده و به گسل عطاری میرسد. مأخذ(طرح جامع و تفصیلی شهر مهدیشهر، ۱۳۸۶، ص۳۷)
۲-۷-۱-۳ پهنه بندی خطر نسبی زلزله:
بررسیهای تاریخی زمینلرزههای منطقه بیانگر آن است که تعداد و تراکم زلزلههای منطقه از شمال به جنوب کاهش یافته و تمرکز کانونهای زلزله در زون البرز بر اثر وجود گسلهای جنبان موجود بیشتر از محدودههای جنوبی شهرستان واقع در زون ایران مرکزی بوده است که خود می تواند بیانگر تاثیر مستقیم عملکرد گسلها در بروز رخدادهای زمینلرزهای در سطح منطقه میباشد چرا که تراکم گسلها نیز از شمال به جنوب یعنی منطقه واقع در زون فعال البرز بیشتر از پهنه جنوبی آن (زون ایران مرکزی) میباشد که نبایستی تاثیرات حرکات تکتونیکی زونهای البرز و ایران مرکزی را بهخصوص در پهنه زون تدریجی آن که کماکان منطبق بر خط گسلش گسل سمنان است نادیده گرفت.
با توجه به مطالب فوق و بررسی نقشه ریسک زلزله سازمان زمین شناسی کشور هرچند اطلاعات دقیقی درمورد زلزلههای تاریخی منطقه در دسترس نمی باشد لیکن میتوان به یک سلسله اطلاعات کلی که عموماً از همان نقشه ریسک استنباط می شود، بدین شرح دست یافت که منطقه شمالی شهرستان سمنان از خطر بالای ۸ درجه در مقیاس مرکالی برخوردار بوده که به سمت جنوب تا مرز ۶ درجه کاهش یافته و مجدداً روند مذکور سیر صودی خود را تا منطقه غرب گسل طرود طی نموده و سپس معکوس عمل مینماید. مأخذ: (طرح جامع و تفصیلی شهر مهدیشهر، ۱۳۸۶، ص۳۹)
۲-۳ اقلیم و آب و هوا
آب و هوا یکی از عوامل مهم در چگونگی بهره برداری از منابع آب و خاک و تثبیت جمعیت مناسب می باشد. این عامل می تواند در چگونگی معماری و شکل گیری فضاهای مسکونی و سایر کاربریها موثر واقع شود مطالعه آب و هوای منطقه نیز نتیجه ترکیب عوامل مختلفی است که تغییر یک یا چند عامل آن باعث پیدایش اقالیم مختلف و تنوع آب و هوایی می شود. و درنتیجه تفاوت بین محیطهای مختلف را سبب می گردد، و به این جهت برنامه ریزی های بلند مدت شناخت عناصر اقلیمی ، یکی از مسائل مهم به شمار می آید، چراکه عوامل و عناصر اقلیمی می تواند تاثیر مستقیم و غیر مستقیم همه جانبه ای را در پیشرفت و توسعه و یا عدم آن داشته و الگوی خاصی از محیط های زندگی و فعالیت انسانی را ارائه نماید، بنا براین شناخت آب و هوای هر ناحیه از این جهت که بیشترین تاثیر را بر فعالیت های مربوط به کشاورزی، نظام فعالیت ها، نظام فضایی، صنعت، پراکندگی گروه های انسانی، توزیع سکونتگاه ها، فعالیت های عمرانی و … دارد حائز اهمیت است. تاثیر این عوامل هنگامی آشکارتر می شود که بدانیم محور اصلی حیات اقتصادی در روستاهای شهرستان مهدیشهر را بخش کشاورزی شامل زراعت، باغداری و دامپروری تشکیل می دهد لذا بررسی کیفیت شرایط آب و هوایی حاکم در مطالعات برنامه ریزی مراکز سکونتی ضرورت پیدا می کند
۱-۲-۳ ویژگیهای اقلیمی
استان سمنان به دلیل دارا بودن ویژگیهای خاص جغرافیایی و توپوگرافی از نظر آب و هوایی متنوع بوده و اقلیم های متفاوتی در آن وجود دارد.
جهت بررسی ویژگی اقلیمی محدوده از داده های اقلیمی ایستگاه هواشناسی مهدیشهر و ایستگاه بارانسنجی چاشم استفاده شده است، به منظور شناسایی و بررسی شرایط اقلیمی منطقه طرح مهمترین عوامل اقلیمی موثر عبارتند از: دمای هوا، بارش، رطوبت، باد، تابش آفتاب. هر یک از این عوامل فوق به گونهای در میزان آسایش انسان در فضای بیرون و درون ساختمان و نیز در تعیین نوع اقلیم، رشد گیاهان، تعیین اقلیم ساختمان، جهتگیری ساختمانها و خیابانها، نوع مصالح و… موثر میباشد. (سازمان هواشناسی استان سمنان . سال ۱۳۹۴)
جدول : (۱-۳) کلیات محیطی روستا
توپوگرافی | نوع اقلیم | میانگین درجه حرارت | متوسط بارندگی سالانه | باد غالب | شیب عمومی | ارتفاع از سطح دریا | مخاطرات | نوع جاده ارتباطی |
کوهپایه ای | نیمه خشک سرد | ۳/۱۲ | ۶/۲۹۶ | غرب به شرق و شمال غربی به جنوب شرقی | شرق به غرب | حدود ۲۲۰۰ | زلزله و خشکسالی | آسفالت |