با توجه به تعریف بردار پویینتینگ خواهیم داشت :
در نتیجه :
حال سطح مقطع پراکندگی تامسون بصورت زیر بدست می آید :
ضریب انتگرال کل زاویه فضایی و مقدار عددی سطح مقطع پراکندگی برابر است.
۱-۴-۱ مبانی پراکندگی تامسون ناهمدوس
در شرایطی که توزیع الکترونها نزدیک به توزیع ماکسولی باشد، یک جابجایی طول موجی ناشی از اثر دوپلر ظاهر میگردد. به این جابجایی طیفی پراکندگی تامسون ناهمدوس گویند. با توجه به طول دبای پلاسما و طول موج لیزر در این شرایط داریم kD>>1 و پارامتر پراکندگی ۱α خواهد شد. در اینجا این جابجایی طول موجی با بهره گرفتن از مدل کلاسیک نوسان الکترونهای آزاد در میدان الکتریکی پرتوی لیزر قطبی خطی، توان تابشی زاویه فضایی کامل از π۴ بدست می آید : ps = σT I0، که در آن پراکندگی تامسون کل سطح مقطع است و Io شدت پرتو لیزر () است. در این حالت توان بطور یکنواخت توزیع نشده است، اما نشان دهنده یک وابستگی بصورت sin2φ از یک نوسان دو قطبی (با φ زاویه بین جهت حرکت الکترون و جهت مشاهده) میباشد. توان در هر واحد زاویه فضایی تابشی در یک جهت چنین مناسب بدست می آید :
اگر الکترون ضرورتاً ساکن نباشد و یک سرعت v با ترکیب vs و vo در جهت پرتوی لیزر و مشاهده داشته باشد، نور پراکنده شده در نتیجه اثر دوپلر تغییر فرکانس خواهد داد. تغییر فرکانس می تواند برای تعیین بردار پراکنده شده k = ks – ko بعنوان تفاوت بین بردارهای موج از پراکندگی و امواج تابع بیان شود [۵- ۴].
که در آن مؤلفه سرعت الکترون در راستای k است و نشان دهنده زاویه بین ko و ks است.
طبق معادله (۱-۴٧) واضح است که یک مجموعه از الکترونهای پراکندگی مشاهده شده با توزیع سرعت خود در طول k مطابق با طیف فرکانسی گسترش خواهند یافت، که ارائه فاز از امواج پراکنده و توان پراکنده را میتوان بعنوان مجموع توانهای تابش ناهمدوس از الکترونهای فردی بدست آورد.
در پراکندگی تامسون طول دبای Dλ بزرگتر از معکوس بردار موج پراکندگی است و پارامتر پراکندگی در حد رابطه زیر قرار میگیرد.
(۰ = ۲πc / ω۰λ طول موج پرتوی لیزر فرودی، ne چگالی الکترون و دمای الکترون است. طول دبای Dλ میزان شعاع حرکت الکترون در تعادل بین انرژی حرارتی و نیروی الکترونی کولنی به شکل زیر
بدست می آید .
که در آن، دمای الکترونها بر حسب کلوین و چگالی الکترون میباشد)
در مورد توزیع سرعت ماکسولی یک الکترون، همانطور که در شکل (۱-٨) مشاهده می شود، نسبت پهنای خط گاوسی به طول موج مرکزی برابر است با :
شکل ۱-٨-طیف الکترون پراکنده به ازای توزیع سرعت یک بعدی ماکسولی الکترونها [۶ ].
شدت کل پراکنده بعنوان ناحیه زیر خط داده شده، با تعداد کل الکترونها در حجم پراکندگی و در نتیجه چگالی ne، متناسب است. در عمل، ثابت تناسب به نحوه عبور از سیستمهای نوری، طول حجم پراکنده، زاویه فضایی در جهت مشاهده و دیگر عوامل بستگی دارد. محاسبه این داده ها مشکل است و معمولاً بطور تجربی مشخص می شود. برای این منظور از فرایند پراکندگی با وابستگی یکسان به پارامترهای سیستم بعنوان فرایند پراکندگی تامسون کالیبره شده استفاده می شود که این روش همانی است که در آن چگالی پراکندگی ذرات و پراکندگی سطح مقطع به خوبی شناخته شده است.
یک روش کالیبراسیون که اغلب مورد استفاده قرار میگیرد پراکندگی ریلی از یک گاز سرد در یک فشار معین میباشد. اگر طول موجهای مادون قرمز به کار گرفته شوند، مقطع عرضی ریلی بیش از حد کوچک شده و مایعات و یا کریستالها باید به جای گازها مورد استفاده قرار گیرند.
۱-۵- پراکندگی تامسون بعنوان یک روش اپتیکی فعال و اختلال ناشی از آن بر روی پارامترهای پلاسما
همانطور که گفته شد در آزمایش پراکندگی تامسون در نظر گرفتن اختلال ناشی از پرتوی لیزر روی پلاسما از نکات مهم به شمار می آید. این اختلال البته در پلاسمای داغ گداخت هستهای با توجه به شدت لیزرهای مربوطه قابل صرفنظر است. در آزمایشهای پلاسمای تخلیه الکتریکی با چگالی پایین الکترونی چنین اختلالی نیز قابل ملاحظه نخواهد بود. اما در پلاسماهای پرچگال () و دمای پایین() مانند آزمایش LIP[14] کاربرد لیزرهای با شدت پایین از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا که الکترونها طی فرایند برمشترلانگی معکوس بوسیله پرتوی لیزر کاوش گرم میشوند [٧] .
در غیاب هرگونه سامانه سردسازی، حد بالای گرمایش الکترون از طریق جذب فوتون بصورت زیر
است [۹-٨] :
در اینجا FL شاریدگی لیزر کاوش، kB ثابت بولتزمن و ضریب جذب در فرایند برمشترلانگی است.
که Z بار یون، niZ چگالی یونها با درجه یونش z و ضریب گانت [۱۵] برای انتقال آزاد-آزاد است. بدین ترتیب داریم :
در نتیجه، افزایش Te دمای الکترون و چگالی آن به شار لیزری به صورت غیر خطی وابسته است. نتایج حاصل از محاسبات وابسته به نوع ne، FL و برای Te اولیه در شکل (۱-۷) نشان داده شده است. با فرض وجود یک پلاسمای یونیزه (۱Z= ، ni,1=ne ) چگالی الکترون در طی ns ۶ از پالس لیزری ثابت شده است. نتایج حاصل ازمحاسبات، یک افزایش سریع دمای الکترون با شار از TS لیزر کاوشگر و ne را نشان میدهد. علاوه بر این، کاهش Te اولیه، بالاتر از افزایش نسبی دمای الکترون میباشد.
برتری اصلی استفاده از فرایند پراکندگی تامسون نسبت به دیگر فرآیندها، تفکیک پذیری فضایی بالا و تفسیر آسان داده های تجربی آن است [٨].
پراکندگی تامسون، در مطالعه پلاسمای گداخت هستهای، بررسی پلاسمای تخلیه الکتریکی [۱۲-۹]، دستگاههای تنگش پلاسما [۱۵-۱۳]، پلاسمای حرارتی و صنعتی [۲۲-۱۶] و همچنین پلاسمای داغ لیزری در پژوهشهای گداخت اینرسی [۲۳] کاربرد دارد.
شکل ۱-۹- افزایش نسبی Te در مرکز پالس لیزر بسته به انرژی کل لیزر و دماهای مختلف الکترونهای اولیه [۲۴]
فصل دوم
مروری بر اندازه گیری دما و طیف انرژی یونها بوسیله پراکندگی تامسون در پلاسماهای مختلف
۲-۱- مقدمه
اندازه گیری مشخصات یونها و الکترونهای پلاسما در دستگاههای گداخت از اولین کارهای اساسی بوده و تلاش های قابل توجهی برای توسعه روشهای اندازهگیری آن با تفکیک خوب فضایی و زمانی صورت گرفته است. برای مثال در مطالعه رفتار ذرات آلفایی که منبع گرمایی حاکم در پلاسمای داغ در توکامکها هستند، لازم است تا توزیع فضایی چگالی ذرات آلفا و طیف انرژی آنها اندازه گیری شود. روش پراکندگی تامسون جمعی[۱۶] (CTS) ابزار بسیار مفیدی برای اندازه گیری مشخصات ذرات آلفای محصور در پلاسمای داغ و درک سهم آنها در گرم کردن و ایجاد ناپایداریهای پلاسما است. در این روش پلاسما نور لیزر را پراکنده میسازد و فرکانس بعلت جا به جایی دوپلری پهن شده و تابش پراکنده شده آشکارسازی میگردد. در واقع چگالی و طیف انرژی یونهای سریع را میتوان از طیف تابش پراکنده شده تعیین نمود. به این دلیلکه انرژی زیاد ذرات آلفای به پلاسما D-T منتقل شده و از این طریق دمای لازم برای برقراری فرایند گداخت تأمین می شود. چندین روش برای اندازه گیری چگالی و تعیین سرعت ذرات آلفا وجود دارد[۲٧-۲۵]. در بین آنها فرآیندهای واکنش تبادل بار ذرات آلفا با ذرات خنثی پر انرژی، پراکندگی تابش مادون قرمز- دور [۲٧] و آشکارسازی ذرات آلفا از پلاسما بیشترین کاربرد را دارد [۲۸-۲٧].
از لیزرهای CO2، یاقوت (Ruby)، Nd:YAG و یا D2O جهت تشخیص استاندارد توکامکها مورد استفاده قرار گرفته است [۳۰-۲۹].
حال به بررسی هر کدام از لیزرهای مختلف در توکامکهای مربوطه میپردازیم.
۲-۲- پراکندگی تامسون جمعی با لیزر CO2
تولید ذرات آلفا (هسته اتم هلیم) سهم مهمی در گرمایش پلاسما و ناپایداریهای پلاسما دارند. پراکندگی تامسون جمعی (CTS) یک روش بسیار خوب برای اندازه گیری دمای یون و یونهای سریع از پلاسمای همجوشی است. روش تشخیصی CTS، برای اندازه گیری ذرات آلفا، با بهره گرفتن از لیزر دیاکسیدکربن توسعه یافته است [۳۵-۳۱]. در سیستم فوق بعلت کوچک بودن ضریب شکست پلاسما، تابش پراکنده شده به راحتی ردیابی می شود. بعلاوه تابش پراکنده شده را میتوان با بهره گرفتن از تنها دو قسمت با توجه به زاویه پراکندگی کوچک اندازه گیری کرد. به عبارت دیگر زاویه پراکندگی() باید آنقدر کوچک باشد، تا طول موج پراکنده شده بزرگتر از طول موج دبای () باشد، بدین ترتیب پارامتر پراکندگی به صورت زیر در می آید :
بطوریکه در این رابطه عدد موج پراکندگی است و عدد موج پرتوی فرودی است.
یکی دیگراز مزایای استفاده از لیزر CO2 وجود فیلترهای جذب خوب (سلول گاز CO2 داغ) برای حذف توان بالای نورهای سرگردان[۱۷] لیزر از سیگنال پراکنده شده است. از یک سلول جاذب با گاز CO2 داغ بعنوان صافی میان نگذر[۱۸]، با پهنای باند جذب کمتر از MHz ۵٠٠ و میرایی بزرگتر از درطول موج mμ ۶/١٠، برای به دام انداختن نویز استفاده می شود. توان پراکنده شده لیزر بوسیله سیستم گیرنده هیترودین همراه با یک لیزر CO2 پیوسته (cw) بعنوان نوسانگر موضعی، آشکارسازی می شود.
از لیزر هلیوم– نئون برای هم خط کردن لیزر و همترازی محور نوری تا رسیدن به گیرنده در این ترکیب استفاده شده است. با توجه به اینکه در توکامکهای مورد بررسی از لیزر CO2 در پراکندگی تامسون استفاده می شود، هر توکامک مؤلفهای را مورد بررسی قرار میدهد.
۲-۲-۱- توکامک JT-60U
در توکامک JT-60U برای اندازه گیری دمای یون و در نهایت اندازه گیری توزیع سرعت ذرات آلفا، از سیستم پراکندگی تامسون جمعی (CTS) استفاده شده است [۳۶].
در این توکامک لازم است یک زاویه پراکندگی کوچک ، برای CTS انتخاب شود که این با بهره گرفتن از یک لیزر CO2 پالسی (با طول موج mμ ۶/۱٠، انرژی پرتو j ۱۵، عرض پالس sμ ۱ و نرخ تکرار Hz ۵/٠)، امکان پذیر است. از آنجا که زاویه پراکندگی بسیار کوچک است، حذف نورهای سرگردان برای سیستم CTS بسیار مهم است. سلول جذب با گاز داغ CO2 بعنوان یک فیلتر شکاف نور سرگردان استفاده می شود [۴٠].
به ازای پارامترهای بکار رفته در توکامک JT-60U، ((، زاویه پراکندگی برای برقراری این شرایط انتخاب شده است. از آنجاییکه نرخ تکرار بالا در روش تشخیصی CTS بسیار حائز اهمیت است، لذا لیزر توسعه یافته جدید از نوع لیزر برانگیخته عرضی است که در فشار اتمسفر TEA[19] CO2 با مبدلهای گرمایی جهت خنکسازی گاز لیزر بکار میرود.
نور پراکنده شده از طریق یک سیستم گیرنده هترودین (با بهره گرفتن از یک منبع تابش جسم سیاه کالیبره می شود) با لیزر پیوسته CO2 (۶/١٠ = λ میکرومتر) آشکار می شود. آشکارساز مورد استفاده از نوع نوری با نور مادون قرمز از نوع چاه کوانتومی (QWIP) و دارای باند فرکانس گستردهای است. توان نویز (NEP) معادل وات بر هرتز تا فرکانس ۲ گیگا هرتز و پایینتر از وات بر هرتز تا فرکانس ٨ گیگا هرتز است.