غیر قطبی
اکتیل
C8
نسبتاً قطبی
اتیل
C2
کاملاً غیر قطبی
سیکلوهگزین
CH
غیر قطبی
فنیل
PH
قطبی
سیانوپروییل
-CN
قطبی
آمینو
-NH2
جدول (۲-۲). انواع فازهای پیوندی
۲-۷-۳٫جاذب پلیمری
ازمهم ترین پلیمرهای جاذبی که استفاده می شود پلیمرهای قالب مولکولی میباشد. پلیمرهای قالب مولکولی در سال ۱۹۹۸ کشف شدند. این پلیمر دارای حفرهها به شکل خاص میباشد، که آنالیتها در داخل آن قرار میگیرند هر کدام از پلیمرها آنالیتهای خاص را جذب میکنند که اساس کار پلیمرهای قالب مولکولی میباشد. در قسمت بعد بیشتر در مورد این پلیمرها توضیح خواهیم داد.(Liu, Zhao et al. 2007)30
۲-۸٫آشنایی با پلیمر وپلیمریزاسیون
۲-۸-۱٫پلیمر چیست؟
پلیمر به عنوان مولکولی متشکل از واحدهای تکرارشونده کوچکتر تعریف می شود. یک مونومر جزء سازنده یک پلیمر است و با سایر مونومرها ادغام می شود تا در نهایت پلیمر ساخته شود. مونومرها به وسیله پیوندهای کووالانت به یکدیگر اتصال یافته و زنجیرهای طویل را تشکیل می دهند. مونومرها در یک فرایندی به نام پلیمریزه شدن با یکدیگر واکنش داده و زنجیرهای خطی یا شبکه سهبعدی را تشکیل می دهند. برای اینکه یک مولکول بتواند مونومر باشد، باید دو یا چند محل اتصال داشته باشد، تا از این طریق بتواند با مونومرها اتصال یافته و تشکیل زنجیرهای پلیمری نماید.
۲-۸-۲٫انواع پلیمر ساختاری
تعداد واحدهای تکرارشونده در یک مولکول بزرگ درجه بسپارش یا درجه پلیمریزاسیون نامیده میشود. بسپارهایی که فقط از یک نوع واحد تکرار شونده تشکیل شدهاند، جوربسپار [۳۳] و آنهایی که از دو واحد تکرارشونده تشکیل شدهاند، هم بسپار [۳۴] نامیده میشوند. گاهی لفظ تر پلیمر[۳۵] نیز برای محصولات حاصل از بسپارش سه تک پار (مونومر) به کار میرود. در عین حال، در مورد محصولاتی که با بیش از سه تک پار بسپارش شدهاند، لفظ ناجوربسپار[۳۶] رایج است.
۲-۸-۳٫بسپارها از نظر اثر پذیری در برابر حرارت به دو دسته تقسیم میشوند:
۱٫ترموپلاستیکها (گرما نرمها )
ترموپلاستیکها، پلیمرهایی هستند که هنگام حرارت دهی ذوب میشوند هنگام سرد کردن جامد میشوند
۲٫ترموستها (گرماسختها )
ترموستها، بسپارهایی هستند که هنگام حرارت دهی ذوب نمیشوند بلکه در دماهای بسیار بالا به صورت برگشت ناپذیری تجزیه میشوند.