در ایران دستجات سارقین مرکب از ۲ یا حداکثر ۴ نفرند که حیطه عمل آنها به خلاف گذشته گسترش دارد و نقاط مختلف کشور را برای سرقت انتخاب میکنند.
سارقین به دنبال فرصت مناسب هستند. یعنی فرصت طلبی و استفاده از غفلت صاحبان مال خصیصه کلی آنهاست. سارقین افراد باهوشی هستند، فرصتها را براحتی بدست میآورند.
سارقین اطلاعات و موارد مورد نیاز را قبل از هر گونه اقدامی در مورد سوژه مورد نظربدست میآورند.
استفاده از اسید، سارقین با سرنگ پلاستیکی مقداری اسید به داخل منفذ قفل وارد نموده پس از چند دقیقه اسید موجب از بین رفتن حساسیت و ابزارهای داخل قفل شده، سپس با فشار دادن شستی قفل در آن باز میشود.
حال شاید این سوال مطرح گردد چرا در این تحقیق به انواع شگرد های سارقین در ارتکاب بزه سرقت پرداخته می شود ، پاسخ این است که تا از جزئیات نحوه سرقت مطلع نباشیم نمی توانیم راهکار مناسبی در خصوص پیشگیری از آن ارائه دهیم و شناخت شگردهای سرقت از اهم مطالبی است که لازم است روشن و تشریح گردد.
بطور مثال در سرقت منزل سارقین از شگرهای مختلفی استفاده می کنند که در ادامه به شرح هریک از آنان می پردازیم :
۱-انواع شگردهای سرقت از منزل
الف: سرقت منزل از طرق تالیورزنی : سرقت با این نوع شگرد مرسوم و متداول ترین نوع سرقت منزل در استان قم می باشد، سارقین منزل که اغلب جوان می باشند با بهره گرفتن از تالیورهای خودروهای سنگین که سر این تالیورها توسط سنگ فرز باریک شده است و با تکیه به توان جسمی خود ، تالیور را بین درب و چهارچوب منزل می گذارند و به صورت یک یا دو نفره با فشاری ناگهانی به آن موجب تخریب درب و قفل شده و به راحتی وارد منزل می شود ، با توجه به تحقیقی که از این سارقین به عمل آمده ، تالیورزنی باعث می گردد که سارقین در اسرع وقت وارد منزل شوند و نیازی به شاه کلید و یا تخصص در باز کردن قفلهای مختلف نداشته باشند وحتی با بهره گرفتن از تالیور نسبت به باز کردن درب گاو صندوق های که از نظر مردم عادی نفوذ ناپذیر می باشند اقدام می کنند .
در سال ۱۳۹۳ یک باند بزرگ سرقت که با شگرد تالیورزنی اقدام به سرقت منزل می کردند شناسائی و طی اعطای نیابت قضایی در شهر کرج دستگیر و به قم اعزام گردیدند ،این سارقین که بین ۱۸ تا ۳۰ سال سن داشتند و در دو تیم چهار نفره مرتکب سرقت می شدند به این صورت تقسیم کار کرده بودند که در هر تیم یک نفر راننده و یک نفر نگهبان و یا به اصطلاح سارقین (به پا) و دو نفر دیگر با تالیور زنی وارد منازل می شدند و به قدری در این کار تبحر داشتند که یکی از اعضای باند که ۱۸ سال بیشتر نداشت معترف بود که بیش از پنجاه منزل را از طریق تالیورزنی سرقت نموده است و بعد از تحقیقات فراوان و اطلاع دادن به استانهای همجوار مشخص گردید که علاوه بر بیش از یکصد فقره سرقت منزل توسط این باند در استان قم طی یکسال گذشته ، در استانهای البرز ، تهران و قزوین نیز به همین صورت مرتکب سرقت شده و ثروت کلانی از این راه بدست آورده اند به طوری که احدی از این سارقین مالک یک ساختمان بیست و چهار واحدی در عظیمیه کرج بود . نکته جالب توجه در سرقت این افراد اطلاع و اطمینان کامل آنها از خالی بودن منزل در زمان سرقت بود که حتی یک مورد سرقت منزل با حضور ساکنین انجام نداده بودند . بنده شخصا از سارقین سوال کردم از چه طریقی به خالی بودن منزل از سکنه مطمئن می شدید ؟ که پاسخ دادند ما در اوایل شب در کوچه های محله های مرفه نشین و خلوت که دسترسی آسان به جاده های بیرون شهر برای فرار احتمالی را داشته باشد با خودرو گشت می زدیم ، چنانچه چراغهای منزلی خاموش بود حوالی ساعت ۱۱ تا ۱۲ شب زنگ منزل را می زدیم اگر چراغی روشن نمی شد و یا از آیفون صدای نمی آمد بلا فاصله از خودرو پیاده می شدیم و با تالیور زنی وارد منزل می شدیم و حداکثر ظرف ده دقیقه از منزل خارج می گردیدیم ، لازم به ذکر است مشارالیهم در طی بیش از یکصد فقره سرقت در استان قم حتی از یک آپارتمان سرقت نکرده اند و فقط خانه های ویلایی مد نظر آنها بوده است .
ب: سرقت منزل از طریق شکستن توپی قفل درب حیاط : در این شگرد از یک انبر قفلی استفاده می شود بدین صورت که دربهای منازلی که دور توپی قفل آنها فاقد محافظ و یا جوشکاری می باشد را با انبر قفلی گرفته و به سمت چپ و راست می چرخانند و بدین صورت توپی قفل شکسته می شود ، این نوع شگرد در قم بعد از تالیور زنی بیشترین در سرقت منازل بکار می رود .
ج: سرقت منزل از طریق کارت زنی : بدین توضیح که سارق با توجه به تجربه ای که دارد متوجه می شود که در منزل مورد نظر قفل نیست و با بهره گرفتن از یک کارت تلفن و یا یک کارت تبلیغاتی مقاوم و عبور آن از لای درب نسبت به عقب راندن زبانه قفل درب اقدام نموده و درب باز می شود .
د: سرقت منزل از طریق بالا رفتن از دیوار یا درب منزل که معمولا زمانی رخ می دهد که بالای دیوار و یا درب منزل فاقد نرده و یا مانع صعب العبور باشد.
ه: سرقت منزل از طریق استفاده از شاه کلید که طی تحقیات انجام شده این نوع شگرد در شهر قم مرسوم نمی باشد.
۲-انواع شگردهای سرقت خودرو :
الف : سرقت خودرو از طریق یکسره کردن برق خودرو بدین صورت که سارق با از بین بردن روکش سیمهای ورودی و خروجی سویچ خودرو و اتصال آنان به یکدیگر خودرو را روشن و سرقت می کند، البته این نوع شگرد فقط در خودروهای مدل پایین کاربرد دارد و خودورهای مدل بالا که دارای کامپیوتر می باشند نمی توان بدین شیوه سرقت نمود.
ب : سرقت خودرو از طریق جابجا کردن کامپیوتر خودرو ، بدین توضیح که بعضی از سارقین فقط نوع خاصی از خودرو را سرقت می کنند مثلا سارقی در شهر قم وجود دارد که تخصصش سرقت خودروی زانتیا می باشد وقتی بنده نحوه سرقت را از او سوال کردم گفت : بنده یک خودرو زانتیا دارم کامپیوتر آنرا باز کرده ام و در زمان سرقت درب موتور خودرو را بلا فاصله بالا می زنم و برق خودرو را قطع می کنم تا اگر خودرو مجهز به سیستم اعلام سرقت است ، این سیستم غیر فعال گردد و بعد فیشهای ورودی کامپیوتر خودرو را جدا کرده به کامپیوتر خودروی خود وصل می کنم و با توجه به اینکه سوییچ خودرو ام نیز همراهم می باشد و این سوییچ با کامپیوتر خودرو ام هماهنگ می باشد خودرو بدون هیچ مشکلی روشن می شود و خودرو را به سرقت می برم .
ج: سرقت خودرو از طریق استفاده از غفلت مالک بدین توضیح که بعضی از مردم برای خریدهای فوری صرفا خودرو را خاموش و از ماشین خود پیاده می شوند بدون اینکه سوییچ خودروی خود را بردارند و گاها خودرو رابصورت روشن ترک می کنند و سارقین به هیچ عنوان از این لحظه ها نمی گذرند و اقدام به سرقت خودرو می نمایند که این نوع سرقت بسیار متداول است.
د: سرقت خودرو از طریق مسدود کردن راه با موانع طبیعی و یا موانعی که شک بر انگیز نباشد که بیشتر این نوع شگرد در بیرون شهر و در جاده های خلوت اتفاق می افتد ، سارقین با قرار دادن چند تکه سنگ بزرگ یا تنه درخت راه را مسدود می کنند و خود مخفی می گردند پس از اینکه راننده برای بازکردن جاده از ماشین خود پیاده می شود نسبت به سرقت اتومبیل وی اقدام می کنند. بعضی اوقات نیز سارقین با پوشیدن لباس پلیس و ایجاد ایست بازرسی و متوقف نمودن خودروها به بهانه بازرسی نسبت به سرقت خودرو اقدام می کنند، لازم به ذکر است این نوع سرقتها معمولا توام با آزار و اذیت مالباختگان است.
۳-انواع شگردهای سرقت داخل خودرو
الف : سرقت از طریق شکستن شیشه خودرو با شیوه شمع زنی بدین توضیح که سارق به وسیله یک عدد شمع خودرو یا موتورسیکلت ضربه ای به شیشه درب خودرو وارد می کند این ضربه باعث می گردد که شیشه به شکسته و به صورت پودر بدون هیچ گونه ایجاد صدای بریزد و سارق اشیا داخل خودرو را سرقت کند.
ب: سرقت از خراب کردن قفل مرکزی خودرو بدین توضیح که سارق به وسیله یک پیچ گوشتی قوی ، پیچ گوشتی را داخل توپی فقل درب سمت راننده کرده و با چرخاندن آن ضمن تخریب فقل به راحتی درب خودرو را باز می کند.
ج : سرقت از طریق درب کشی بدین صورت که سارق خودروهایی را که دربهای آنان فاقد استحکام می باشد و یا بصورتی طراحی شده اند که انگشنان سارق می تواند لای درب قرار گیرد انتخاب کرده و با گرفتن گوشه بالای درب خودرو آنرا به سوی خود می کشد و بدین صورت لای درب باز می شود و دست خودرو را داخل خودرو می کند و در راباز و اقدام به سرقت می نماید.
د: سرقت داخل خودرو از طریق استفاده از غفلت مالک ، بدین صورت سارقین مترصد این هستند که افراد خودروی خودرو را بدون قفل کردن درب آن رها نمایند و از این فرصت استفاده کرده و اقدام به سرقت می نمایند.
ه: سرقت داخل خودرو از طریق خودروهای که درخیابان متوقف می باشند مثلا پشت چراغ قرمز ایستاده اند ولی شیشه های عقب یا سمت شاگرد خودرو پایین است و کیفی روی صندلی قرار گرفته است در این زمان سارقین بصورت پیاده یا به وسیله موتور سیکلت کنار خودرو آمده در ناگهان نسبت ربایش کیف یا کالا اقدام و از شلوغی مکان استفاده کرده و متواری می گردند.
۴-انواع شگرهای سرقت از طریق جیب بری یا کیف زنی
الف: جیب بری از طریق ایجاد دعوا و مرافعه های ساختگی بدین صورت که دونفر سارق در یک مکان شلوغ اقدام به دعوای ساختگی بین خود می کنند و جیب مردمی را که برای جدا کردن آن دو می آیند را می زنند.
ب : جیب بری با بهره گرفتن از ازدحام جمعیت مثل مکانهای عمومی مثل حرم مطهر ، مترو ، بازار در ایام خاص که مردم بصورت فشرده در حال حرکت میباشند اقدام به سرقت می کنند.
ج: کیف زنی با بهره گرفتن از موتور سیکلت که بیشتر قربانیان این نوع سرقت خانمها می باشند بدین صورت که سارقین فردی را که کیف همراه دارد و بصورت غیر محتاطانه کیف دستی خود را حمل می کند تحت مراقبت قرار می دهند و در یک زمان مناسب از پشت مالباخته به او نزدیک و میشوند و در یک چشم به هم زدنی کیف وی را می ربایند.
مبحث چهارم : رابطه سرقت با سایر جرائم
گفتار اول : رابطه سرقت با اعتیاد:
اگر بستر جرم زایی را به خیابانی تشبیه کنیم، در رابطه فوق، این خیابان دوطرفه است یعنی یک طرف آن سارق قرار دارد و در طرف دیگر آن معتاد است. فردی که در دام اعتیاد گرفتار شد، پس از مدتی شغل خود را از دست می دهد و در نتیجه برای تأمین هزینه های خود مستأصل می گردد. از آنجا که زمینه انحراف در وی وجود دارد، در صورتی که در شرایط مساعدی قرار گیرد، از دزدیدن حتی اشیاء و لوازم منزل پدری خود نیز ابایی ندارد زیرا اعتیاد به مرور زمان، احساسات، عواطف و حتی قدرت تشخیص خوب و بد را از او سلب می کند لذا برای انجام عمل خود قبحی نمی بیند در تحقیقی که انجام شده، ۸۶ نفر از ۳۰۰ نفر سارقی که مورد پرسش قرار گرفته اند در زمان ارتکاب آخرین سرقت خود معتاد بوده اند و ۲۴ درصد از آنها اولین سرقت خود را در حالت اعتیاد و یا برای فراهم آوردن پول لازم برای خرید مواد مخدر انجام داده اند.
گفتار دوم : رابطه سرقت و طلاق:
رابطه سرقت و طلاق نیز، همانند رابطه سرقت و اعتیاد، دوسویه است. یعنی گاه سرقت موجب از هم پاشیدن کانون گرم خانواده می شود. زمانی نیز بچه های طلاق به علت بی سرپرست بودن به سرقت روی می آورند.
فرد سارق همه تلاش خود را صرف مخفی نگه داشتن عمل خود می نماید و مسلم است مدتی موفق خواهد بود، اما غیبتهای متوالی از منزل، یا حداکثر بعد از اولین دستگیری بعد از ازدواج خانواده متوجه نوع جرم سرپرست خود خواهند شد. با پیش آمدن این وضعیت دو راهکار قابل تصور است:
در صورتی که سارق هنوز دستگیر نشده ولی خانواده متوجه اعمال وی شده باشند، گاه با تهدید و ارعاب، همسر خود را مجبور به سکوت می نماید و در مواردی دیده شده که همسر خود را نیز با خود همگام نموده و دو نفری سرقت می کنند ولی گاهی نیز دیده شده که در اثر پافشاری همسر مبنی بر ترک عمل زشت شوهر خود، که موجب بی آبرویی در اقوام خواهد شد، سارق از خود عکس العمل شدید و خشن نشان داده و در نتیجه موجب وقوع طلاق شده است. در صورتی که اینگونه خانواده ها دارای فرزندانی نیز باشند، زمینه سرقت به صورت بالقوه در آنان فراهم است و در صورت بروز شرایط لازم، عمل سرقت از قوه به فعل تبدیل می شود و اینجاست که بچه های طلاق بعضا به سرقت روی می آورند.
گفتار سوم : رابطه سرقت و جعل
همانطور که در قسمت سرقت اسناد بیان شده در کتابهای مختلف اینگونه سرقتها اغلب با جعل همراه است. سرقت اسناد هویتی نظیر شناسنامه، گذرنامه و کارت شناسایی با توجه به انگیزه های استفاده از آنها، همواره توأم با مخدوش کردن است، زیرا هدف از سرقت آنها استفاده غیر مجاز است. به عنوان مثال، از شناسنامه سرقتی برای ازدواج مجدد فرار از خدمت یا صدور چک بلامحل و … استفاده می کنند، به الزام باید در نوشته ها یا ارقام آنها تغییر و تبدیلی ایجاد نمایند. سارقان، وسایل نقلیه سرقتی را نیز چنانچه بخواهند به فروش برسانند، باید برای آنها اسناد جعلی درست کنند یا با پلاک جعلی و تغییر در شماره موتور و شاسی آن را با قولنامه بفروشند.
گفتار چهارم : رابطه سرقت با ضرب و جرح و قتل:
ضرب المثلی است که می گوید «دزد از سایه خودش هم می ترسد». این در عمل و به تجربه نیز ثابت شده است. زیرا سارقان اولین هدفشان بردن مال مورد نظرشان، بدون هر گونه برخورد و درگیری است و به ندرت از درگیر شدن با افراد پرهیز می کنند. لذا این است که می گویند برای جلوگیری از وقوع خطری بزرگتر، همیشه در اماکن محصور شده، راه فرار برای سارق باز گذاشته شود، نه این که صاحب مال ببیند که مالش را به سرقت می برند و او سکوت کند، خیر بلکه باید از درگیر شدن با سارق پرهیز نماید. مگر در مواردی که مطمئن است سارق، مسلح (به سلاح گرم و سرد) نیست و از پس او نیز بر می آید. لکن این امر برای سارقان مسلح و حرفه ای اینگونه نیست. آنها می آیند تا در هر شرایطی سرقت را انجام دهند. لذا از مجروح کردن یا حتی قتل طرف مقابل خود، ابایی ندارند.
به طور کلی، جرمها و قتلهایی که توسط سارقان انجام می شود، دو گونه است:
دسته ای به صورت اتفاقی مرتکب ضرب و جرح یا قتل می شوند. بدین گونه که به عنوان مثال به قصد سرقت وارد منزل می گردند که صاحب آن در خواب به سر می برد، لکن در اثر سروصدای سارق از خواب بیدار می شود و با داد و بیداد قصد دارد مانع از انجام سرقت گردد. در اینجا سارق برای فرار خود و جلوگیری از شناسایی یا دستگیری اقدام به وارد کردن چند ضربه چاقو، که بطور معمول برای ارعاب یا دفاع به همراه دارند، به طرف مقابل کرده که این امر گاه موجب قتل می شود. حتی به همراه داشتن سلاح نیز در وهله اول برای ایجاد رعب و وحشت در طرف مقابل و ممانعت کردن آنان از انجام هر عملی است، مگر این که ناخواسته و از روی اضطرار از آن استفاده نمایند.
دسته دوم، سارقانی هستند که برای اجرای مقاصد خود از قبل برنامه ریزی کرده، ابزار و وسایل مورد نیاز خود را تهیه، سپس اقدام به سرقت می کنند. چه بسا راننده های بیابانی یا مسافرکش های شهری با دام این گونه سارقان مواجه شده که سارقان برای سرقت وسیله نقلیه یا محموله آن اقدام به قتل رانندگان کرده اند اینگونه سارقان بسیار سنگدل بوده و عموماً دچار ناراحتیهای روحی ـ روانی هستند هفته ای نیست که در صفحه حوادث روزنامه ها از اینگونه سارقان و قتلهای آنها مطالبی نباشد سرقت نیز با جرایم و انحراف های دیگری نظیر رابطه نامشروع، قمار و مشروب خواری نیز ارتباط دارد.
فصل دوم : علل و عوامل سرقت :
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
مبحث اول :علل وقوع سرقت بر اساس نوع آن:
علل وقوع سرقت بسته به نوع سرقت (سرقت منزل، سرقت خودرو ، سرقت داخل خودرو ، سرقت اماکن عمومی ، جیب بری وکیف زنی و…) متفاوت می باشد که به تفکیک با توجه به تحقیقات میدانی صورت گرفته می توان به شرح ذیل بیان داشت:
گفتار اول : علل وقوع سرقت منزل:
خالی گذاشتن منزل به مدت طولانی، مخصوصاً در تعطیلات و مناسبات ملی و مذهبی؛
عدم استفاده از وسایل بازدارنده از قبیل پشت پنجره فلزی و محافظ مطمئن ؛
عدم تعویض قفلهای ساختمان در زمان جابجایی ونقل مکان ؛
قرار دادن کلید منزل در دسترس افراد غیرمطمئن؛
عدم استفاده از روشنایی کافی در سر درب منازل؛
باز گذاشتن درب و پنجره مخصوصاً در فصل گرم سال؛
راه دادن به متکدیان و خریداران وسایا مستعمل و نان خشک به منزل؛
پهن کردن فرشها و پتونهای شسته شده روی دیوارها و پشت بام؛
قرار دادن کلید منزل در محلهایی مانند زیر جاکفشی و سایر محلهای قابل دسترسی؛
قرار دادن چهار پایه و نردبان و نظایر آن در کنار دیوارها؛
نگهداری اشیاء قیمتی در منزل؛
مطرح کردن میزان دارایی و اموال موجود در منزل نزد افراد بیگانه.
گفتار دوم : علل وقوع سرقت خودرو:
روشن گذاردن خودرو هنگام ترک خودرو
عدم توجه به قفل بودن خودرو هنگام ترک خودرو
پارک خودرو در مکانهای دور از منظر عموم
پایین بودن شیشه های خودرو در هنگام ترک خودرو
عدم تحویل تمامی سوئیچهای خودرو از فروشنده در زمان خرید خودرو
عدم استفاده از وسایل بازدارنده سرقت در خودرو از قبیل : دزد گیر، قفل فرمان و پدال
سپردن سوئیچ به افراد نامطمئن مانند کارگران کارواش یا پارکینگها
عدم استفاده از پارکینگ منزل مخصوصا در شب
گفتار سوم :علل وقوع سرقت داخل خودرو:
پایین بودن شیشه های خودرو در هنگام ترک خودرو
پارک خودرو در مکانهای دور از منظر عموم
عدم استفاده از دزدگیر در خودرو