ﻗﺪرت ﺿﺪ ﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ ﺑﺎﻻ در ﺑﺮاﺑﺮ ﻃﻴﻒ وﺳﻴﻌﻲ از ﻛﭙﻚ ﻫﺎ، ﻣﺨﻤﺮ ﻫﺎ و ﺑﺎﻛﺘﺮی ها از نتایج کوباکا و همکارانش در به ﻛﺎرﮔﻴﺮی ﻓﻴﻠﻢ ﻫﺎﻳﻲ از ﺟﻨﺲ اﺗﻴﻠﻦ وﻳﻨﻴﻞ اﻟﻜﻞ ﺣﺎوی ﻧﺎﻧﻮﻛﺎﻣﭙﻮزﻳﺖ ﻧﻘﺮه/ دی اﻛﺴﻴﺪ ﺗﻴﺘﺎﻧﻴوم بود ( کوباکا و همکاران[۸۷]، ۲۰۰۹).
فعالیت ضدمیکروبی ظروف بسته بندی مواد غذایی حاوی ۱% نانوذرات نقره و ۰٫۱% نانوذرات دی اکسید تیتانیوم با ظروف معمولی مورد مقایسه قرار گرفت که در این مقایسه فعالیت ضد قارچی این بسته بندی ها با مهار رشد قارچ پنی سیلیوم کاملا مشاهده شد ( متاک و آجال، ۲۰۱۳).
فیلم آگار/ نانو ذرات نقره با بیش از ۱% وزنی از نانو ذرات نقره در برابر باکتری گرم مثبت لیستریا مونوسیتوژنز و باکتری گرم منفی اشرشیا کلی O157:H7 فعالیت ضد میکروبی قوی به نمایش گذاشت ( ریم، ۲۰۱۳).
راموس و همکارانش (۲۰۱۴) با تولید و بررسی نانوکامپوزیت حاوی پلی لاکتیک اسید، نانو ذرات نقره و تیمول دریافتند که نانوکامپوزیت بدست آمده به عنوان سیستم بسته بندی فعال مواد غذایی، خواص زیست تخریب پذیری، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی خوبی از خود نشان می دهد( راموس و همکاران، ۲۰۱۴).
شاملی و همکارانش (۲۰۱۰) ویژگی های ضد باکتریایی نانوکامپوزیت پلی لاکتیک اسید/ نقره را با قرارگیری در برابر باکتری های گرم منفی اشرشیا کلی و ویبریو پاراهمولیتیکوس و باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار دادند. تشکیل هاله عدم رشد ۱٫۴۳ تا ۱۰٫۳۳ میلیمتری در برابر اشرشیا کلی و ۴ تا ۱۵ میلیمتری در برابر ویبریو پاراهمولیتیکوس و ۴ تا ۹٫۳ در برابر استافیلوکوکوس اورئوس، نشان دهنده فعالیت ضد میکروبی نقره بود. با توجه به نتایج بدست آمده، اثر ضد باکتریایی در مقابل ویبریو پاراهمولیتیکوس بیش از یک برابر اشرشیا کلی است و این را می توان محتمل بر تفاوت در دیواره سلولی بین باکتری های گرم منفی دانست. همچنین اختلاف رفتاری را که بین استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی مشاهده کردند ناشی از حمایت موثر دیواره سلولی اشرشیا کلی که از چربی، پروتئین، لیپوپلی ساکارید تشکیل شده است، دانستند ( شاملی و همکاران، ۲۰۱۰).
تعدادی از محققان با انجام پژوهش هایی با هدف ارزیابی و افزایش خاصیت ضدمیکروبی کامپوزیت ها اقدام به تولید کامپوزیت های حاوی نقره و میکرو سلولز کریستالی (MCC[88]) کردند (فورتوناتی و همکاران، ۲۰۱۲؛ ویوکاناندهان و همکاران[۸۹]، ۲۰۱۲؛ عباسعلی و طریق محمد نوری، ۲۰۱۴).
ویوکاناندهان و همکارانش نقره را به میکروسلولز کریستالی آغشته سپس با پلی لاکتیک اسید ترکیب کرده و به روش ریخته گری حلال فیلم نانوکامپوزیت ضد میکروب تولید کردند. نتایج آزمایش های آن ها نشان از خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی از این نانوکامپوزیت بود (ویوکاناندهان و همکاران، ۲۰۱۲).
عباسعلی و طریق محمد نوری(۲۰۱۴) نانو ذرات نقره و میکرو سلولز کریستالی را با هدف بدست آوردن کامپوزیتی با خواص ضد میکروبی، مکانیکی و پایداری حرارتی مطلوب با پلی لاکتیک اسید ترکیب کردند. نتایج بررسی نانوکامپوزیت پلی لاکتیک اسید/ سلولز میکرو کریستالین/ نقره، حاکی از افزایش مدول یانگ و فعالیت ضد میکروبی بود. فعالیت ضد میکروبی این فیلم از طریق اندازه گیری هاله عدم رشد باکتری E.coli در اطراف فیلم مورد بررسی قرار گرفت (عباسعلی و طریق محمد نوری، ۲۰۱۴).
کاهش ۹۸٫۵% و ۹۴٫۲% بترتیب در باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی از نتایج مطالعات انجام شده بر الیاف بسیار ریز و زیست تخریب پذیر پلی لاکتیک اسید حاوی نانو ذرات نقره است (ضیااوی و همکاران[۹۰]، ۲۰۰۶).
در مطالعه ای که کومار و مونستد در سال ۲۰۰۵ بر آزادسازی یون نقره از کامپوزیت پلی آمید/ نقره انجام دادند، دریافتند که عواملی همچون غلظت نقره، سطح ویژه و پراکندگی نقره در پلی آمید در میزان آزاد شدن نقره از پلیمر موثر است. آن ها همچنین فعالیت ضدمیکروبی این کامپوزیت را در برابر شاخصی از هر دو گونه باکتری (استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی) را در بازه های زمانی مشخص ( ۱، ۷، ۱۴ و ۲۸ روز) بررسی کردند و بیشترین فعالیت ضدمیکروبی را در کامپوزیت پلی آمید/ نقره حاوی ۸% نقره در ۲۸ روز مشاهده کردند( کومار[۹۱] و مونستد، ۲۰۰۵).
کیتوزان ماده ای با خاصیت ضد باکتریایی علیه گروه وسیعی از میکروارگانیسم ها است که به دلیل داشتن گروه های آمین و هیدروکسیل، تمایل زیادی به ترکیب شدن با یون نقره و احیای آن در شرایط قلیایی به نانو ذرات نقره دارند. از این رو بررسی های بسیاری بر اثرات ضد میکروبی ترکیب کیتوزان و نانو ذرات نقره صورت گرفته است. در این جا به چند مورد از این بررسی ها اشاره شده است.
در مطالعه ای با هدف بررسی عملکرد پلیمر و اندازه نانو ذرات بر فعالیت ضد میکروبی بایو نانوکامپوزیت نقره، نانوذرات نقره با پلیمر های زیست تخریب پذیر حاوی کیتوزان، ژلاتین و هر دو آن ها ترکیب کردند. فعالیت ضد میکروبی نانو ذرات نقره با اندازه کوچکتر از ۲۰ نانومتر و نتایجی مطلوبی در برابر باکتری های گرم منفی (اشرشیا کلی و سودوموناس آئروژنوزا) و گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس) مشاهده شد ( بین احمد، ۲۰۱۲).
در بررسی که تحت عنوان “افزایش طول عمر و ماندگاری محصول بسته بندی شده و تامین کیفیت محصول، با بهره گیری از خاصیت آنتی باکتریال نانو بایوکامپوزیت های نقره/ کیتوزان” انجام شد خواص ضدباکتریایی فیلم نانو نقره/ کیتوزان با اندازه گیری قطر هاله شفاف در آزمون دیسک دیفیوژن در برابر باکتری اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس مورد بررسی قرارگرفت و نتایج مطلوبی از اثر باکتریوسیدی فیلم حاوی نانو نقره با ضخامت تقریبی ۱۱nm دیده شد ( زارعی و رجب پور، ۱۳۹۱).
ساراوانان و همکارانش[۹۲](۲۰۱۱) فیلم نانوکامپوزیتی از کیتوزان و اکسید نقره را به روش قالب زنی محلول تهیه کردند و اثر ضد میکروبی قابل توجهی از این فیلم را در برابر باکتری اشرشیا کلی، باسیلوس سوبتلیس، سودوموناس آئروموناس و استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده کردند و آن را برای حفظ ایمنی و افزایش مدت زمان ماندگاری میوه ها و سبزی های فساد پذیر موثر دانستند ( ساروانان و همکاران، ۲۰۱۱).
در بررسی که آن و همکارانش در سال ۲۰۰۸ بر تاثیر بسته بندی های پلی وینیل پیرولیدن محتوی نانو ذرات نقره بر مارچوبه سبز تازه انجام دادند، کاهش قابل توجهی از رشد میکروبی را شاهد بودند. مدت نگهداری مارچوبه پوشش داده شده با نانو ذرات نقره به مدت ۲۵ روز در ۲ درجه سانتی گراد و به مدت ۲۰ روز در ۱۰ درجه سانتی گراد افزایش یافت. علاوه بر آن از دست دادن آب و رشد میکروارگانیسم ها در این مدت کمتر شد و رنگ آن ها نیز سبزتر باقی ماند ( آن و همکاران[۹۳]، ۲۰۰۸).
نتایج مطالعات گونگ و همکارانش در سال ۲۰۰۷ از بررسی فعالیت ضد میکروبی نانو ذرات Fe3O4@Ag حاکی از عملکرد ضد باکتری خوبی در برابر باکتری اشرشیا کلی، استافیلوکوک اپیدرمیدیس و باسیلوس سوبتیلیس بود (گونگ و همکاران، ۲۰۰۷).
محمد فیاض و همکارانش (۲۰۰۹) پس از فرو بردن هویج ها و گلابی های استریل شده در داخل محلول های اسید آلژنیک که دارای نانو ذرات نقره بودند، مشاهده کردند که در مدت زمان ۱۰ روزه هویج ها و گلابی ها آب کمتری را از دست دادند و پذیرش آن ها توسط مشتریان بیشتر است (محمد فیاض و همکاران، ۲۰۰۹).
در بررسی که بر اثر ضد میکروبی نانو ذرات نقره- مونت موریلونیت[۹۴] (Ag-MMT) در افزایش ماندگاری نوعی سالاد میوه انجام گرفت، مخلوطی از میوه هایی از کیوی و آناناس در بسته بندی های پروپیلینی قرار گرفتند و قبل از افزودن شربت فروکتوز به داخل بسته بندی ها، به ترتیب ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلی گرم نانو ذرات نقره- مونت موریلونیت در ته جعبه قرار داده شد. کاهش رشد میکروبی در تمام غلظت ها و افزایش ۵ روزه مدت زمان نگهداری و پذیرش کیفی بهتر در بیشترین غلظت نسبت به نمونه شاهد از نتایج این پژوهش به حساب می آید (کوستا و همکاران[۹۵]، ۲۰۱۱).
کوستا و همکارانش (۲۰۱۲) همچنین بر اثر پوشش فعال حاوی نانو ذرات مونت موریلونیت- نقره و ویژگی های ممانعت کنندگی فیلم بر عمر انبارمانی برش های هویج تازه پژوهش هایی انجام دادند و شاهد افزایش مدت زمان عمر انباری حدود ۷۰ روز در مقایسه با نمونه شاهد با عمر انباری حدود ۴ روز بودند (کوستا و همکاران، ۲۰۱۲).
در بررسی که به منظور ارزیابی تاثیر بسته بندی ضد میکروبی حاوی نانو ذرات مونت موریلونیت- نقره بر کیفیت نوعی پنیر انجام شد، نتایج نشان داد که این سیستم بسته بندی فعال، به دلیل توانایی کاتیون های نقره در کنترل تکثیر میکروبی بدون اثرگذاری بر میکروب های اصلی و کارکردی لبنی و ویژگی های حسی محصول، به صورت قابل توجهی ماندگاری این محصول را افزایش می دهد ( اینکوروناتا و همکاران[۹۶]، ۲۰۱۱).
فصل سوم :
مواد و روش ها
۳-۱- مواد شیمیایی
از جمله مواد شیمیایی بکار رفته در این پژوهش می توان به موارد زیر اشاره کرد.
جدول (۳-۱) : لیست مواد شیمیایی مورد استفاده در تهیه نانوکامپوزیت پلی لاکتیک اسید/ نقره
ماده شیمیایی | مارک | کشور سازنده |
کلروفرم ( ۹۸%) | مرک | آلمان |
پلی لاکتیک اسید ( PLA) | نیچر ورک | آمریکا |
نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم/ نقره | باران شیمی | ایران |
پلی اتیلن گلایکول (PEG) |