در این فصل ابتدا نگاهی دقیق به دانش کلاسیک موضوع داشته سپس مروری بر یافته های دیگر محققان بر روی روش اکسایش الکتروشیمیایی ارائه میگردد.
۲-۲- روش تصفیه الکتروشیمیایی
با افزایش جمعیت جهان و رشد صنعت حفاظت از محیط زیست مهمترین و اصلیترین فاکتور در پیشرفتهای آتی فرایندهای صنعتی میباشد. بسیاری از فعالیتهای صنعتی و کشاورزی آب زیادی مصرف می کنند. با این وجود، کاملاً واضح است که منابع آب تازه محدود هستند به طوریکه بایستی از آن محافظت کرد [۱]. روشهای متفاوتی برای تصفیه پسابهای صنعتی حاوی مواد آلی وجود دارد مانند استخراج، اکسایش، سوزاندن و جذب و … . انتخاب روش عملیات به مسائل اقتصادی مانند راحتی کنترل، توانایی و کارایی روش بستگی دارد [۲]. اخیراً به دلیل بازده بالا و سازگاری زیستمحیطی استفاده از تجزیه الکتروشیمیایی مستقیم یا غیرمستقیم آلایندههای آلی توسعه یافته است [۳]. الکتروشیمی راهکارهای قابل اطمینان برای جلوگیری از مشکلات آلودگی در فرایندهای صنعتی را ارائه میدهد [۱]. یکی از مزایای روشهای الکتروشیمیایی، سازشپذیری زیستمحیطیاش است. دلیلش می تواند این باشد که در آن از الکترون به عنوان یک معرف پاک و عامل اصلی انتقال استفاده می شود [۴]. مهمترین مزیت روشهای تصفیه الکتروشیمیایی این است که سینتیک روشهای اکسایش الکتروشیمیایی ۱۰۰ برابر سریعتر از روشهای اکسایش زیستی است. این مزایا باعث شده توجه به روشهای تصفیه الکتروشیمیایی طی دو دهه اخیر افزایش یابد [۵].
۲-۳- مزایا و معایب سیستمهای الکتروشیمیایی [۴-۷].
مزایا:
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
سازشپذیری زیستمحیطی
تطبیقپذیری
امکان دستیابی به بازده انرژی بالا
تابعیت اتوماتیکی
استفاده از تجهیزات ساده
امکان عدم تولید آلایندههای ثانویه سمی
سرعت بالای انجام فرایند در مقایسه با روشهای اکسایش زیستی
هزینه بهرهوری
انعطافپذیری
معایب:
نیاز به بهینهسازی مصرف انرژی الکتریکی
حساسیت انتخاب الکترود مناسب برای فرایند و هزینه های ساخت و خرید آنها
۲-۴- انواع روشهای تصفیه الکتروشیمیایی
روشهای تصفیه الکتروشیمیایی شامل انواع زیر است:
تصفیه کاتدی آب و پساب صنعتی
لخته شدن الکتروشیمیایی[۶]
شناورسازی الکتروشیمیایی[۷]
روشهای پیشرفته اکسایش الکتروشیمیایی[۸]
که در زیر به اختصار، به توضیح آنها میپردازیم.
۲-۴-۱- تصفیه کاتدی آب و پساب صنعتی
روش تصفیه کاتدی آب و پساب صنعتی در پساب با غلظت بالای یونهای فلزی بیشتر استفاده می شود و بر زدایش یون از پساب بر پایه رسوب کاتدی فلز استوار است.
۲-۴-۲- لختهشدن الکتروشیمیایی
این روش شامل تولید منعقدکننده های آزمایشگاهی، به وسیله حل شدن الکتریکی یونهای آلومینیوم یا آهن از الکترودهای آهنی یا آلومینیوم میباشد. لخته شدن الکتروشیمیایی در برداشتن و رفع جامدات معلق مثل نفت و گریس مؤثر است.
۲-۴-۳- شناورسازی الکتروشیمیایی
در این روش مواد آلودهکننده را در سطح آب به وسیله الکترولیز حبابهای کوچک، شناور
می کنند. در تصفیه آب و فاضلاب، عمل شناورسازی یک فرایند بسیار مؤثر برای جداسازی روغن و جامدات معلق دارای دانسیته پایین میباشند [۸].
۲-۴-۴- روشهای پیشرفته اکسایش الکتروشیمیایی
این روش یکی از روشهای تصفیه آب و پساب است که به سه گروه زیر تقسیم می شود [۸]:
اکسایش الکتروشیمیایی
الکتروفنتون[۹]
سیستمهای الکتروشیمیایی نوریار[۱۰] (در این روش از اشعه فرابنفش[۱۱] استفاده می شود).
۲-۵- اکسایش الکتروشیمیایی
بسیاری از فرایندهای صنعتی پسابهایی که شامل ترکیبات آلی مقاوم در برابر تجزیه زیستی هستند را تولید می کنند. این پسابها باید به شیوه اقتصادی مناسبی تحت فرایند تصفیه قرار گیرند. یکی از روشهای مؤثر و مورد توجه برای تصفیه اینگونه پسابها استفاده از تکنیکهای اکسایش است [۱]. از مزایای این روش میتوان به عدم نیاز به اضافه کردن مقادیر زیاد مواد شیمیایی به پساب و رساندن اکسیژن، همچنین عدم گرایش به تولید محصولات جانبی که تولید آلودگی ثانویه می کند اشاره کرد [۶].
روشهای مختلف تصفیه الکتروشیمیایی که در زدایش فنل کاربرد دارند به قرار زیر است [۹]:
اکسایش آندی
اکسایش الکتروشیمیایی پیشرفته فراصوتی[۱۲]
فرایند انعقاد الکتروشیمیایی
اکسایش الکتروشیمایی واسطهای
زدایش در پیل سوختی میکروبی
۲-۶- اکسایش آندی
یکی از انواع روشهای الکتروشیمیایی که برای تصفیه پسابها بکار میرود روش اکسایش آندی است. این روش ابزاری قدرتمند برای زدایش پسابهای آلی است و آنها را به دیاکسیدکربن و آب اکسید می کند.
روش اکسایش آندی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
اکسایش مستقیم: در این روش ترکیبات آلی در سطح الکترود متلاشی میشوند.
اکسایش غیر مستقیم: در این روش یک واسطه در طی فرایند به طور الکتروشیمیایی تولید می شود تا اکسایش ترکیبات آلی را انجام دهد. به عبارت دیگر میتوان گفت که اکسایش غیرمستقیم به وسیله استفاده مناسب از اکسیدانهای تولید شده آندی مانند عاملهای فنتون، هیپوکلریت و CL2 صورت میپذیرد [۱۰، ۱۱].
در مطالعه حاضر روش اکسایش مستقیم آندی در تصفیه پسابهای فنلی مورد بررسی قرار گرفته است که به تفضیل به شرح آن پرداخته می شود.
۲-۶-۱- اکسایش مستقیم در آند
برای اکسایش مستقیم دو خاصیت مهم برای آند مناسب لازم است [۱۱] :
پتانسیل رهایش اکسیژن بالا
پایداری در مقابل خوردگی
اکسایش الکتروشیمیایی آلودگیها می تواند به صورت مستقیم به وسیله جذب سطحی فیزیکی اکسیژن فعال ( رادیکال هیدروکسیل جذب شده OH) یا جذب سطحی شیمیایی اکسیژن فعال
( اکسیژن در شبکه اکسیدی MOX+1) صورت گیرد. این فرایند اغلب اکسایش مستقیم یا اکسایش آندی نامیده می شود. اکسیژن فعال جذب سطحی فیزیکی باعث احتراق کامل ترکیبات آلی ® و اکسیژن فعال جذب سطحی شیمیایی شده (MOX+1) در اکسایش انتخابی محصولات شرکت می کند.
(۲-۱) + zH+ + ze– + MOX R + MOX (OH)Z = CO2
(۲-۲) R + MOX+1 = RO + MOX
در حالت کلی رادیکال هیدروکسیل برای اکسایش آلودگیها بسیار مؤثرتر از O در MOX+1 است. به علت آزادسازی اکسیژن که در الکترود آند طبق واکنش زیر اتفاق میافتد، اضافه ولتاژ زیادی برای آزادسازی اکسیژن نیازمند است که واکنشهای (۲-۱) و (۲-۲) با بازده جریان بالا اتفاق بیفتد. در غیر اینصورت جریان اعمالی برای تجزیه آب هدر میرود]۱۲[ .
(۲-۳) ۲H2O – ۴e– → O2 + ۴H+
۲-۶-۲- مدل پیشنهادی برای اکسایش آندی مواد آلی به کمک رادیکالهای هیدروکسیل]۱۲[
در این مدل رفتار متفاوت الکترودها در اکسایش الکتروشیمیایی باعث دستهبندی الکترودها به دو گروه مختلف می شود: