در این راستا یافته های حاصل از پژوهش در فصل چهارم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این فصل با تكیه بر سؤالات موردنظر در پژوهش به بحث و نتیجه گیری پیرامون یافته ها پرداخته شده است .
5-2- بحث و نتیجه گیری پیرامون اطلاعات توصیفی پژوهش
در این بخش به بحث پیرامون اطلاعات توصیفی ارائه شده درجدول شماره)4-1(و شماره )4-2(پرداخته می شود.
– در خصوص وضعیت تحصیلی آزمودنی ها بین 289 نفر پاسخگو 39.84درصد (115 نفر) بیسواد، 20.4 درصد (59 نفر) سیکل، 6.6 درصد (19 نفر) نهضت، 23.5 درصد (68 نفر) دیپلم، 2.8 درصد (8 نفر) فوق دیپلم، 6.6 درصد (19 نفر) لیسانس و 0.3 درصد (1 نفر)فوق لیسانس هستند.
– در خصوص وضعیت اشتغال آزمودنیها بین 288 نفر پاسخگو 74.0 درصد (213 نفر) خانه دار، 11.1 درصد (32نفر) بازنشسته، 0.3 درصد (1 نفر) بهیار، 0.3 درصد (1 نفر) کشاورز، 1.7 درصد (5 نفر)آرایشگر، 1.0 درصد (3 نفر) آزاد، 2.8 درصد (8 نفر) معلم، 8.0 درصد (23 نفر) ورزشکار، 0.3 درصد (1 نفر) مهندس و 0.3 درصد (1نفر) مدیر مهد کودک هستند.
– با توجه به نتایج تحقیق بین سوالات متغیر موانع زمانی و مکانی تفاوت وجود دارد و با توجه به نتایج به دست آمده، میانگین رتبه ای سوال اول(لوازم و تجهیزات مناسب برای انجام فعالیت ورزشی ندارم.) برابر 21/2 و بیشتر از سایر سوال ها بوده است، بنابراین بیشترین اهمیت را از دید زنان سالمنددارد.
– با توجه به نتایج تحقیق بین سوالات متغیر موانع جسمانی و روانی تفاوت وجود دارد و با توجه به نتایج به دست آمده، میانگین رتبه ای سوال اول(به دلیل مشکلات جسمانی- حرکتی نمی توانم ورزش کنم.) برابر 59/1 و بیشتر از سوال دوم(به دلیل مشکلات روحی و روانی نمی توانم ورزش کنم.) بوده است، بنابراین اهمیت بیشتری را از دید زنان سالمنددارد.
– با توجه به نتایج تحقیق بین سوالات موانع اجتماعی- فرهنگی تفاوت وجود دارد و با توجه به نتایج به دست آمده، میانگین رتبه ای سوال اول(بخاطر بی توجهی مسئولان به ورزش زنان هیچ انگیزه به ورزش کردن ندارم.) برابر 85/3 و بیشتر از سایر سوال ها بوده است، بنابراین بیشترین اهمیت را از دید زنان سالمنددارد.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
– با توجه به نتایج تحقیق بین سوالات موانع ساختاری تفاوت وجود دارد و با توجه به نتایج به دست آمده، میانگین رتبه ای متغیر سوال اول(سرمایه و بودجه کافی به ورزش اختصاص نمی یابد.) برابر 69/2 و بیشتر از سایر سوال ها بوده است، بنابراین بیشترین اهمیت را از دید زنان سالمنددارد.
– با توجه به نتایج تحقیق به لحاظ آماری با اطمینان 95 درصد بین سوالات موانع درون فردی تفاوت وجود ندارد.
– با توجه به نتایج تحقیق بین عوامل مؤثر بر مشارکت زنان سالمند در فعالیت های ورزشی تفاوت وجود دارد و با توجه به نتایج به دست آمده، میانگین رتبه ای متغیر موانع ساختاری برابر 37/4 و بیشتر از سایر متغیرها بوده است، بنابراین بیشترین اهمیت را از دید زنان سالمنددارد.
5-3- بحث و نتیجه گیری پیرامون اطلاعات استنباطی پژوهش
5-3-1- الویت بندی موانع مشاركت زنان سالمند در فعالیتهای ورزشی
یافته های پژوهش نشان داد كه 3 علت اصلی عدم مشاركت زنان سالمند شهر یزد در فعالیتهای ورزشی موانع ساختاری، موانع خانوادگی و توانمندیها، موانع زمانی و امکاناتی هستند. موانع ساختاری مهمترین عاملی بود كه در این پژوهش به عنوان مانع برای شركت در فعالیتهای ورزشی از طرف زنان سالمند مطرح شد. باتوجه به اطلاعات توصیفی حاصل از پرسشنامه های جمع آوری شده این مؤلفه میانگین رتبه ای 4/37 بیشترین تاثیر در عدم مشارکت زنان سالمند در فعالیتهای ورزشی دارد. این عاملی است تا نتوانند از امكانات ورزشی استفاده كنند. از جمله موانع ساختاری از نظر آزمودنی ها وقت گیر بودن وسیله نقلیه عمومی، شلوغی اماكن ورزشی، كمبود اماكن ورزشی و عدم نگهداری صحیح ازامكانات ورزشی ازموانع شركت در فعالیتهای جسمانی و ورزشی محسوب می شود كه البته در این آزمودنیها به دلیل بالا بودن سن و مشكلات جسمانی و حركتی، نزدیک بودن محل فعالیت جسمانی و ورزشی نیز مهم تلقی می شود و زنان سالمند مایلند فعالیت های ورزشی را در نزدیكی محل سكونت خود پیگیری كنند و نبود امكانات و تسهیلات ورزشی را در نزدیک محل سكونت خود به عنوان مانعی برای فعالیت های جسمانی و ورزشی می دانند. همچنین به دلیل كمبود فضاهای ورزشی ، فضاهای موجود بیش از حد ظرفیت مورد استفاده قرار می گیرند و از این رو فعالیت در چنین محیطی زیاد خوشایند نیست. از سوی دیگر استفاده بیش از حد از فضاهای ورزشی موجب فرسودگی و عدم كارایی مناسب آنها می شود. همجنین با بررسی موانع ساختاری ورزش مشخص شد بودجه کافی برای فعالیتهای ورزشی سالمندان در نظر گرفته نمی شود كه این وضعیت می تواند موجب كاهش مشاركت زنان سالمند در فعالیتهای ورزشی شود و باعث شود سنین سالمندی كه عمدتاً سنین آرامش و راحتی است برای آنان با سختی و مشقات زیادی همراه شود. یكی از مواردی كه بوسیله آزمودنیها مورد تائید قرار گرفت سرمایه و بودجه کافی به ورزش اختصاص نمی یابد. كه این مسئله خود عاملی مؤثر می باشد و مسئولین شهر باید به فكر فراهم کردن وسایل ، تجهیزات و اماكن ورزشی باشند تا حتی زنان سالمند با وضعیت مالی متوسط و ضعیف نیز بتوانند از آن وسایل و اماكن ورزشی استفاده كنند.
دومین عاملی كه از طرف زنان سالمند به عنوان مانع شركت در فعالیت های ورزشی مطرح شد موانع خانوادگی و توانمندیها بود. با بررسی این مؤلفه مشخص شد مهم ترین عاملی که در موانع خانوادگی و توانمندی ها وجود دار
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.
د بالا بودن هزینه اماکن ورزشی، متاسفانه وضعیت مالی اكثر زنان سالمند به گونه ای است كه توان لازم را جهت استفاده از وسایل، تجهیزات و اماكن ورزشی ندارند. حتی برخی از آنان توان مالی لازم برای خرید وسایل نقلیه شخصی و یا استفاده از وسایل نقلیه عمومی جهت رفت و آمد به اماكن ورزشی و تفریحی را دارا نمی باشند. وضعیت مالی نامناسب و درآمد كم دستیابی به مكان ها و امكانات و تسهیلات لازم برای شرکت در گروه گسترده ای از فعالیت های ورزشی را كاهش می دهد. مشكلات مالی رابطه منفی با شركت در بسیاری از فعالیت های جسمانی و ورزشی دارد. از نظر زنان سالمند موانع ساختاری یكی از موانع مؤثر بر مشاركت آنها در فعالیتهای ورزشی محسوب می گردد. از نظر زنان سالمند هزینه های دریافتی برای استفاده از سالنهای ورزشی زیاد است و این امر می تواند تحت تأثیر سایر هزینه ها در سطح كشور باشد. وقتی كه هزینه نگهداری سالنها و هزینه های جاری آنها زیاد است در نتیجه هزینه هر سانس ورزشی نیز زیادتر از قبل می شود و هزینه سرانه هر فرد برای شركت درفعالیتهای ورزشی افزایش می یابد . درمجموع به نظر می رسد كه تنها راه حل این مسئله این است كه هزینه های سالنهای ورزشی از طریق سازمانهای دولتی پرداخت شود و سعی شود كه تمام هزینه های سالنها و مجموعههای ورزشی از افراد شركت كننده در آنها گرفته نشود و به نحوی دولت برای ترویج فرهنگ ورزش و گسترش آن یارانه پرداخت نماید تا سهم پرداختی از طرف مردم برای انجام فعالیتهای جسمانی و ورزشی كاهش یابد و مشكلات مالی در این زمینه كم رنگ شوند. گذشته از هزینه های سنگین استفاده از اماكن ورزشی، هزینه تهیه و استفاده از وسایل ورزشی نیز بسیار سنگین است كه البته در بعد سلامتی، این هزینهها كمتر به وجود می آید و در این راستا وسایل و امكانات كمتری نسبت به سایر رشته های ورزشی موردنیاز است ولی به هرحال وسایل ابتدایی مثل كفش های ورزشی برای شركت در فعالیتهای جسمانی و ورزشی به نحوی كه خود باعث بروز آسیب دیدگی در فرد نشوند نیز هزینه های زیادی را دربردارد.
سومین مانعی كه بر سر راه شركت در فعالیت های جسمانی و ورزشی از طرف زنان سالمند مطرح شد موانع زمانی و امکاناتی بود. كمبود زمان، احساسی است كه فقدان زمان كافی برای انجام تمام كارهایی كه دوست داریم انجام دهیم را به ما می رساند. باتوجه به نتایج پژوهش ، عامل زمان یكی از موانع مشاركت زنان سالمند در فعالیت های ورزشی محسوب می گردد. باتوجه به اطلاعات حاصل از این مؤلفه متوجه می شویم كه مواردی از قبیل نبود مکان ورزشی کافی، مشغله کاری و سایر تعهدات اجتماعی از موانع مشاركت در فعالیت های ورزشی محسوب می شود.متاسفانه در جامعه، دوران سالمندی به جای اینكه صرف استراحت و تفریح شود می بایست صرف تلاش و زحمت ، حتی بیشتر از قبل شود.سالمندی سنی است كه فرد سالمند باید به فكر فرزندان خود ومشكلات مربوط به ازدواج و حمایت آنها باشد و این كار نیز نیازمند هزینه های زیادی است كه مطمئناً نمی توان آنها را از حقوق بازنشستگی تهیه كرد و سالمندان مجبور به انجام كار دوم برای برآورده كردن نیازهای خود هستند و این نیازمند صرف وقت است كه سالمند را از گذراندن وقت درفعالیتهای جسمانی و ورزشی منع می كند.نتایج پژوهش حاضر با نتایج تحقیق باقرزاده (1379)، حسن زاده و همکاران (1384)، کشاورز (1388)،گویین (2008) همسو و با نتایج تحقیقات سلامی و همکارانش (1383) ، لورین و نولا (2003)و شریعتی و همکارانش (1390)، تارک امین[66] (2011) ناهمسو می باشد.به نظر میرسدتفاوت درخصوصیات فردی افرادوجامعه باعث این تضادشده است.
5-4- پیشنهادهای كاربردی
– تلاش درجهت راه اندازی و گسترش ایستگاه های ورزشی و صبحگاهی در پارك ها و محله های شهر
– كمك به كاهش مشكلات مادی زنان سالمند در جهت كاهش مشغله های آنان و افزایش فرصت شركت درفعالیت های جسمانی و ورزشی
– انتخاب مربیان شایسته ورزشی به نحوی كه بتوانند برنامه ریزی تمرینات مناسب زنان سالمند را انجام دهند و از خستگی های زودرس در آنها بكاهند .
– آشناسازی زنان سالمند در رابطه با فوایدفعالیتهای ورزشی وامكان درمان بیماری های گوناگون از طریق آن
– راه اندازی و گسترش جاده های سلامتی در پارك ها و مكان های عمومی
– توجه بیشتر در نگهداری سالنها و امكانات ورزشی و تلاش در جهت افزایش فضاها و امكانات ورزشی
– اصلاح سیستم حمل و نقل عمومی درجهت سرویس دهی بهینه به سالن ها و اماكن ورزشی شهر
– پرداخت بخشی از هزینه های سالنها و اماكن ورزشی توسط بخش دولتی در جهت كاهش هزینه شركت در فعالیتهای جسمانی و ورزشی برای زنان سالمند
5-5- پیشنهادهای پژوهشی
– انجام پژوهش مشابه با پژوهش حاضر با درنظرگرفتن عامل جنسیت و تفاوتهای بین آنها.
– انجام پژوهش مشابه در سطح كشور در جهت موانعی كه در كشور جنبه عمومی دارند.
– انجام پژوهش مشابه در سایر شهرهای استان و مقایسه وضعیت شهرهای استان با یكدیگر .
– انجام پژوهش مشابه در گروه سنی میانسالان و جوانان و مقایسه نتایج آن با تحقیق حاضر.
– انجام پژوهشی در رابطه با شناخت عوامل مؤثر در تمایل افراد به فعالیتهای جسمانی و ورزشی و تلاش در جهت گسترش و شناسایی آن عوامل به بقیه افراد جامعه .
5-.ZELMAN ↑
5-.JOHNSON ↑
5-DIEM . Snyder ↑
. Spreitzer ↑
. Vander Zwaag ↑
. Council of Europe ↑
. Council of Austrian ↑
. local community ↑
. Public ↑
. private organization ↑
. Occupation ↑
. Guo min ↑
. Palm Yvrgyn ↑
. Kupper ↑
. Wellbeing ↑
. American College of Sports Medicine ↑
. Shepherd ↑
. Norvell and et al ↑
. Blumental and emercy ↑
. Lockhart ↑
. Bream ↑
. Shungold ↑
. Gender ↑
. Maxhana ↑
. Esparling ↑
. Crawford ↑
. Jackson ↑
. Godbi ↑
. Intrapersonal ↑
. Interpersonal ↑
. Structural ↑
. Sallis ↑
. Hovel ↑
. Hofstetter ↑
. Lack of time ↑
. social influence ↑