۵ گرم خاکی که قبلا از الک ۸۰ مش رد شده است درون لوله سانتریفیوژ ۵۰ میلیلیتری ریخته شد، سپس ۴۰ سیسی سیترات سدیم ۱ مولار همراه با ۵ سیسی سدیم بیکربنات به آن اضافه شد و با میله شیشه ای خوب مخلوط گردید، سپس تا دمای ۷۰ الی ۷۵ درجه سانتیگراد حرارت داده شد. در مرحله بعدی یک گرم سدیم دیتیونایت به آن اضافه شد و ۱۵ دقیقه در حرارت پایین تر از ۸۰ درجه و بیش تر از ۷۰ درجه سانتی گراد نگه داشته شد، سپس محلول در سانتریفیوژ با دور ۲۰۰۰-۱۸۰۰ دور در دقیقه و به مدت ۵ دقیقه قرار داده شد، محلول صاف رویی جمعآوری گردید و مجددا ۴۰ سیسی سیترات سدیم به همراه یک گرم سدیم دیتیونایت و ۱۰ سیسی سدیم کلرید اشباع به آن اضافه شد و ۱۵ دقیقه در حرارت ۷۵ درجه قرار داده شد و مجددا سانتریفیوژ گردید، این بار کمی سختتر رسوب داده، مجددا محلول رویی جمعآوری گردید و به حجم ۱۰۰ سیسی رسانده شد و در نهایت با دستگاه جذب اتمی قرائت گردید (جکسو[۱۰۲]ن، ۱۹۸۶).
۲-۳-۳-۳ روش آمونیوم اکسالات اسیدی
۵/۰ گرم خاک را که از الک ۱۰۰ مش رد شده است وزن و در لوله سانتریفیوژ ریخته شد، سپس ۳۰ سیسی آمونیماستات ۱ مولار به آن اضافه گردید و ۱ ساعت شیکر شد، سپس pH اندازه گرفته شد که باید حدود ۵/۵ باشد، اگر بیشتر شد مقداری آمونیم استات اضافه گردید تا pH روی ۵ تنظیم گردد این کار را تکرار گردید تا pH ثابت شد، سپس سانتریفیوژ شد و محلول رویی دور ریخته شد بعد آب مقطر اضافه گردید، سپس سانتریفیوژ شده و عصاره رویی دور ریخته شد. حداقل دو بار با آب شسته شده و سپس نمونه ها هوا خشک گردید، سپس ۳۰ سیسی آمونیم اکسالات ۱ مولار با pH 5/3 اضافه گردید و برای ۲ ساعت شیکر شد، در نهایت سانتریفیوژ شد و محلول رویی با آب مقطر به حجم ۵۰ سیسی رسانده شد. در نهایت نمونه با دستگاه جذب اتمی قرائت شد. نمونه ها دور از نور نگهداری شد (جکسون، ۱۹۸۶).
همچنین میزان منگنز نمونه ها نیز به وسیله دستگاه جذب اتمی که با بهره گرفتن از تیمارهای فوق استخراج شده بودند قرائت شد.
سپس نتایج آنالیز نمونه های خاک برای روش های مختلف تعیین آهن و نسبتهای آهن به فرمهای مختلف، با بهره گرفتن از نمودار اکسل رسم شد.
۳-۳-۳-۳ اندازه گیری آهن مغناطیسی
پذیرفتاری مغناطیسی نمونه های پودری خاک بوسیله دستگاه MS2 Meter،Bartington Dual Frequency در فرکانس ۰/۴۶KHz برای این منظور حدود ۱۰ گرم خاک خشک شده در آون (دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد) در ظروف پلاستیکی کوچک با قطر ۲/۲ سانتی متر ریخته تا ارتفاع آن به حدود cm2 برسد. قرائت های شاهد بر روی ظروف خالی در ابتدا و انتهای قرائت نمونه خاک، جهت تصحیح اثرات احتمالی ظرف بر میزان پذیرفتاری مغناطیسی انجام گرفت.
تحول نوع افق های مشخصه و همچنین خاکها و کانی های رسی و اشکال مختلف اکسیدهای آهن در خاکهای مورد مطالعه بررسی و تحلیل گردید.
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir